用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 堅道聖心(津貼)vs跑馬地天主教聖保祿vs軒下-點揀呀? ...
go

堅道聖心(津貼)vs跑馬地天主教聖保祿vs軒下-點揀呀? [複製鏈接]

亞囡三間都有offer(叩門位), 唔知揀邊間好?  請比下意見?
   2    0    0    0

有妹咪聖心或PAUL CATH, 有弟弟咪軒下囉.

CoffeeCake 發表於 15-7-3 09:03
有妹咪聖心或PAUL CATH, 有弟弟咪軒下囉.
啱, 不過如果無弟弟, 我會建議St Paul, 因為直升上中學機會高過聖心好多.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:堅道聖心(津貼)vs跑馬地天主教聖保祿vs軒下-點揀呀

但留意 st paul cat 1,3,5返pm, 2,4,6返am

St. Paul's Catholic....揸住係手...成績OK直上中學
讀完P6成績仲可以高d先再諗下

自己再計算下...軒下女仔P6升中出路係??
聖心津小直升%係?? ...~~~

軒下出結果了嗎?

回覆 wahwahhappy 的帖子

軒下我昨日問過還未出通知, 仲要係收信唔会  ,  莫非学校以特別個案處理用速遞通知楼主??係就講声等我地呢叩門家長有個预算.

already call

亞女無弟妹, 只在大抽入左軒下, 聖心和聖保祿就扣門入左.
心大心細唔知女仔入讀男女校好, 定係純女校好呢?  讀女校的女仔會不會將來性格變得好內向呢?
其實軒下女仔如果唔係band1頭, 好似選擇少, 無保障咁.
大家仲有無意見.

wahwahhappy 發表於 15-7-3 11:29
心大心細唔知女仔入讀男女校好, 定係純女校好呢?  ...
聖保祿同聖心多D課外活動...比較均衡...如果內向都係小朋友本身性格
相比下....軒下應少D課外活動 ~~~

回覆 wahwahhappy 的帖子

如果是我,我會選聖保祿,當然也要考慮路程遠近啦!

我會揀聖心或者聖保祿。依家D細路比較早熟,我偏向齋校。而且又有中學聯繫,聖心%係差D,但都叫做有,好過軒下。除非你肯定你囡係B1頭又另計

聖心啦.  我朋友聖心畢業, 英文真係一流.  banding 都高過聖保祿同軒下.  

引用:亞女無弟妹,+只在大抽入左軒下,+聖心和聖保

原帖由 wahwahhappy 於 15-07-03 發表
軒下有精英班.  2間女校喺random 編班.

聖心書院喺pokfulam 會否太遠?  及今年中學改例,自行位開放收外來生.  以往6x 幾個位喺收晒2晝直屬小學.  所以將來升中競爭好大. 聖心私小教高1級. 津貼部會否比較蝕卓?

回覆:wahwahhappy 的帖子

樓主選乙一軒下中頭獎都仲去叩 St. Paul cat 真吾明白,選得軒下已代表你 unlike 齋校,自找煩惱

我比較喜歡st paul catholic的學生,可能好彩,遇到的都是又乖又純又有氣質。

回覆:堅道聖心(津貼)vs跑馬地天主教聖保祿vs軒下-點揀呀

最後,請問樓主選擇了边間?

想問St Paul 和聖心你自行抽獎時有揀到嗎?2間都叩到好叻呀!阿女讀咩幼稚園?thx

引用:樓主選乙一軒下中頭獎都仲去叩+St.+Paul+ca

回覆:堅道聖心(津貼)vs跑馬地天主教聖保祿vs軒下-點揀呀?

抽軒下叩St. Paul catholic ?
咁點解當初樓主唔擺St. Paul catholic 放乙一?

‹ 上一主題|下一主題