用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 7月2日大奇蹟日!
樓主: Haylie媽媽
go

7月2日大奇蹟日!  

回覆 OLBB 的帖子

你呢個情況真係冇乜可能發生,你可以去買六合彩

OLBB 發表於 15-7-8 20:25

有,手寫一封親手交比校長,跟住即日收到消息

會唔會因為你小朋友是金X弟子?以我所知最少有五位叩到德兆。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mayyylai 發表於 15-7-8 22:42

今日收到心儀學校嘅 reject 信, 好唔開心

仲有無waiting在手?

回覆:奥脫福 的帖子

我的大奇蹟日在7月6日. 入到甲1.
7月1日我老公作左封致謝信, (我當佢道別信).
7月2日早上我陪阿女寫了兩小時, 親自交去學校, 點知校工收左.
7月6日下午收到call....

到今日學校都仍有位call人. 好似每星期兩三個咁....

可能係封信令學校睇返portfolio考慮返阿女, 因我地個portfolio都好有誠意, 展示左阿女手寫的日記功課... 好似自行失敗我地功課也有記下, 參加speech festival學到什麼又寫下.... cert 反而無落.

當MPS都有9個人放棄而要收25個叩門學生, 呢個世界就真係咩都有可能!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:奥脫福 的帖子

No ar

zanezane 發表於 15-7-9 15:56

我的大奇蹟日在7月6日. 入到甲1.
7月1日我老公作左封致謝信, (我當佢道別信).
7月2日早上我陪阿女寫了兩小 ...

噢,北。。。恭喜啊!

對於等緊BPS(我唔係講小白菜)同學,呢個亦係好消息啊!  

回覆:7月2日大奇蹟日!

各位要堅持,唔好放棄,寫信寫信再寫信,其實唔做既就機會渺茫,機會有時真係要去爭取架

回覆 奥脫福 的帖子

Bps 暫時走左約10個。

奥脫福  都有好多幸運兒啊!   發表於 15-7-9 18:24

引用:Quote:OLBB+發表於+15-7-8+20:25+有,手寫

原帖由 奥脫福 於 15-07-09 發表
會唔會因為你小朋友是金X弟子?以我所知最少有五位叩到德兆。
yes你咁都知

引用:回覆+OLBB+的帖子 你呢個情況真係冇乜可能

原帖由 mayyylai 於 15-07-09 發表
回覆 OLBB 的帖子

你呢個情況真係冇乜可能發生,你可以去買六合彩
係,我都覺得好好彩,之前聽人講要比多幾封,又話未必會比到校長睇……所以你都唔好放棄,試下比信

奥脫福 發表於 15-7-9 15:12
油基顯唔係要填叩門表,面試定筆試後再面試咩?一星期就有結果?
其實我唔太清楚過程,知道表哥去好幾間頭果幾志願叩門,用咗果間公司做既叩門信同portfolio,6月中度收到油基顯通知,成個過程個零星期,唔超過兩個星期,佢打電話俾我多謝我介紹間公司俾佢,其他過程我無問得好detail.

回覆:7月2日大奇蹟日!

咁似賣廣告既

引用:咁似賣廣告既 +

原帖由 ccyin 於 15-07-09 發表
咁似賣廣告既
我都覺

唔信無問題,反正最緊要得到你想要的,過程係點唔重要。

kristal78 發表於 15-7-9 22:38
我都覺
我都覺。。係幾個post 都見到。。。

mayyylai 發表於 15-7-9 17:37

No ar

妳的是囡囡?試下寫信去黃大仙聖母小學求位,呢間八月有適應班,不排除有已交
「大訂」但成功叩門去其他學校的家長上埋適應班才退學!

marychanchan11 發表於 15-7-9 22:54

我都覺。。係幾個post 都見到。。。

其實在叩門時,portfolio pro 唔 pro 並非致勝關鍵,特別係考筆試的學校
,最緊要的都係小朋友支「筆」!

奥脫福 發表於 15-7-10 00:20
其實在叩門時,portfolio pro 唔 pro 並非致勝關鍵,特別係考筆試的學校
,最緊要的都係小朋友支「筆」! ...
完全認同, 份 portfolio 寫得幾靚都無用, 如果唔識就乜都唔使講