用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
go

DELETE

DDDDD

葡萄,大家都明既。

引用:葡萄,大家都明既。

原帖由 samsam123321 於 15-07-02 發表
葡萄,大家都明既。
有酸嗎?我認為有問題,以不懂中文為榮,OMG

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-07-02+發

原帖由 lui 於 15-07-03 發表
不懂中文有問題。不過樓主個種話人的態度更令人汗顏

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-07-03+發表有酸嗎

原帖由 Jumboshrimp 於 15-07-03 發表
不懂中文有問題。不過樓主個種話人的態度更令人汗顏
還有,樓主咁大個人喺公海開post冷嘲熱諷個十幾歳學生實在有失身份

lui 發表於 15-7-3 00:01
其實係家長選擇的問題,李十x個孫唔識中文有無問題?只要佢將來在找工或生活上唔需要中文就無問題。話唔定佢有外國護照跟本係黃皮膚的外國人呢?

回覆 964000 的帖子

用心看了一會那個場景,IS的小妹妹是言者無心,樓主是誤會了。
推理是香港IS孩子普遍是說得流利廣東話,和非常順暢自然的英語。兩種語文,分兩樣情況下用:
A)同輩,朋友,同學,老師,社交,按青少年的在在家半自閉,出外開籠雀行為,每日九成講英語

B)其他跟父母交談是極少,跟親戚話語不多,出外購物飮食很簡單,百份百用流利廣東話,說廣東話時段不到一成。

新相識的九歳妹妹是同輩,用廣東話交流是可以,但感覺十分突乞,不容易做friend, 用英語和普通話感覺更良好。良好意願是很想同佢做friend而已,講廣東話就當正佢系姨媽姑姐了。明乎此,還有IS和LS矛盾嗎?

無論有用無用,在港長大的中國孩子,能講能寫中文才能溶入生活。

引用:Quote:lui+發表於+15-7-3+00:01+有酸嗎?我

原帖由 samsam123321 於 15-07-03 發表
其實係家長選擇的問題,李十x個孫唔識中文有無問題?只要佢將來在找工或生活上唔需要中文就無問題。話唔定 ...
我們有幾多個係李超人既孫?而且佢個孫係識中文Tim.

引用:回覆+964000+的帖子 用心看了一會那個場景

原帖由 annie40 於 15-07-03 發表

用心看了一會那個場景,IS的小妹妹是言者無心,樓主是誤會了。
同意女孩表達令人誤會,應該是冇心的。

引用:葡萄,大家都明既。

原帖由 samsam123321 於 15-07-02 發表
葡萄,大家都明既。
為何你用葡萄?因為is優越d?是你想表達的意思嗎?

回覆:964000 的帖子

每個學制都有優劣,讀IS英文好d好自然,正第如讀LS中文會好D。只不過IS家長大都唔想谷,所以唔出去補中文,唔似LS大部分家長要仔女中英都得,所以出去谷英文。

文中樓主因為小朋友一句真心説話傷到自尊,亦有所誤會,係大部分港人嘅反應,我們IS家長作為少數民族,預左要接受不同反應,不必放在心上。

當然,我都覺得廣東話係有需要保持的,至少喺日常溝通上,父母同仔囡應該用番母語。

引用:回覆+964000+的帖子 用心看了一會那個場景

原帖由 annie40 於 15-07-03 發表

Fair comment

回覆:外面人對國際學校學生的看法

香港人父母,在香港長大,以唔識中文為榮,確是愚蠢。但ls孩子一句說話就無限上綱,全面聲討,加上眾人的想像,好小家。-

孩子啱唔啱玩,看年齡性格多,少見以ls/LS分。

minirat  夠中肯  發表於 15-7-3 10:19
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:外面人對國際學校學生的看法

話說我家孩子也間中比人誤會,例如上星期我同佢去電腦場買電腦套,離開左佢一會,回頭見孩子正和店員用英文交談,對話唔係咁流暢,我同店員説佢識中文。過後我問女兒,為何不說中文。她說她只講左「MacBook Air 13inch」 ,店員便一輪咀同佢講英文,阿女話 MacBook Air 13inch 邊有中文架。後來我説,你下次堅持說中文可以了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

文中個女仔無以吾識中文為榮,佢係話識普通話,廣東話吾好。

如果父母想小朋友多融入,不妨自小教導佢,要講人地的語言才是尊重人。我女上音樂班,佢好鍾意舉手搶答,廣東話

實情是出去補英文的LS孩子不是主流,IS孩子要學中文就幾乎一定要在校外學是主流。

學得好否,因人而異,不是谷出來的,

有時講得有點突兀。最近升了班,重新组合,班上有讀IS的同學,我女一樣講廣東話,無搏大雾講英文。吾係佢乖,係生活習慣,佢自細慣左要轉台。

回覆:annie40 的帖子

也許我身邊大都係幼小階段嘅朋友,揀IS 嘅家長朋友係因為唔想谷,所以外面無任何進補。而揀LS的都喺外面進補,也可能係因為佢地揀名幼嘅關啦,當然,呢個亦係家長嘅選擇

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+15-7-3+11:00+編

原帖由 Jane1983 於 15-07-03 發表

有時講得有點突兀。最近升了班,重新组合,班上有讀IS的同學 ...
對啊,小朋友會自己轉台的