用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 ...
樓主: tpmon
go

九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 [複製鏈接]

回覆:wing214 的帖子

"上智"我都很喜歡。但為了"上智" 一間vs"大埔的聖公會莫壽增中學",出去讀禮小6年是否值得嗎? 我知上智在深水埗網很難入,不是每位有心的深水埗區女生能有這個機會。

回覆 little_yolky 的帖子

真係覺得多。
老實講,如果捨得咁谷小朋友,小朋友又受谷,我會aim high,吾會留係大埔。

Jane1983 發表於 15-7-6 13:10
回覆 little_yolky 的帖子

真係覺得多。
一早搬過香港島咪幾好

Jane1983  同意  發表於 15-7-6 13:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果係兩舊是但一間, 咁其實都唔少野, 實力係有的....
我見市區名校(中學)都邀請名列前茅的8舊生去in......

禮賢都係要操得甘先保持到, 同8舊的辛苦度差唔遠. 又要諗下交通要用的時間.
不過校風值得比一比, 我個朋友讀禮小壓力大, 但老師係好好, 好有愛心的, 咁又唔會讀得太苦.

大埔一線, 同市區一線, 同是一線, 但質素係有差的. 要諗下升學目標.

各有好處, 好睇家長價值觀.....

其實能否令樓主起「凡心」的小學,個人認為成個九龍區不到五間。得罪
講句,禮小未到呢個級數。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-7-6+13:10+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
一早搬過香港島咪幾好
hkpapa852, 不是每位家長有實力住港島區,同時小朋友未必抽到港島區好的小學。強行搬去11,12,34, 41 名校網, 競爭太大,若抽到寶校,龐大使費浪費了!

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

只係大埔舊街坊及親戚朋友,同事又住大埔, 所以識咋 ! 

我同事3個小朋友都讀緊/讀舊墟的(大的已經升了莫記)

cherriesiu 發表於 15-7-6 13:27
我禮幼上禮小,唔覺得悉認有問题,好開心,因為每樣重淺入深 。朋友派沙呂,但最後都選了禮小,所以各人有 ...
真係各有喜好, 我識有人由禮小轉去沙呂小 ! 

tpmon 發表於 15-7-6 13:26
hkpapa852, 不是每位家長有實力住港島區,同時小朋友未必抽到港島區好的小學。強行搬去11,12,34, 41 名校 ...
我從來唔議人搬過去34,35,41, 12都唔會, 因為寶校太多

其實想升中好好簡單. 反正兩間學校升讀一線中學既百份比都差唔多, 求其揀間啱心水既讀, 到小五或小六上學期就搬過沙田/九龍城, 改用住址網派位, 攪掂.

當然, 都要係本身學校keep到Top 40%(最好Top 1/3內)以內先得.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實能否令樓主起「凡心」的小學,個人認為

原帖由 奥脫福 於 15-07-06 發表
其實能否令樓主起「凡心」的小學,個人認為成個九龍區不到五間。得罪
...
如培正民生德望女拔蔡繼有,這些有中學的,搬我覺得值

引用:其實能否令樓主起「凡心」的小學,個人認為

原帖由 奥脫福 於 15-07-06 發表
...
我只是住新界大埔的鄉村人,出生草斤,未必如你所講。我要求其實好普通,只想找一間合適的小學給我的女兒。

tpmon 發表於 15-7-6 13:36

我只是住新界大埔的鄉村人,出生草斤,未必如你所講。我要求其實好普通,只想找一間合適的小學給我的女兒。 ...

我的評論只是建基於學校的學術能力、派位成績等客觀因素,與個人能力、家底無關。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:沒有弟妹跟尾。小囡每天要提早45分鐘起床+

原帖由 tpmon 於 15-07-05 發表
沒有弟妹跟尾。小囡每天要提早45分鐘起床+額外私小學費值不值,目前仍未考慮掂。另一方面,那間大埔津小是 ...
自己有工作嗎?
如果ftm大埔就可以,你有時間跟功課谷都唔怕嘅。
否則建議私校,如果唔係放工仲要陪小朋友做功課好攰。

tpmon 發表於 15-7-6 13:36
我只是住新界大埔的鄉村人,出生草斤,未必如你所講。我要求其實好普通,只想找一間合適的小學給我的女兒。 ...
唔好意思, 係咪我miss咗D乜, 我番轉頭睇咗3次, 你係咪無講大埔邊間? 因為有D JM話係8舊。如果係兩間舊墟, 咁就留大埔, 因為無田小咁谷, 派學校又靚仔, C6姪仔讀過8舊, 已升中學。

至於話適合你女女, 就真係只有你知道了, 大家只可以俾D數字你參考。

仲有, 你上面話SSP上智vs莫記, 其實SSP唔係得上智一間好女校, 莫記亦如同上智, 個個大埔生都想入, 上智响SSP唔易入, 莫記响大埔一樣咁難。

所以, 到底係田小定舊墟啫!!!!!!!!!!!!!!

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

我會揀留喺大埔。

無論樓主所講係兩間舊墟定田小,我都唔覺得值得為禮賢放棄津校學位。

siden  Agree  發表於 15-7-6 16:18

YuYuMother 發表於 15-7-6 15:27
我會揀留喺大埔。

無論樓主所講係兩間舊墟定田小,我都唔覺得值得為禮賢放棄津校學位。
如果有禮賢我就一定唔揀田小, 不過純個人愛好而已, 我實在唔太喜歡谷得咁勁, 付出既努力同派出嚟個成績表唔成比例。

不過, 樓主去叩得門, 其實佢自己都心中有數, 只係想多D人support佢, 安樂D啫。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+15-7-6+15:27+我

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
如果有禮賢我就一定唔揀田小, 不過純個人愛好而已, 我實在唔太喜歡谷得咁勁, 付出既努力同派出嚟個成績表唔 ...
我只是草根階層出身。

如果叩到本區一線小學, 我都覺得唔一定要讀直/C小 !

小學已經開始比學費...中學...!!! 無底深淵
小學小朋友又未識發力,留番D錢去到中學才考慮直/C中學/大學用都未遲 !

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-06+發

原帖由 tpmon 於 15-07-06 發表
我只是草根階層出身。
恕我直言,你真係草根的話,是否應該留番禮賢筆錢另作用途?

學費差不多4千,校車費呢?日日來回大埔肯定2千走唔甩。呢條数你計清楚未?!

‹ 上一主題|下一主題