用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 ...
樓主: tpmon
go

九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

tpmon 發表於 15-7-6 16:49
我只是草根階層出身。
因為你一直無講係邊間, 所以唔可以好仔細分析。如果無遠大志向, 其實可以留响大埔, 省下的學費+校車費, 一個月約5000, 可以好可觀。另外, 我唔清楚禮賢, 我讀另一間私小, 除了學費, 仲要參加3項課外活動, 都需要付費, 亦必須學習一項樂器, 加加埋埋, 都好衾計。

我C6一個姪讀田小, 一個姪讀8舊, 田小果個成績好D, 約級10左右, 入水能游出水能跳, 一星期有6日學興趣班及補習, 佢當年自行報沙田曾記, in都無得in, 後來順利入咗莫記。8舊果個成績無咁好, 中中停停, 一星期學嘢少D, 5日咁啦, 自行報莫記同王記, 最後都入莫記。近年升中學童少, 所以係人揀校, 到我哋年頭就校揀人, 你同時要諗諗, 大埔5大英中係唔係你杯茶, 如果你都覺OK, 咁就留大埔吧, 因為仲有救恩、羅定邦、孫方中等唔錯學校有得揀。當然, 我個人比較喜歡九龍區既學校而已。

醒目開學勳章

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

恕我直言。其實你已經有間禮賢係手,大埔個間係叩返來的。照道理,你應該喜歡大埔個間多D才去叩的。而且亦應該分析2間的優劣才會去叩。如果當初對大埔小學有顧慮,根本不用去叩。

每間學校都有好有懷, 有B1-B3生 !
不是一入直/C 小就可以出人頭地是遠大至向 !
有無至向要睇小朋友將來動力 !

不是港鐵站某廣告學校可以決定小朋友 ,住太和定銀湖 ??!!!

引用:Quote:原帖由+tpmon+於+15-07-06+發表我只

原帖由 siden 於 15-07-06 發表
恕我直言,你真係草根的話,是否應該留番禮賢筆錢另作用途?

學費差不多4千,校車費呢?日日來回大埔肯定2 ...
講漏,仲要年年加!

subb 發表於 15-7-6 17:18
每間學校都有好有懷, 有B1-B3生 !
不是一入直/C 小就可以出人頭地是遠大至向 !
有無至向要睇小朋友將來動 ...
我諗大家考直私之前, 都有考慮過教育理念, 無話諗住一入到去就印印腳的。

其實樓主是否公務員?所以就算要比學費也只是幾百元一個月?
我識人就是公務員,普通家庭,雖然個仔派了油尖旺人人想入的第一志願,最後也去了九龍塘的私小,因他説他只需比四分一學費(數百元左右),就可有不一樣的同學喎!
以上只是他的個人見解,人人選擇不同,不要插我呀!

引用:其實樓主是否公務員?所以就算要比學費也只

原帖由 BFIF 於 15-07-06 發表
其實樓主是否公務員?所以就算要比學費也只是幾百元一個月?
我識人就是公務員,普通家庭,雖然個仔派了油 ...
我是靠自己積蓄付擔私小學費和校車錢。

hkpapa852  不如留番嚟升中, 同讀大學  發表於 15-7-6 18:27

回覆:tpmon 的帖子

經濟唔許可,就唔好出九龍讀啦!留番d錢俾呀囡學野,反正禮賢未係好top。
而升中方面,有好多變數,如果最後讀左6年禮賢又唔係band 1,你會好失望!

樓主其實係咪入到莫記就好開心?
如果係,就留大埔吧。
簡單,直接就可去到莫記
我係莫記老鬼,我知莫記近年自行愛收寶舊生。8舊就大抽獎都入唔少
阮正就一向都有一穩定數量自行入,但寶舊學生面試醒d,老師肯訓練面試,機會也不俗。。。

回覆 tpmon 的帖子

靠積蓄,就吾值去禮賢。栽培小朋友,大把錢使,要留前鬥後。

引用:回覆+tpmon+的帖子 靠積蓄,就吾值去禮賢

原帖由 Jane1983 於 15-07-06 發表
回覆 tpmon 的帖子

靠積蓄,就吾值去禮賢。栽培小朋友,大把錢使,要留前鬥後。
去DGS/SPCC一條龍就話啫,又冇一間直屬或一條龍band 1頭「禮賢中學」,仲要山長水遠。

邊值呀

回覆 siden 的帖子

係呀,不過禮賢無咁開心極,都吾會初小都10樣功課

回覆:Jane1983 的帖子

如果講入禮賢同叩入八舊既機會率,相信八舊起碼難禮賢成倍

Jane1983  估計都係  發表於 15-7-6 20:22

引用:回覆+siden+的帖子 係呀,不過禮賢無咁開

原帖由 Jane1983 於 15-07-06 發表

係呀,不過禮賢無咁開心極,都吾會初小都10樣功課 ...
如果計埋改正,有10樣唔奇亦唔過份。

要睇清楚果10樣係乜。

五份實肉、五份改正,仲有默書測考,初小都算辛苦,高小會仲多。
不過,亦係有專心、快手,吾討厭做功課的小朋友……

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-07-06+發表回

原帖由 siden 於 15-07-06 發表
如果計埋改正,有10樣唔奇亦唔過份。

要睇清楚果10樣係乜。
同意。

中英數常每科一樣加改正都已經可以話8樣啦,改正唔錯唔駛改,錯左改正都好快啫……小朋友習慣左其實好快搞掂。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-07-06+發表如果

原帖由 YuYuMother 於 15-07-06 發表
同意。

中英數常每科一樣加改正都已經可以話8樣啦,改正唔錯唔駛改,錯左改正都好快啫……小朋友習慣左其 ...
YuYuMother 的仔女一定在大埔一線小學就讀,每句說話都講到大埔小學實況。

tpmon 發表於 15-7-6 23:35
YuYuMother 的仔女一定在大埔一線小學就讀,每句說話都講到大埔小學實況。

...
其實樓主如果你經濟唔係好充裕, 又入到大埔5大英中都心滿意足, 就緊係唔好出土讀私校啦, 小朋友讀書唔可以計得咁盡, 好多額外嘢的。

BTW, 我又由頭睇一次, 都唔覺你講叩入咗邊間, 如果係其他JM所講既兩舊其中一間, 其實唔係咁超谷, 只係一般學校既谷, 係小朋友應付到既程度。

agreed

如作決定, 請快放位, 謝謝