用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網 vs 41網?
樓主: momotam168
go

11網 vs 41網? [複製鏈接]

如11網讀小學,升中去其他網,banding通常升還是跌呢

miffyc31 發表於 15-7-6 13:57
咁如果88網呢?
88網擺沙官乙一,同41網擺九官or華徳乙一,邊樣易中d?
只一定係九官同華德易中, 但佢地只同王賜豪同級

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

經你分析,對男仔真的不著數,那如果男仔已在NET 11,請問升中部署有什麼建議? 如本身已BAND 1,會否有機會派BAND 3學校(因見他區借位的學位也很少, NET11本身又沒有BAND 2學校)?  又或到時再搬往灣仔、葵青、荃灣,九龍城區博升BANDING(如邊緣人),或增加派回同BANDING的學校?

得閒吹水 發表於 15-7-6 16:39
回覆 hkpapa852 的帖子

經你分析,對男仔真的不著數,那如果男仔已在NET 11,請問升中部署有什麼建議? 如 ...
如果計埋St Louis, B1生都可勉強有英中名分配到.

真係擔心, 自行選校小心D, 多D考直資中學, 或者諗下東區既中學

得閒吹水  謝謝。  發表於 15-7-6 17:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:miffyc31+發表於+15-7-6+13:57+咁如

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
只一定係九官同華德易中, 但佢地只同王賜豪同級
咁如果沙官排乙一,,乙二乙三有咩建議?

回覆:11網 vs 41網?

想問B1 係咩意思

momotam168 發表於 15-7-7 02:09
想問B1 係咩意思
Band 1

miffyc31 發表於 15-7-6 20:35
咁如果沙官排乙一,,乙二乙三有咩建議?
係88網放沙官係乙1, 乙2好彩既就入到王賜豪/白普理, 唔好彩就唔知去咗邊

88網比91網好既原因係, 王賜豪/白普理呢D二線學校仲可以放乙1必入, 乙2仲有部份人可入, 91網就連二線放乙1都未必入到.

參考下呢度我地搜集既派位資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3059118

引用:Quote:miffyc31+發表於+15-7-6+20:35+咁如

原帖由 hkpapa852 於 15-07-07 發表
係88網放沙官係乙1, 乙2好彩既就入到王賜豪/白普理, 唔好彩就唔知去咗邊

88網比91網好既原因係, 王賜豪/白 ...
Tks!

johnnywalker 發表於 15-7-6 18:26
其實又毋須過分擔心,11網B1男生升英中有英皇和聖類斯兩大校吸納,另外還有高主教、聖若瑟等,基本上已能 ...
聖類斯係一個隠憂, 因為係上年教育局公佈既派位微調後, 如聖類斯小學人數大增, 聖類斯中學既保留位亦會大增 (因目前未用盡), 結果係可公開抽既男生英中位又少咗

而且, 睇完聖類斯份近200頁既校務報告, 我諗佢呢類英中, 唔係B1學生既target囉:

2014年聖類斯中學中六畢業生去向統計:
中學名稱3322比例聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地非聯招學士學位升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
聖類斯中學60.92%23.56%21.26%33.33%2.87%35.63%24.14%59.77%22.41%82.18%

回覆 johnnywalker 的帖子

呢幾年適齡人口低,所以學位夠分BAND 1, 如果四、五年後,升中一人數不斷升,又會唔會有影響? (例如:BAND 1 有機會派到BAND 3學校)  ; 加上徽調後既聖類斯,又唔會唔對NET 11既男生有大影響?  謝謝解答!

回覆:11網 vs 41網?

我自心目中係想女女抽中西區好學校,品德好風氣好又乖既學校,成績唔一定要好叻
而仔仔反而想佢讀國際學校或者ib 學校,對男仔大過既成長賺錢方面好D
咁我係咪都係揀11網好D

引用:我自心目中係想女女抽中西區好學校,品德好

原帖由 momotam168 於 15-07-15 發表
我自心目中係想女女抽中西區好學校,品德好風氣好又乖既學校,成績唔一定要好叻
而仔仔反而想佢讀國際學校 ...
你都係讀is 喇

hkpapa852 發表於 15-7-6 12:17
中西區既好, 只在於:
1. 升小時入到寶校機會低, 即使二/三線學校, 升讀一線中學既百份比, 都比其它不少校網 ...
今年灣仔D女生派位好靚(似乎上年都係)....B2生都不少派入B1B中學
所以...灣仔D女仔升讀B1中學機會未必俾中西區差...甚或更好
如我一路講緊...究竟灣仔非直小有幾大%係B1生 ~~~~

lauwingtai 發表於 15-7-6 08:10
11網有16間學校, 除咗兩間女校之外, 其餘14間男女校都好, 大熱之選有聖彼得、般官、基恩、中尼、薄尼、英二 ...
請問中尼p1-p3話行活動教學,但點解佢又有幾多comments係一間谷的學校呢~

引用:Quote:momotam168+發表於+15-7-5+20:52+我

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
你要諗清楚, 你到底係為咗咩?

1. 為升小唔好派得太差?
咁家姐去左 net 11, 細佬應點打算?

DevilPig 發表於 15-7-16 14:09
咁家姐去左 net 11, 細佬應點打算?
入咗基恩, 再試下插班入般小/李陞, 或者去考救恩

再唔係, 細佬小六時, 搬過灣仔或者東區, 轉網抽中學

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-7-16+14:09+咁家

原帖由 hkpapa852 於 15-07-16 發表
入咗基恩, 再試下插班入般小/李陞, 或者去考救恩

再唔係, 細佬小六時, 搬過灣仔或者東區, 轉網抽中學
係啦,咁會較好

‹ 上一主題|下一主題