用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-7-2 12:37
當帶細路去接觸下,之後等佢決定繼續與否,我覺得ok wor, 總好過去海外洗
利申:當年都有身邊朋友hin 計,海外我做不出,local 就做不到,最後自行揀官校,15分當然是陪跑(仲要係比人老點)

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

最憎假教徒同埋果D有需要時先話自己係教徒的人!  
不過其實係因為香港教訓制度係咁, 先會助長呢d 假教徒!!!

醒目開學勳章

見過有人為了5分,大人上慕道班,之後小朋友嬰兒領洗,再上主日學。派完小學,失蹤曬。我可以接受你為了5分去認識主。但絕對接受唔到達到目的之後就過橋抽板。

lkf_leung  Agree with you  發表於 15-7-2 18:04
SCKnight  同意!  發表於 15-7-2 14:16

shuyeemama 發表於 15-7-2 13:32
最憎假教徒同埋果D有需要時先話自己係教徒的人!  
不過其實係因為香港教訓制度係咁, 先會助長呢d 假教徒!! ...
咁又唔好乜都賴晒係教育制度.

呢個辦學團體/宗教分係學校自己決定點俾, 如果學校有guts, 話到明父母同子女過去4-5年都要有恒常出席教會活動再加教會推薦信先計分, 咁起碼杜絶咗一班人

學校同教會對呢樣野隻眼開隻眼閉先會加劇呢種不良風氣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:shuyeemama+發表於+15-7-2+13:32+最

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表
咁又唔好乜都賴晒係教育制度.

呢個辦學團體/宗教分係學校自己決定點俾, 如果學校有guts, 話到明父母同子女 ...

天主教學校應不能趕及。

大把拎完領洗紙完鬆

SCKnight  所以咪好勞氣囉!  發表於 15-7-2 14:17

醒目開學勳章

引用:天主教學校應不能趕及。 +

原帖由 tkinwong 於 15-07-02 發表
天主教學校應不能趕及。
我識人係一有咗BB就上慕道班,小朋友可以趕及嬰兒領洗。

SCKnight  大不乏人!  發表於 15-7-2 14:17

人在做,天在看,就算俾學校收你,神都會知你真心定假意。俾定心理準備你自己,神會來的搵你同你屋企人,如果你唔認識呢個宗教,咁都係好事來嘅。

醒目開學勳章

我見過更過份的是有人天主教,基督教左右逢源。我仲要係天主教聖堂內聽到。真是令我為之側目。

SCKnight  擺明係攞着數。領洗只係得一次,左右逢源。將來點同小朋友交待?  發表於 15-7-2 14:21
hkpapa852  佢都好忙下  發表於 15-7-2 14:17

我個區一線有宗教的小學,好似20分全入哂.
個人感覺只為宗教分太公利.
我覺得基督教幾好,所以想佢入基督教學校,

但未去到全心全意信的地步,唔想為分入教.

心儀那間,自行選了,15分當然是陪跑.抽唔中.
但無後悔過.

結果統一都如願派到第一位

lkf_leung    發表於 15-7-2 18:06

回覆 開心小花 的帖子

可以咁做咩?我自問真係做唔到

大把

以前我會睇唔起偽信,即洗完就唔再入教堂

現在已經冇乜感覺

呢個世界太多不公平、太多不擇手段、睇唔過眼得幾多?

天唔收佢,天仲幫佢入到去,天自有旨意自有安排

siden 發表於 15-7-2 15:35
大把

以前我會睇唔起偽信,即洗完就唔再入教堂
坊間智慧: 上帝要你滅亡, 必先令你瘋狂

入到去某些名校, 可能只係惡夢既開始!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:回覆+開心小花+的帖子 可以咁做咩?我自問

原帖由 mayyylai 於 15-07-02 發表
回覆 開心小花 的帖子

可以咁做咩?我自問真係做唔到
可以,阿爸阿媽信唔同教,為了可以兩邊都有5分囉根本價值觀都有問題。普通人真係做唔出。

回覆:siujumpjump 的帖子

好多好多人咁多。如果我有本事搞速成班,發啦!

beagoodman 發表於 15-7-2 16:06
好多好多人咁多。如果我有本事搞速成班,發啦!
如果你做到神父或者牧師, 咪有本事攪速成班囉!

引用:Quote:beagoodman+發表於+15-7-2+16:06+好

如果你做到神父或者牧師, 咪有本事攪速成班囉!
哈哈,我就係無本事把握這個龐大商機囉

beagoodman 發表於 15-7-2 16:13
哈哈,我就係無本事把握這個龐大商機囉
如果你真係做到神父或者牧師, 我諗你到時亦未必會有呢個搵錢既念頭

引用:Quote:beagoodman+發表於+15-7-2+16:13+哈

如果你真係做到神父或者牧師, 我諗你到時亦未必會有呢個搵錢既念頭
講下笑啫,如果過到自己嗰關,我個就唔會得十五分啦:,

hkpapa852  所以我咪話"如果"囉  發表於 15-7-2 16:37
‹ 上一主題|下一主題