用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

回覆:外面人對國際學校學生的看法

點解我睇唔到條link

引用:點解我睇唔到條link +

原帖由 Belle320 於 15-07-04 發表
點解我睇唔到條link
Still there, 臨尾好多人插緊

其實做家長,想過度過,知道什麼是對仔女最好就得,街外人講也,有道理就聽,無道理就吾理,吾使太在意。

local家長可以踩IS學生的中文,同係讀local schools,一樣可以批評,名校話死谷,普通學校話無出頭,無日無之。

我覺得父母是不應該加入小朋友玩遊戲的事宜或規則。大家熟絡左, 小朋友講乜LANGUAGE, 佢地自己會ADJUST

PS:話時話,作為IS的父母,我會低調的,會儘量少提及,感覺LS的家長是有萄葡的(不過無証據,因我唔係佢心里的虫),亦有試過比人出聲單打的

我也不會主動講,試過有親戚話你哋淨係玩,邊會辛苦。well, 唔解釋啦

回覆:poonseelai 的帖子

我地都試話俾人話, “讀國際, 除左講英文, 咩都唔識, 第日冇鬼用!!”

Belle320 發表於 15-7-4 13:04
點解我睇唔到條link
我用手機app click入去都冇, 用電腦就睇到

仍然有人相信讀is 將來一定要到外國讀書。

其實引起呢件事咪係叫班少女同個妹妹玩的auntie, 十幾歲當然唔想同個9歲玩,
想搵個借口拒絕,
又唔好意思話冇興趣同個小學生玩,
咪求其話唔識cantonese囉 ….
唔通直接話唔想咩!

其實佢點答都會比樓主插,
因為佢好明顯本身已不喜歡個女仔,
因為佢有提其他父母係佢good friends,
但呢個女仔父母不在埸,
即係一開始覺得佢唔係自己人,
可以隨便開post插 …

將個小妹妹推比班少女,
好明顯不恰當 ….
提出不合理要求,
都唔應該奢望人地用合理的方式去回答 … (你要人地點答唧)

如果只是話佢冇禮貌都算,
但要加句扮乜鬼妹呀!
亦不見得佢自己幾有禮貌lor (只係佢表面冇嘢, 事後背住人說三道四),
好小學雞 ….
仲有, 自己做判官在先, 又不斷話不同意佢的人係判官 ….

964000 發表於 15-7-4 13:06
Still there, 臨尾好多人插緊

睇到心寒,有 D 人把口好刻薄。
做人咁小心眼,真係好唔開心。
小小事都放在心,計較到會花時間去討論區,打一大段文字去聲討個少女。
咁大個人,搞咁多嘢為乜?為了要爭取其他人認同?
話時話,唔係個個十幾歲少女想同個九歲妹妹玩。
做人,放開 D 懷抱,嘻嘻哈哈又一日。

其實我都有問,樓主見人地明明講緊英文,點解會話自己個女都識講國語,而唔係講英文,我覺得可能樓主一早已睇人地唔順眼

引用:其實我都有問,樓主見人地明明講緊英文,點

原帖由 AJW2010 於 15-07-04 發表
其實我都有問,樓主見人地明明講緊英文,點解會話自己個女都識講國語,而唔係講英文,我覺得可能樓主一早已 ...
少年人有時不識大體,偶有失言,好正常,唔係話咁係正確,但確實係人身必經階段,青春期嘅嘢可以好複雜,有時當自己長大了再回顧年少時,都解釋唔到自己以前點解會咁,現在有一班成年人要同一個少女一般見識,口不擇言,意氣用事,真係無言。

反而佢冇自嘲係葡萄牙人,都唔覺得係酸,但佢咁真的好似以笑遮酸。假若佢真係唔係葡萄牙人,我會覺得佢執念好重,文中經常呵呵呵,但内心有好多怨氣。

annie40  同意,重點是怨氣。  發表於 15-7-4 20:52

回覆 Artie 的帖子

其實唔多明佢地講緊乜。大部份留言話識IS讀書的某某個仔,,又某某上司的孩子,又朋友的孩子,又親戚的孩子咁咁咁等。個中關係真是大纜都扯唔埋,是「管中窺豹」之超近距離欣賞,七咀八舌後的發現是原來IS孩子是泥黄色有擘黑油好了。
結論是:IS孩子簡直是(嘸呢睇頭)中之極品,父母必然是智障的。

