用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 ...
go

九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇 [複製鏈接]

家住大埔,最近小囡叩門成功獲大埔一線津貼小學取錄(60% Band 1, 在大埔區出晒名超谷小學,每天10樣功課左右,返學校車時間 早上7:20分,不用交學費)。另外小囡已註册九龍禮賢學校(同樣60% Band 1, 聽口碑是愉快學習,返學校車時間 早上6:30分,每月學費$3800)。2選1間,你們建議我應選那一間?

11    0    0    0

回覆:九龍禮賢vs大埔一線津貼小學,如何選擇

如果錢不是問題,禮賢較好, 個人覺得大埔多雙非, 學生質素等等問題
純個人觀點

理論上應揀大埔,禮賢要$又遠又只是ssp網,女仔還好,男仔就無謂特登騰出ssp,仲要大家都係60% band 1。話說回來,我忘了大埔band 1 位的充足率。如果大埔band 1 位供應比ssp差,你想選禮賢都有d point。呢樣等其他前輩指點。

不過,如你所說,你果間(一係新一係舊既其中一間,舊既谷到嘔,新嘅都唔好得去邊) 好谷,尤其高年班更甚。你自己調查清楚大埔果間同禮賢校園生活再決定。

引用:家住大埔,最近小囡叩門成功獲大埔一線津貼

原帖由 tpmon 於 15-07-05 發表
家住大埔,最近小囡叩門成功獲大埔一線津貼小學取錄(60% Band 1, 在大埔區出晒名超谷小學,每天10樣功課左 ...
冇弟妹跟尾就禮小,女仔SSP中學校網較好! 大埔津校收生參差。

以上係客觀因素分析,始終最了解仔女係父母,適合邊類型小學父母最清楚!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

沒有弟妹跟尾。小囡每天要提早45分鐘起床+額外私小學費值不值,目前仍未考慮掂。另一方面,那間大埔津小是大埔區很多家長想入的小學,雖然程度不差,但超谷,多功課,多測驗和多考試,身為家長,仍然好擔心,但每月使費的確慳不少。我都想快點決定,儘快放其中一個位給其他有需要的家長。

搬唔搬得?長遠計,6:30上校車太早,驚小朋友上課唔夠精神。

回覆:lovebb2 的帖子

未來一年一定搬唔到出九龍;在未來第二,三年要看樓價走勢才知搬不搬到九龍住,最衰金管局突然在本年2月尾由7成按揭,改為最高6成按揭,令我的計劃完全打亂晒。當小一選擇好,就不想再中途轉區。這段時期真的要請教各Education Kingdom 專家為我分析。

有朋友小朋友在禮小讀得好大壓力,最後轉國際學校。所以未必如你所想的愉快學習,他們也會注重業績的。

我會揀大埔
單單係額外付出既時間同金錢
我覺得可用在學其他野身上

引用:有朋友小朋友在禮小讀得好大壓力,最後轉國

原帖由 miutang 於 15-07-05 發表
有朋友小朋友在禮小讀得好大壓力,最後轉國際學校。所以未必如你所想的愉快學習,他們也會注重業績的。

...
不過外間很多都說禮賢是開心學校。我都覺得邏輯上不合理,禮賢若不谷,是開心學校,又保持到60% Band 1學生,唔通教學上有一些不為人知的秘笈,不用操學生成績已可超越地區一線官津小學?

谷唔谷就要問下禮小家長,但我朋友因壓力轉校是真,而且當年學券禮幼生上禮小是不能銜接,因為幼稚園是愉快學習而小學就比較谷。

咁睇下你想吾想做填鴨,我就放左循道棟禮小,喜歡佢較活動的課程同愛心爆棚的老師。

回覆:gracelam 的帖子

將來升中,大埔網最好的中學是"迦密柏雨"和"聖公會莫壽增"; 深水埗網最好的中學則有"上智","銘賢"和"聖母玫瑰"。我想問以上這兩個校網的中學級數是否差不多?

住大埔返禮賢要五六千,如果冇細跟尾、呢幾千對家庭嚟講係緊張嘅,我會揀津小,慳到錢、慳到嘅時間夠做完十樣功課喇。

回覆:momama 的帖子

我的囡在大埔讀屋邨學卷幼稚園,曾有幾間九龍區私小收。但現在私小學位只保留禮賢一間,交了2次訂,第3次大訂在8月1日。

引用:將來升中,大埔網最好的中學是"迦密柏雨"和

原帖由 tpmon 於 15-07-05 發表
將來升中,大埔網最好的中學是"迦密柏雨"和"聖公會莫壽增"; 深水埗網最好的中學則有"上智","銘賢"和"聖母 ...
迦密柏雨讀到嘔,莫記冇谷得咁行。

上智吸好多ssp band 1女,因少咗男仔爭,但老實有得揀何必讀齋校?另外日日由大埔來回上智,時間都敗埋。

唯一concern係大埔中學女仔計band 1位好似冇ssp咁夠,我揾唔番個表唔肯定,等聽日睇下hkpapa會唔會得閒出來show個表睇睇。

引用:Quote:原帖由+tpmon+於+15-07-05+發表將來

原帖由 siden 於 15-07-05 發表
迦密柏雨讀到嘔,莫記冇谷得咁行。

上智吸好多ssp band 1女,因少咗男仔爭,但老實有得揀何必讀齋校?另外 ...
是這個?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-07-05+發表迦密

原帖由 lovebb2 於 15-07-05 發表
是這個?
Thanks!

Wa, with this info, of course study in Tai Po la

引用:谷唔谷就要問下禮小家長,但我朋友因壓力轉

原帖由 miutang 於 15-07-05 發表
谷唔谷就要問下禮小家長,但我朋友因壓力轉校是真,而且當年學券禮幼生上禮小是不能銜接,因為幼稚園是愉快 ...
係小朋友能力吧!我兩個女都讀學卷,課餘冇谷,一線私津小都叫做跟到。

其實已有禮小offer, 亦都交左兩次錢,但仍花咁多心力去叩門,咁樓主其實係咪自己都已偏好左去呢間津少呢?

‹ 上一主題|下一主題