用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 ...
樓主: tpmon
go

九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 [複製鏈接]

回覆 miutang 的帖子

禮小算唔上太happy.內鬥分數有少少低左都極影響名次。
小朋友有壓力ga

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

揀近屋企的,慳返時間去溫習/玩/瞓。

tpmon 發表於 15-7-5 15:19
沒有弟妹跟尾。小囡每天要提早45分鐘起床+額外私小學費值不值,目前仍未考慮掂。另一方面,那間大埔津小是 ...
唔好講得咁隱晦, 係唔係田小? 如果係, 呢間學校真係超谷, 我C6姪女成績已經好好, 但都話D功課係多到永遠都做唔完, 初小會好D, 大概係你講既10樣, 高小會多好多。

你要注意一下, 田小係有60% band 1, 但係田小既60%唔係大部份入柏雨/莫記, 莫記會多過柏雨, 你要睇此60不同彼60, 要注意下人哋60%派乜校, 你60%派乜校。禮賢應該係重成績但老師會注意小朋友感覺既學校。老實講, 只要小朋友生性懂事, 乜學校都有壓力的, 只要將壓力轉化為動力就好, 學習唔好俾壓力壓倒。

同樓上JM講, 大埔暫時係夠band 1位的, 但真係雙非好多, 田小已經相對算小了。但係如果算整體學習風氣同升中派位成果, 我會揀禮賢, 除非你既大埔小學係兩間舊墟就另當別論。

位於大埔中心好久校齡個間???!! 里間好多人升莫記個喎 ???

回覆:tpmon 的帖子

我會簡大埔舊X,因為又近又唔洗錢,咁遠出去讀禮賢,我覺得唔值

回覆:bookwormsx2 的帖子

點解大埔的小學名都在EK 有人識?我以為冇乜人識添。

回覆 little_yolky 的帖子

如果無睇錯,初小一日10樣功課,高小仲多d?

回覆:Jane1983 的帖子

大埔的一線小學,我聽街坊講都是咁多功課。

Jane1983 發表於 15-7-6 12:33
回覆 little_yolky 的帖子

如果無睇錯,初小一日10樣功課,高小仲多d?
唔通你覺得好多?

siden 發表於 15-7-5 21:07
迦密柏雨讀到嘔,莫記冇谷得咁行。

上智吸好多ssp band 1女,因少咗男仔爭,但老實有得揀何必讀齋校?另外 ...
以一線中學學位充足率計, 不論男女, 大埔一定好過SSP, 可以參考下呢兩個帖.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3026513

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

如果小朋友適合傳統教學,咪留係大埔,慳錢慳時間。

subb 發表於 15-7-6 10:55
位於大埔中心好久校齡個間???!! 里間好多人升莫記個喎 ???
所以咪係囉, 樓主又神神秘秘, 唔開名, 田小同兩間舊墟差好遠嘛!如果係田小整係去禮賢, 但如果係兩間舊墟緊係唔駛諗啦。

見樓主話60% band 1 + 大埔出名超谷, 所以我估田小咋, 因為兩間舊墟只屬於谷, 唔係超谷, 同埋升中都係5X-60%, 不過派既學校就靚好多, 我估計係多自行入。

hkpapa852 發表於 15-7-6 12:36
以一線中學學位充足率計, 不論男女, 大埔一定好過SSP, 可以參考下呢兩個帖.

http://www.edu-kingdom.com/f ...
你數學好D, 可唔可以俾到樓主個資料, 係以女仔作為參考?

因為SSP女仔有幾間好既女校, 但大埔全部男女校, 女仔無特別優勢。

tpmon 發表於 15-7-6 12:26
點解大埔的小學名都在EK 有人識?我以為冇乜人識添。
因為我係大埔友, 到底係邊間呀。

回覆:hkpapa852 的帖子

禮小只屬二線頭,比較遠又要交學費。
我會揀大埔一線津校。多d 時間比小朋友休息同温習。

eaubobo 發表於 15-7-6 09:25
揀近屋企的,慳返時間去溫習/玩/瞓。
慳返D時間只係溫習同做功課, 無時間瞓同玩的。

引用:Quote:siden+發表於+15-7-5+21:07+迦密柏雨

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表

http://www.edu-kingdom.com/f ...
hkpapa852 比Ian Tsang, 趙榮德高很多班。

hkpapa852  唔好咁講, 我只係識睇數字同計數啫!  發表於 15-7-6 12:48

little_yolky 發表於 15-7-6 12:40
你數學好D, 可唔可以俾到樓主個資料, 係以女仔作為參考?

因為SSP女仔有幾間好既女校, 但大埔全部男女校,  ...

乜大家咁唔鍾意計數....

地區中學網估計Band 1學生可得一線學校學位數目Band 1生入男校機會率Band 1生入女校機會率Band 1生入男女校機會率
大埔區NT6
0.64
0.00%0.00%64.23%
深水埗區KL2
0.46
15.49%39.06%19.08%

兩間入一線中學既比例都係大約~60%, 所以唔駛再點計, 都係睇下邊個中學網入一線中學機會較高, 同埋個D一線中學既級數啫.

當然, 學校既教學方式/理念係咪都需要考慮呢?

little_yolky  唔係唔鐘意,係唔識計  發表於 15-7-6 12:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-6 12:46
乜大家咁唔鍾意計數....

其實以上既計算方式, 係沒有考慮有多少人係自行,統一甲部成功, 以及考到直資中學.

如果以計埋個D, 各區應可提高~20%, 所以大埔區應可提高到至少~84%, 深水埗就提高到~66%.

不過都係大埔區升中入一線中學機會較高

引用:Quote:原帖由+tpmon+於+15-07-05+發表將來

原帖由 siden 於 15-07-05 發表
迦密柏雨讀到嘔,莫記冇谷得咁行。

上智吸好多ssp band 1女,因少咗男仔爭,但老實有得揀何必讀齋校?另外 ...
我讀上智嫁,而家2x歲,當年上智嘅同學而家都學有所成,大多數住公屋出身,現在都薪高厚職,當年100%入大學,繼續讀master都好多人,我覺得呢間平民好學校改變咗我好多,女仔入到其實唔錯

‹ 上一主題|下一主題