用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

引用:我見過更過份的是有人天主教,基督教左右逢

原帖由 開心小花 於 15-07-02 發表
我見過更過份的是有人天主教,基督教左右逢源。我仲要係天主教聖堂內聽到。真是令我為之側目。

...
我都識一個左右逢源,重要早幾年比佢中神津

sissysze 發表於 15-7-2 16:58
我都識一個左右逢源,重要早幾年比佢中神津
其實做得出D樣野既, 做佢老公/老婆都要小心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

點會呀,通常兩公婆同聲同氣的。

hkpapa852  未必, 唔反對唔代表認同  發表於 15-7-2 17:25

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

真係大把,尤其填自行時你先會知道原來只得自己( 少數)得15分!

引用:Quote:sissysze+發表於+15-7-2+16:58+我都

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表
不過呢,天主有安排嘅,聽聞嗰小朋友唔係好頂得住,包哂底。

回覆:hkpapa852 的帖子

今年已有12個25分,自行LS入唔到

引用:Quote:sissysze+發表於+15-7-2+16:58+我都

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表

我早陣先見到一位同學,但係係考中學,大家困係一小房間等面試,可能坐得太近壓力大咗

父母小朋友皆為虔誠信徒,係學校為宗教奬出盡力既學生,竟然,佢父親對我小朋友怒目而視一輪,終於係面試前,緊張地全家誠心禱告,雖然都係同一天父,但始終宗教係唔同,我見到都有D奇怪,係呢度,咁都得

考學校係可以搏得好盡

回覆:siujumpjump 的帖子

monster parents

除非你係old boy, 或揀啲冷門小學,否則嗰5分冇乜用。

lkf_leung 發表於 15-7-2 17:59
甘多?以往都係話幾個,之後收返

lkf_leung 發表於 15-7-2 17:59
我都聽過一些LS舊生為保住個位去洗禮,他們說唔想都冇法。如果冇舊生分只有天主教分,現在男仔可能只可以搏灣仔St. Jo's,今年應該st. Jo's 20分應該更難抽,真係一年難過一年!

引用:見過有人為了5分,大人上慕道班,之後小朋

原帖由 開心小花 於 15-07-02 發表
見過有人為了5分,大人上慕道班,之後小朋友嬰兒領洗,再上主日學。派完小學,失蹤曬。我可以接受你為了5分 ...
我知道有小一開學時,學校要求已洗禮的學生要返主日學之類,仲要交或填回所屬會堂的資料比學校,以作紀錄,我個人認為此舉就是不想家長過橋抽板,因為學校有說之前交了領洗紙的學生要返,但家長會不會返個零兩個月去應付學校,及學校之後有沒有抽查,就不清楚

引用:Quote:lkf_leung+發表於+15-7-2+17:59+今年

原帖由 兜兜要轉轉 於 15-07-02 發表
甘多?以往都係話幾個,之後收返
唔係亂講,仔主日學同學仔daddy old boy,他自行想入不到,身边朋友也是,佢話起碼12個自行25分入不到。包括他兒子,佢咁講我咁聽。

lkf_leung 發表於 15-7-2 18:56
唔係亂講,仔主日學同學仔daddy old boy,他自行想入不到,身边朋友也是,佢話起碼12個自行25分入不到。包 ...
我見另外一個post話有47個有阿哥護体直入!自行收幾多個啊

回覆:siujumpjump 的帖子

耶穌會唔會好似方仗噤小氣?

我有親戚係中西區某小學舊生,20分自行唔一定得,於是讀了一個半年的受洗班,而家手拿25分,兩個仔都唔使煩。雖然我自己好唔贊成,但喺計分制度下,似乎係最effective嘅方法

SCKnight  乜有半年嘅速成慕道班?喺邊個堂區?  發表於 15-7-3 14:16

我朋友,個仔出世後父母開始返天主教慕道班,搬入九龍塘,為的搏入LS, 但係父母篤信風水,個仔就帶定驚佛珠。

引用:我朋友,個仔出世後父母開始返天主教慕道班

原帖由 goldvia 於 15-07-02 發表
我朋友,個仔出世後父母開始返天主教慕道班,搬入九龍塘,為的搏入LS, 但係父母篤信風水,個仔就帶定驚佛珠 ...
風水同信教無衝突架,神父話無問題,風水只係計數

天主教, 到3,4年班個小朋友都無做初領聖體, 已證明佢係流野.
‹ 上一主題|下一主題