用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 ...
樓主: tpmon
go

九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 [複製鏈接]

tpmon 發表於 15-7-8 20:48

你想我放邊間?

你一直都無講係邊間VS禮賢,咁你又認為人地可以點問你呢?放「禮賢對家」?

叫你放禮賢就對呢間私小唔公平喇,連「輸」俾邊個都唔知!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-7-10+00:44+編輯

原帖由 奥脫福 於 15-07-10 發表
如果係樓主失落咗嘅KTS收我, 我都唔會留喺大埔。

資料不全, 苦了有心幫忙的會員.
我諗樓主真係想人俾意見, 就提供多一點資料, 建議先會快而準.
我地都無唯瞎猜, 免傷和氣

奥脫福 發表於 15-7-10 00:51
你一直都無講係邊間VS禮賢,咁你又認為人地可以點問你呢?放「禮賢對家」?

叫你放禮賢就對呢間私小唔 ...
原來樓主真係無講, 我前後睇咗3次, 以為自己miss咗添。因為根據佢既描述, 應該係田小, 但好多JM話係兩舊, 所以真係唔清唔楚。

如有決定, 我當然想你放禮小 (因你另一間都無開名)

引用:咁睇下你想吾想做填鴨,我就放左循道棟禮小

原帖由 tammyee 於 15-07-05 發表
咁睇下你想吾想做填鴨,我就放左循道棟禮小,喜歡佢較活動的課程同愛心爆棚的老師。

...
認同。其實揀禮小的家長都比較睇重老師有愛心同品德教育。如果要攞學網、派位結果、學生開心無壓力......嚟比,呢D贏唔到其他學校。

引用:如有決定,+我當然想你放禮小+(因你另一間都

原帖由 摩登姑娘 於 15-07-10 發表
如有決定, 我當然想你放禮小 (因你另一間都無開名)
最終女兒自己選擇讀大埔津小,我已放禮賢的學位。祝你好運!

回覆:tpmon 的帖子

上學期第一次小一考試成績公佈了, 小囡在大埔的小學考獲全班第一。雖然大埔的街坊形容間小學超谷超辛苦,但我的女兒說很喜歡上學。她的自信心增強從這間大埔小學開始,作為家長明顯看得到!

回覆:tpmon 的帖子

太好了!恭喜小朋友!

回覆 tpmon 的帖子

因為禮賢係私小, 可以揀學生嘛, 收生當然比津校好.家長多是中產, 好多做教育界, 自己都識教, 又有錢請人教.
我兩個囝, 一個禮賢, 一個沙呂小.
禮賢老師比較有愛心, 比較有耐性. 我當初揀佢, 係因為禮賢下午是上興趣班/做功課/周會,
不用學生"加班', 周五仲放1:00添.
禮賢課程深淺中等吧, 不會教得太快, 功課量不算多, 我大囝比較定, 小四前, 一個鐘一定做得晒.
我喜歡佢英文堂,  人地可能覺得教得比較慢, 但我覺得教得比較仔細, 基礎比較穩.
但數學呢, 就視乎老師. 沙呂小就真係好有方法, 程度比禮賢深一大截.
整體來講, 佢測考範圍其實好清楚, 上課有聽書, 自己識做功課, 斷不會不合格的.
當然, 在禮賢, 小一平均80幾都已經最後幾名了. 如果家長喜歡比較, 就真係會有壓力.
相對沙呂小的試卷, 好多課外知識,  轉彎抹角,  讀左都未必識答, 適合懂腦筋靈活的小朋友.
所以可以的話, 最好睇下你心儀學校的試卷, 都睇出學校風格.
以前禮賢設備有啲舊和不足, 新校舍出年落成, 應會有改善吧.

回覆:la5711 的帖子

想請問禮賢閱讀風氣, 語境如何? 🙏🏼

回覆:la5711 的帖子

有新舍嗎?

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

唔洗錢,大家都band1 60% , 咁都唔選大埔?又唔洗撘咁遠車。除非錢多,又喜歡坐車,就去禮賢。

回覆 la5711 的帖子

好多朋友問, 禮賢算係HAPPY SCHOOL, 點可以升中保持60% 升BAND 1 ? 家長自行出去谷?
我認識禮小不多, 可否請用家分享下?

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

其實禮賢都好谷架。
只係老師比較有愛心

Sfa 超谷,老師超無愛心。
一出口,就鬧爆。

其實有邊間happy school 真係唔谷,但又有咁多band 1 。。。。。

‹ 上一主題|下一主題