用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問吓大家意見...
go

想問吓大家意見... [複製鏈接]

醒目開學勳章

真心賜教, 希望大家俾D意見.

Net 14,  男仔無宗教, 學術OK 但有有社交同情緒問題.  心儀北循, 可是 111 + interview + 寫了三封都冇回音, 相信我們同北循真的冇緣了. 第二志願炮台山聖米又派唔到, 派了第三志願雲景道官立(因不想派到康山同啟基) 所以SET 了雲官做保險線.  有去叩炮米但未有消息,但如果真的有幸收到後補offer, 應該點揀呢?

雲景道官立

優點:

1. 升中會去咗灣仔網, 有辣有唔辣.

2. 有聯系中學 (筲官同金文泰)

3.  SEN 有支援, 老師有愛心

4. 去年開始換了新校長.

缺點:

1. 車程遠少少, 接送同送飯冇咁方便

2. 升中資料相當含糊, 唔知到底有幾多%派咗band 1, 又有幾多個學生具體升咗去邊間中學等等

3. 國內人頗多

炮台山聖米

優點:

1. 升中留喺東區網, 較平均

2. 有宗教科, 德育方面可能會好D?

3. 學校歷史悠久

缺點:

1. 升中資料都含糊, 除了知道每年有10個左右派張祝山, 其餘唔知到底有幾多%派咗其他band 1英中, 又有幾多個學生具體升咗去邊間中學等等

2. 唔清楚對SEN 學生支援多唔多, 學校是否包容.

3. 校舍好像細了一點, 不過呢點唔太重要.

2    0    0    0

醒目開學勳章

UP UP

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

雖然你小朋友唔係A仔, 但都可參考下.

醒目開學勳章

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 四隻貓 於 15-07-06 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3080896&extra=page%3D1

雖然你小朋友唔係A仔, ...
我個都係亞氏仔。之前考私直只有一間私校收但唔岩佢讀。宜家只係糾結喺呢兩間net 14的學校唔知那一間較好,在學術,支援,校風,升中方面compare 一下

回覆:想問吓大家意見...

樓主,我嘅情況同你近乎一樣,只係我個仔細一年,宜家準備緊報小學。
留名睇發展。

醒目開學勳章

咁大家覺得升中學, 男仔, 到底灣仔網好定係東區網好?

jelly-pudding 發表於 15-7-6 17:28
咁大家覺得升中學, 男仔, 到底灣仔網好定係東區網好?

灣仔學位充足率高D, 但選擇少, 一係一線頭, 一係一線尾, 東區選擇較多較平均.

參考今年中一統一派位, 灣仔區男仔可選既一線學校學位分佈:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

皇仁書院

HK2

聖公會鄧肇堅中學

HK2

男女

香港華仁書院

HK2

英皇書院

HK1

高主教書院小學部

HK1

男女

聖若瑟英文書院

HK1

金文泰中學

HK3

男女

參考今年中一統一派位, 東區
男仔可選既一線學校學位分佈:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

直屬學額

聯繫學額

張祝珊英文中學

HK3

男女

聖馬可中學

HK3

男女

筲箕灣官立中學

HK3

男女

香港中國婦女會中學

HK3

男女

港島民生書院

HK3

男女

金文泰中學

HK3

男女

英皇書院

HK1

皇仁書院

HK2

聖公會鄧肇堅中學

HK2

男女

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

不好意思, 再請教一下, 點解會話灣仔學位充足率高D呢? St Joe, 高主教同華仁大部份學位都留俾自己的小學生, 咁其他學校的男仔咪得好少Band 1 英中學位?

jelly-pudding 發表於 15-7-6 18:19
不好意思, 再請教一下, 點解會話灣仔學位充足率高D呢? St Joe, 高主教同華仁大部份學位都留俾自己的小學生, ...
灣仔區升中人數少過東區, 有興趣去睇下呢個帖#2同#3:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:樓主,我嘅情況同你近乎一樣,只係我個仔細

原帖由 gk678 於 15-07-06 發表
樓主,我嘅情況同你近乎一樣,只係我個仔細一年,宜家準備緊報小學。
留名睇發展。

...
你喺邊個校網呢?

醒目開學勳章

今朝收到炮米Call 了!

引用:Quote:原帖由+gk678+於+15-07-06+發表樓主

原帖由 jelly-pudding 於 15-07-06 發表
你喺邊個校網呢?
同你一樣

引用:今朝收到炮米Call+了!

原帖由 jelly-pudding 於 15-07-07 發表
今朝收到炮米Call 了!
鍾意炮米咪炮米囉,我地都會揀炮米做乙二

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-07-07+

原帖由 gk678 於 15-07-07 發表
鍾意炮米咪炮米囉,我地都會揀炮米做乙二
聽朝一早去註冊了

回覆 jelly-pudding 的帖子

恭喜你,為你高興

醒目開學勳章 王國長老

回覆:想問吓大家意見...

我識人個仔仔本身讀st jo,社交有d遲緩,學習我就唔清楚,應該唔會係top。小3轉左炮米(家姐一定都係炮米,類似情況,派左何東)。家長而家好滿意。應該炮米都係有愛心的學校,放心去馬吧!恭喜你

恭喜你

醒目開學勳章

引用:我識人個仔仔本身讀st+jo,社交有d遲緩,學

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-07 發表
我識人個仔仔本身讀st jo,社交有d遲緩,學習我就唔清楚,應該唔會係top。小3轉左炮米(家姐一定都係炮米, ...
多謝你呀

醒目開學勳章

引用:回覆+jelly-pudding+的帖子 恭喜你

原帖由 Tintin926 於 15-07-07 發表

恭喜你
Thank you

‹ 上一主題|下一主題