用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃金72小時巳經就黎完!
樓主: sammisammylau
go

黃金72小時巳經就黎完! [複製鏈接]

回覆:alyk 的帖子

我都聽有人咁講

引用:如真想交求位信,+可以的話郵寄及親交可同時

原帖由 alyk 於 15-07-06 發表
如真想交求位信, 可以的話郵寄及親交可同時做.
但只做一樣的話我會選擇郵寄.
親交有一個風險; 校長如果唔想 ...
同意可用速遞寄信同親自交俾學校一齊做,用速遞會make sure唔會寄失,學校職員唔會隨意打開。明白大家焦慮心情,但我對一家大細喺學校等校長親自遞信就真係有所保留。希望仲未叩到心儀學校嘅家長最後能得償所願!

回覆 Soundervolt 的帖子

多謝教路

引用:Quote:原帖由+alyk+於+15-07-06+發表如真想

原帖由 Soundervolt 於 15-07-06 發表
同意可用速遞寄信同親自交俾學校一齊做,用速遞會make sure唔會寄失,學校職員唔會隨意打開。明白大家焦慮 ...
去年我幫小朋友叩門,試過親自交信,必輸,因為校務處職員必定擋駕,而且封信來意明顯,職員會幫你放埋一邊。反而快遞或郵寄,寫明校長信,職員唔敢拆,校長有機會睇,通常七月初叩門註冊一大輪後,校長等人會放假,就算有機會睇到信,都可能七月尾後的事。去年我幫小朋友叩門寫信,每隔星期寄一封,都等到八月初。大家要有耐性

回覆 nillnill 的帖子

明燈,多謝!

sammisammylau 發表於 15-7-5 19:59
睇親個個都話突然收到offer,又奇蹟發生,點解唯獨我無電話響?
唔好咁儍女, 叩門係無黃金72小時, 因為係長期抗戰。努力寫求位信吧。

little_yolky 發表於 15-7-6 14:59
唔好咁儍女, 叩門係無黃金72小時, 因為係長期抗戰。努力寫求位信吧。
去到9月第二個星期都仲有機會, 因為太多人喜歡集郵.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-6 15:06
去到9月第二個星期都仲有機會, 因為太多人喜歡集郵.
除非真係好寶既學校, 否則第二個星期一般都唔轉了

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-6+15:06+去到

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
除非真係好寶既學校, 否則第二個星期一般都唔轉了
其實集極都是直資私立,官津只能渣一間

回覆:黃金72小時巳經就黎完!

朋友試過派位後立刻遞信但冇回音,但七月中再遞終於叩得成,因為當集郵人仕放位後學校未必再攞返之前嘅申請信再睇,補多一封有誠意嘅申請信冇乜蝕底。希望各有心人守得雲開啦!

引用:朋友試過派位後立刻遞信但冇回音,但七月中

原帖由 Soundervolt 於 15-07-06 發表
朋友試過派位後立刻遞信但冇回音,但七月中再遞終於叩得成,因為當集郵人仕放位後學校未必再攞返之前嘅申請 ...
想問吓,第一封同第二封信內容係咪一樣架?

請問學校出左WAITING LIST 有十幾人。。。。而小兒不在WAITING LIST 中的話,寫信有用嗎?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-06+發

原帖由 陳皮梅. 於 15-07-06 發表
想問吓,第一封同第二封信內容係咪一樣架?
據聞兩封信內容大致相同,因為第一封已詳細列明報讀原因,小朋友學歷等相關資料,第二封只係補充對第一封內容不足之處以及點解會再遞申請信原因等等。我相信除咗有其他人喺較後時間放位外,可能第二封信會有起到誠意作用,無論真係有冇效,對心儀嘅學校表露多少少誠意,就算最後未能如願都唔會後悔啦!

回覆 nillnill 的帖子

直私?

回覆:cocokan2004 的帖子

津校咋

聽過以前有家長叫自己小朋友日日寫信比校長、話自己好想去佢學校讀 寫到八月真係有奇蹟出現

我識人手上有一線私校和好好的津貼學校,估計會一直hold到開學。。。唉。。。

回覆 Dada3802 的帖子

再試冇防,因為我都會咁做

回覆 stepyau 的帖子

真係乜人都有,其實佢應該都知自己讀邊間,但為何仍要 hold 住個位呢

回覆 mayyylai 的帖子

唉,同佢不是太熟,不好意思出聲。
‹ 上一主題|下一主題