用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位之住址証明文件
go

小一統一派位之住址証明文件 [複製鏈接]

有咩文件可作小一統一派位之住址証明文件?

5    0    0    0

水、電、煤

gglover    發表於 15-8-24 22:35

租約

回覆:claudialuk2011 的帖子

家居電話單

醒目開學勳章 貢獻勳章

差餉單
恐龍家

去民政署宣誓都得

引用:去民政署宣誓都得

原帖由 sandyltc 於 15-07-03 發表
去民政署宣誓都得
好似唔得喎……你試過?

sandyltc 發表於 15-7-3 21:09

去民政署宣誓都得

老點?!

民政處只接受「私人用途」的宣誓,以小一報名為目的宣誓不屬此類,民政處
不會接受。

辦 理 作 私 人 用 途 的 宣 誓 聲 明

市 民 如 需 向 非 政 府 機 構 提 交 私 人 性 質 的 宣 誓 聲 明 , 可 到 各 區 民 政 事 務 處( 民 政 處) 辦 理 , 費 用 全 免 。 各 區 民 政 處 都 設 有 辦 理 宣 誓 聲 明 的 特 定 時 段 , 表 列 如 下 , 作 為 參 考 。 請 注 意 , 民 政 處 可 能 會 更 改 時 段 而 不 作 另 行 通 知 , 因 此 市 民 宜 先 向 有 關 中 心 查 詢 , 以 確 定 辦 理 宣 誓 聲 明 的 時 間 。 一 般 來 說 , 市 民 須 於 指 定 時 段 開 始 前15 分 鐘 到 達 , 以 辦 理 相 關 手 續( 例 如 填 寫 聲 明 表 格 以 及 在 須 作 宣 誓 聲 明 的 文 件 上 蓋 印) 。

http://www.had.gov.hk/tc/public_services/public_enquiry_services/provided.htm

另外,所有與申請小一入學有關的宣誓,須親身往教育局辦理(其他注意事項
第七點)。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_leaflet_tc.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Delete

sandyltc 發表於 15-8-7 11:20
只是宣誓居住地址
因我每年都負責收小一入學申請表,而教育局每年都來check表,佢地建議如家長提供不到任何 ...
如果係教育局有出過白紙黑字既建議俾家長叫佢咁做就當然可以, 但係如果未問過教育局自己去咁做, 唔符合教育局定既"指引", 你估有事起上嚟, 有冇人會幫你吖?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:小一統一派位之住址証明文件

家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K3左右要搬

fairtrade 發表於 15-8-16 23:07
家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K ...
K1轉得切, 因為K3九月時先交, 大把時間

引用:家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無

原帖由 fairtrade 於 15-08-16 發表
家居寬頻得唔得?依家租親友家,水電煤都無轉名,最遲幾時要轉?依家Kl,但佢諗住租俾我兩三年…咁即係K ...
得,case 一樣,我已問學校

貪靚媽 發表於 15-8-22 06:50
得,case 一樣,我已問學校
教育局只接受水、電、煤、家居固網電話、差餉同有打厘印既租約作住址証明,寬頻一定唔算
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

del.

聽講如果要查你会check埋你係边度上堂校車,看更叔叔的供詞,。

引用:Quote:貪靚媽+發表於+15-8-22+06:50+得,ca

原帖由 hkpapa852 於 15-08-22 發表
教育局只接受水、電、煤、家居固網電話、差餉同有打厘印既租約作住址証明,寬頻一定唔算 ...
學校教務主任即時幫我查左EDB給學校的文件,我會信文件

引用:想問問若自行完成後,有學校收,在什麽時候

原帖由 bbkingdombb 於 15-08-22 發表
想問問若自行完成後,有學校收,在什麽時候可搬離開原來校網呢?

因剛好k3時完租約,大約12月.
自行如果成功唔駛抽獎,咁你住邊都冇所謂

bbkingdombb  thanks.   發表於 15-8-23 01:04

貪靚媽 發表於 15-8-22 20:23
學校教務主任即時幫我查左EDB給學校的文件,我會信文件
無錯係應該信文件,不過你見過份文件未?

呢度有份教育局出嘅(請參考問答3),你有睇下見唔見到話接受寬頻?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_faq_sept_tc.pdf

引用:Quote:貪靚媽+發表於+15-8-22+20:23+學校教

原帖由 hkpapa852 於 15-08-23 發表
無錯係應該信文件,不過你見過份文件未?

呢度有份教育局出嘅(請參考問答3),你有睇下見唔見到話接受寬 ...
多謝提醒

‹ 上一主題|下一主題