用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

回覆:外面人對國際學校學生的看法

其實一開始就係大家玩唔埋,唔理係因為年齡問題,語言問題,文化,定係佢個女自閉玩電話,總之就唔想玩,答乜都係藉口,點解佢又唔問下自己個女,做乜唔同人地玩?唔通9歲唔識講英文咩?其實對方個女話自己唔識廣東話,冇話佢個女英文唔好,已經係俾面你啦,仲唔明?

各位IS家長,互勉之,我估哩度大部份parents都好緊張仔女管教,我估大部份都唔係有錢無訂洗到想讀咁貴書。我估在坐大部份parents真係諗得好清楚,衡量過LS同IS既利弊先會下此決定。由始至終就知道讀IS教中文會比人辛苦10倍,預左你地話我地仔女無家教,預左d數學無你地教得咁快,預左未必同d LS既小朋友玩唔埋。但係我地唔會上LS個Forum度數你地LS有幾唔好囉(有咩唔好?在心中啦....)  所以IS家長大家會明白體諒,而LS的人只會來插。有乜好插喎....大家眼界唔同....你地會放d成績表上Facebook比人睇,會講個小朋友女拔收左點點點.....會將d彈琴既獎項擺出黎話亞仔well done.....我地都唔係哩d人....無野好比。我地同d小朋友日日都過得好開心,講完.....

choinicole    發表於 15-7-20 11:29
bennyeva  Well said  成績表呢排見好多~~~  發表於 15-7-20 10:48

回覆 gwaichuchu 的帖子

ok....again.....我無睇到哩個post內容,亦唔想睇人對IS小朋友有咩睇法,因為我地會教小朋友點做人,會教佢地人一出世唔係為左考試唔係為左同全香港小朋友追逐同一個夢想,而個夢想就係入名校。

IS’s kid can also have good grade and good altitude.  One of my friend’s daughter get accepted in Cambridge this year major in Architecture.   Her IB score is 43!  She didn’t go to the top top IS but just an OK good one.  What I am trying to say is kids can shine everywhere if we choose the right school for them.  

amd2  well said!  發表於 15-8-3 12:08

vinvinaa 發表於 15-7-24 09:38
IS’s kid can also have good grade and good altitude.  One of my friend’s daughter get accepted in  ...
Nice to hear that.Many congrats
‹ 上一主題|下一主題