用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 交學費用 TT 還是在港開UK account ?
go

交學費用 TT 還是在港開UK account ? [複製鏈接]

交學費用 TT 還是在港 HSBC 開 UK account ? 那一個方法較方便??
   1    0    0    0

引用:交學費用+TT+還是在港+HSBC+開+UK+account+

原帖由 ggloriacpn 於 15-07-04 發表
交學費用 TT 還是在港 HSBC 開 UK account ? 那一個方法較方便??
我就買匯票,手續費$50,再交俾AGENT寄俾學校。

開UK Hk Bank 户口交學費好方便,網上做又免手續費。

ggloriacpn 發表於 15-7-4 15:04

開 UK account ..用 UK account 交學費,方便又無手續費。
我重揀左自動轉賬交學費。

回覆 ggloriacpn 的帖子

HSBC開UK戶口再轉賬最方便,不過只有Premier的戶口才能勉手續費

引用:回覆+ggloriacpn+的帖子 HSBC開UK戶口再轉

原帖由 Sheep006 於 15-07-04 發表
回覆 ggloriacpn 的帖子

HSBC開UK戶口再轉賬最方便,不過只有Premier的戶口才能勉手續費 ...
Seems there is a limit for transfer amount ? I used to transfer 幾萬£ 比律師 (also HSBC UK account!) and have to pay £12 wor

回覆:交學費用 TT 還是在港開UK account ?

我每次買 Bank Draft 然後俾阿仔自身帶去交俾學校。

Ding

回覆 Ruby1219 的帖子

如果兩邊都係P戶口唔應該會收費嫁,不過我上次就無問到有冇限額,遲啲轉賬學費再問吓先

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 如果兩邊都係P戶口

原帖由 Sheep006 於 15-07-05 發表

如果兩邊都係P戶口唔應該會收費嫁,不過我上次就無問到有冇限額,遲啲轉賬學費再問 ...
你只要一個地區hold HSBC premier account 就係全部都premier 的。我UK戶口是premier, 但收款方吾係自己名,even 都係HSBC 都要收fee

係呀,是但一邊係P戶口都可以,你轉幾多錢,點解要收費?我轉咗一次去guardian到無收手續費

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 係呀,是但一邊係P

原帖由 Sheep006 於 15-07-05 發表

係呀,是但一邊係P戶口都可以,你轉幾多錢,點解要收費?我轉咗一次去guardian到無 ...
4萬幾鎊,for property down payment

吾該晒各位!

即使P都是每天上限GBP10000才不收手續費的。所以我交學費分開2天交。

回覆 121213 的帖子

謝謝你的回覆,原來係咁,咁我都分兩日交啦!

121213 發表於 15-7-5 14:23
即使P都是每天上限GBP10000才不收手續費的。所以我交學費分開2天交。
Thank you for your information!

上次用HSBC TT, 今次試用中銀TT, 吾知得5得

引用:即使P都是每天上限GBP10000才不收手續費的

原帖由 121213 於 15-07-05 發表
多謝提醒

Ding 發表於 15-7-5 07:50
我每次買 Bank Draft 然後俾阿仔自身帶去交俾學校。
怕5怕仔仔吾見左

回覆:siumiu2010 的帖子

佢會放在 passport 袋入面,比較穩陣啲。我試過寄,反而寄失, 所以寧願俾阿仔帶過去仲好

Ding
‹ 上一主題|下一主題