用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績表每科每part成績排名
樓主: joetsang
go

成績表每科每part成績排名

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-6 12:42
分得太細太死,對小朋友弊多於利,仲要印落成績表,我就唔會感謝囉…
就算係呈分,都唔應該迫得孩子太緊, ...
你小朋友咁叻緊係無乜所謂啦, 合埋眼是旦填一間都得啦, 因為好大機會自行已經入咗了。好似我哋呢D邊緣人, 真係要計得好仔細架。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-6+12:42+分

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
你小朋友咁叻緊係無乜所謂啦, 合埋眼是旦填一間都得啦, 因為好大機會自行已經入咗了。好似我哋呢D邊緣人,  ...
唔好咁講,我要返工都冇乜時間教佢地。你小朋友仲叻,又有個叻叻媽媽教,我都要學下你
我只係覺得排名其實都幾打擊孩子自信,尤其成績冇咁理想嘅,好容易自卑。我仔學校成績表完全冇名次,最多家長日口頭講大約排名比家長知,我都覺得唔好印落成表可能好d

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-07-03+發表學

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-04 發表
邊間學校咁變態
我覺得會好影響小朋友喎,叻又好差又好都唔駛科科咁排啦,惡性競爭,叻嘅就自滿/差 ...
我家小孩學校都係咁樣。

joetsang 發表於 15-7-3 22:08
學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因 ...
其實分科排名次本身係一件好事, 可讓家長更容易掌握日後呈分排名.
但如同分都有唔同排名, 就真係無謂

其實應該好似運動比賽, 同分同一排名, 之後既排名就睇下上一名有幾多人, 如5個人第一, 只第一之後就只有第六名咁就合理
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-06+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-06 發表
分得太細太死,對小朋友弊多於利,仲要印落成績表,我就唔會感謝囉…
well said.

列到咁細項. 只感百害而冇1利.  就算呈分又如何.  都唔需要打開肚皮比人家看.  讀咗6年小朋友幾多料子唔知咩.  學校咁做只有幫倒忙. 家長

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-6 12:42
最重要係家長點睇呢D分數同排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:joetsang+發表於+15-7-3+22:08+學校

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
其實分科排名次本身係一件好事, 可讓家長更容易掌握日後呈分排名.
但如同分都有唔同排名, 就真係無謂
連默書都細分名次. 取高分大1把人可以. 真心請教 排名次排到咁對小朋友有何幫助?

pooh仔 發表於 15-7-6 17:01
連默書都細分名次. 取高分大1把人可以. 真心請教 排名次排到咁對小朋友有何幫助?

...
咁默書就無必要.

回覆:成績表每科每part成績排名

今日同其他家長傾冇一個锺意咁show晒出呢,(小朋友都係一向考頭10),因為有d part show咗廿幾三十名出嚟,小朋友直頭話張成績表咁差,聽日都唔知點叩門,好唔開心。我仔星期五收到到今日個樣都仲好down

回覆:joetsang 的帖子

喺小5,6先細分?  還是小1已喺咁做法?
咁當初有冇向學校反應?

引用:喺小5,6先細分?++還是小1已喺咁做法? 咁當

原帖由 pooh仔 於 15-07-06 發表
喺小5,6先細分?  還是小1已喺咁做法?
咁當初有冇向學校反應?
新款成績表第一次見,應該全校都係咁

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-07-06+發表喺小

原帖由 joetsang 於 15-07-06 發表
小五,小六成績表咁show法真係多得佢唔少,如果排名後叩門時比人睇倒已失印象分,突然改成績表,家長應該向學校反映下。

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-07-06+發表新

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-06 發表
小五,小六成績表咁show法真係多得佢唔少,如果排名後叩門時比人睇倒已失印象分,突然改成績表,家長應該向 ...
我打算如果聽日要叩門會試下要求學校print 過張冇排名,或有加總排名的成績表,因為仔仔總排名唔錯,係有幾part的排名係廿幾去到叩門第一感覺已失分,覺得好唔底

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-07-06+發表喺小

嘩... 學校突然改例. 有冇事先講比家長知?!  咁搞法..  比學校玩死

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-07-06+發表

我打算如果聽日要叩門會試下要求學校print 過張冇排名,或有加總排名的成績表,因為仔仔總排名唔錯,係有幾 ...
預祝你仔仔派到心儀中學.

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-07-06+發表我

原帖由 pooh仔 於 15-07-07 發表
預祝你仔仔派到心儀中學.
多謝晒!仔仔好彩入到第一志願

回覆 joetsang 的帖子

恭喜晒,吾使煩份成績表了

引用:回覆+joetsang+的帖子 恭喜晒,吾使煩份成

原帖由 Jane1983 於 15-07-07 發表
回覆 joetsang 的帖子

恭喜晒,吾使煩份成績表了
係呀

我覺得幾好,好公開,亦可有目標去追。

只俾家長知還可以,放入成績表連小朋友都就好差囉。