用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 係咪錯覺呢?
go

係咪錯覺呢?

聽完今日簡介會,覺得學校應該好谷學生!係咪呢?

回覆:係咪錯覺呢?

回覆 ecml 的帖子

係好谷

Ching_Mammy 發表於 15-7-3 17:41
回覆 ecml 的帖子

係好谷
Ching_Mammy, 想問好谷係指, 從小一開始還是高年級才開始谷呀?

回覆 pooh_tigger 的帖子

pooh tigger, 我無記錯你小孩讀緊蘇小.

回覆:Ching_Mammy 的帖子

係呀,Ching_Mammy我仔讀緊蘇小,但同其他家長平日是沒有溝通的,好缺乏消息。
因為係網上好多人說蘇小好谷,所以想問吓你學校是否高年級才開始谷呢? 因為我覺得比起其他小學,蘇小低年級功課量唔算多,又沒有什麼課外活動,唔算得好谷呀。

回覆 pooh_tigger 的帖子

我覺得谷係因為多測默, 由一年班到小三都係一星期2/3次, 以前1,2 年班要中文背默1 every 4 課, p3 多咗背默, 做好多tsa exercise.  仲要背成語( 唔識罰抄).  考完試, 日日要背一首詩( 唔識罰抄).  但如果小朋友背/溫書快就無問題.  功課唔多.

不過對我來講, 老師問題最大, 參差不齊.  我仔話佢班老師唔好, 好鍾意責罵+罰學生
比p1 p2 老師差100倍, 佢主動叫我幫佢轉校.  我好滿意p1, p2 老師, 但p3 有 3 個老師

回覆 Ching_Mammy 的帖子

我覺得默書/小測和測驗係多, 但比起其他學校成日聽人講有十樣/八樣功課, 又好似相對唔多, 攪到我成日懷疑蘇小是否真的很谷呢? 還是要留待到高年級才開始谷呢?
看來三年級起就會有改變。我相信老師有很重要的影響, 因班主任一人包辦教中、數、常, 即每位老師各科都要很全面。每個人的教學方法都不一樣, 遇到循循善誘的老師就好, 如遇到責罰型的可能影響小朋友的學習興趣呢!

回覆 Ching_Mammy 的帖子

hello, 請問p3仍是3x人一班嗎?6班有無分精英班?

蘇小是沒有精英班, 是原班升上的

聽說很多人轉去國際學校,學術是否比較深?

回覆 Dada3802 的帖子

深唔深見人見智,  我覺得唔深, 但多測默.
係好多人轉去國際學校, 我仔果班年年都有人轉去國際.  我仔都有offer.