引用:回覆+Artie+的帖子 其實唔多明佢地講緊乜

原帖由 annie40 於 15-07-04 發表

其實唔多明佢地講緊乜。大部份留言話識IS讀書的某某個仔,,又某某上司的孩子,又朋友 ...
真係非常超現實的思想,一大班人好似“世事都被我們看透了”一樣,但喺佢地嘅言論中,好明顯係話“身邊果d”IS學生家長都是白痴的土豪 ……

當然,IS一定會有富貴人家,但LS同樣亦有大把有錢人。IS收費高所以不了解的人就當作讀IS的就是富二代。但現實係學歷偏高的專業人士佔大多數,所以有時見d人話讀IS係因為LS讀唔掂,其實真係好唔logical …… 首先以優生學角度,IS小朋友已經佔上風,後天角度睇,大把專業人士甚至大學教授的子女也讀IS, 要谷的話點會谷唔到吖,只是唔想谷啫 ……

Taiwaibobo  超級認同,講得好好  發表於 15-7-11 21:59

引用:回覆+Artie+的帖子 其實唔多明佢地講緊乜

其實唔多明佢地講緊乜。大部份留言話識IS讀書的某某個仔,,又某某上司的孩子,又朋友 ...
我未有孩子時對IS的認識,也是人云亦云,對IS也有同樣的誤解。但現在認識多了,又在IS幼稚園讀過(簡直有如獲重生的感覺),發現自己從前只是井底之蛙,如果因為無知而選了local school, 真是有少少害了個女(更害埋自己)

大部份IS家長,看著孩子走著合適的路,除了感恩,還是感恩。

choinicole    發表於 15-7-7 13:54

引用:Quote:原帖由+annie40+於+15-07-04+發表回

原帖由 紅紅 於 15-07-04 發表
真係非常超現實的思想,一大班人好似“世事都被我們看透了”一樣,但喺佢地嘅言論中,好明顯係話“身邊果d ...
對,這就是好多人沒有對IS了解就以偏概全。啱啱老公先同我講,佢d朋友又叫佢審慎考慮是否需要讀IS, 我問佢點答,佢就話 [大家追求嘅野唔同,有咩好拗, 有咩好比呢]我相信呢個IS版有好多家長都感受過呢份敵視。

其實個樓主都係可憐人,佢出得呢種post應該以為有人幫佢囗,點知而家仲比人話佢小家之類。有時我會諗,可能LS競爭太激烈了,以至家長之間都互相競爭到無哂真心,所以遇到佢認為嘅[外星人]就敵視左先…或者香港嘅教育制度,真係會迫到家長瘋了,真係好無奈的。

其實,我地仲未被迫瘋,應該要感恩… 所以都係嗰句,唔好放喺心上。

回覆 964000 的帖子

LS也不賴,只是部份家長把見聞誇張表達,非常情緒化,終日諉過於人。孩子是正常上學,正常生活,正常上大學,抱怨終日的是小撮家長而已。

引用:回覆+964000+的帖子 LS也不賴,只是部份家

回覆 964000 的帖子

LS也不賴,只是部份家長把見聞誇張表達,非常情緒化,終日諉過於人。孩子是正常上學, ...
LS本身不是最大問題,反而是那個教育局,對它真是感到絕望。

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+15-07-04+發表真係非

原帖由 bennyeva 於 15-07-04 發表
對,這就是好多人沒有對IS了解就以偏概全。啱啱老公先同我講,佢d朋友又叫佢審慎考慮是否需要讀IS, 我問佢 ...
對「追求的野吾同」,真的很難講得明

‹ 上一主題|下一主題