用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-7-2 17:02
其實做得出D樣野既, 做佢老公/老婆都要小心

兩公婆都係,唔怕!

hkpapa852  各有各玩?  發表於 15-7-3 09:32

引用:Quote:原帖由+goldvia+於+15-07-02+發表我

原帖由 sissysze 於 15-07-02 發表
風水同信教無衝突架,神父話無問題,風水只係計數
係真心信教還是有目的,大家心照不宣啦,一邊返聖堂,一邊每年去批流年運程,真係好笑。

15 -> 20 no commends.
but, 20 -> 25 worth to do so.

dlee_ca 發表於 15-7-3 13:35
15 -> 20 no commends.
but, 20 -> 25 worth to do so.
都唔係嫁, 15->20, 由無機會變有些微機會, 都唔係完全唔值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

有20分重有機中maryknoll, 天神,st jo架

我有個同事是天主教徒,有為教會教慕道班,她知道有些家長是為個5分,但佢地無抗拒這班家長,佢地同家長說,如果真係為這目的而返教堂,受洗,唔緊要,希望你們藉此認識天主,也希望找到學校後,繼續返教堂,信天主,或者有一日,因為一些經歷,而賽的信奉天主。(我唔係天主教徒)

醒目開學勳章

引用:我有個同事是天主教徒,有為教會教慕道班,

原帖由 catcatbaby121 於 15-07-03 發表
我有個同事是天主教徒,有為教會教慕道班,她知道有些家長是為個5分,但佢地無抗拒這班家長,佢地同家長說 ...
呢個我明白。神父和主日學的導師都有同我地提過。這是一個契機讓其他人認識天主。但是過橋抽板,左右逢源真係好難頂。

SCKnight    發表於 15-7-3 14:11

引用:Quote:原帖由+catcatbaby121+於+15-07-03+

原帖由 開心小花 於 15-07-03 發表
呢個我明白。神父和主日學的導師都有同我地提過。這是一個契機讓其他人認識天主。但是過橋抽板,左右逢源真 ...
難頂?難頂得過叩門後等電話?

sissysze 發表於 15-7-2 22:07
係邊個神父講?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+開心小花+於+15-07-03+發表呢

原帖由 dlee_ca 於 15-07-03 發表
難頂?難頂得過叩門後等電話?
扮信教,唔代表唔駛扣門。可能到時仲怪自己點解唔皈依佛教,少D人爭。

SCKnight 發表於 15-7-3 14:18
係邊個神父講?
風水不涉及鬼神, 可當作另類科學, 都可以話無衝突
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Sorry!!+呢個問題有d白痴! 但我想問係唔係

原帖由 siujumpjump 於 15-07-02 發表
Sorry!! 呢個問題有d白痴!
但我想問係唔係小朋友都要受洗?
總好過D幼稚園叫菲律賓神父開收費慕道班!

claudialuk2011 發表於 15-7-3 14:45
總好過D幼稚園叫菲律賓神父開收費慕道班!
幾年前單野揚咗之後, 即刻俾教區宣佈話以後不承認由非香港教會發出既領洗証明

天主教慕道班需要一年對天主的認識,然後自己做出決定是否領洗,並需要通過教會的同意。所以即使家長是為了子女入學而願意同天主接觸並加入教會,這種努力與付出也是值得尊重的,教會也是不會反對的。如果日後抽板走人也是他自己的選擇,他不願蒙受主恩也是他自己的損失。香港的好學校有很多都是教會所辦,而且教會是教人互相關愛互相幫助,又不是教你去偷去搶,既然可以幫助孩子,又可以有所信仰,讓人充實,這種雙贏大家為什麼要那麼抗拒呢?別人去做了,我們卻要譏諷,如果接受不了教會完全可以不去報名教會學校的,教會學校一定會有倫宗課的,一定要學聖經的,但是也有很多同學畢業後仍然沒有洗禮的,天主一樣不會怪他們的。所以其實大家所做的都是為了仔女,努力做好自己,公平與否都是相對的,不同標準來衡量的結果也不同,所以交給天來判定就好了。

SCKnight  最攞命係呢班過橋抽板嘅家長向學校反映教宗教科係嘥時間。  發表於 15-7-4 04:28
kyleebc  agree with you  發表於 15-7-3 20:25

引用:Quote:SCKnight+發表於+15-7-3+14:18+係邊

原帖由 hkpapa852 於 15-07-03 發表
風水不涉及鬼神, 可當作另類科學, 都可以話無衝突

回覆 yinyuemao 的帖子

Need to attend class for 2 yrs.  I do agree with you that after 2 years, many of them may already truly believe in God!

回覆:sissysze 的帖子

我都想知邊位神父講只知可裝香俾先人,但金銀衣紙果D都最好唔好掂。

睇唔起

引用:Quote:原帖由+goldvia+於+15-07-02+發表我

原帖由 sissysze 於 15-07-02 發表
邊位神父竟然會話信風水無問題?教會唔接受信友迷信架播。教區修和聖事小冊子有講明信風水已經犯咗第一誡。

引用:我都想知邊位神父講只知可裝香俾先人,但金

原帖由 aw285 於 15-07-03 發表
我都想知邊位神父講只知可裝香俾先人,但金銀衣紙果D都最好唔好掂。

...
風水要燒衣紙

‹ 上一主題|下一主題