用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
go

有冇人為左5分,家長去受洗?  

Sorry!! 呢個問題有d白痴!
但我想問係唔係小朋友都要受洗?

siujumpjump 發表於 15-7-2 10:50
Sorry!! 呢個問題有d白痴!
但我想問係唔係小朋友都要受洗?
天主教學校既宗教分: 係, 小朋友一定要受洗
基督教學校既宗教分: 間間要求唔同, 自己問下心儀小學

我自己曾諗唔呢樣野, 不過唔做到, 但每年都見唔少人咁做, 尤其係基督教 (因為基督教洗禮無天主教要求咁高)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

很多人如此做。其實好多學校要有齊舊生分加宗教分自行先有機會(25分)。否則只有宗教分(20分),還是不夠人高分

係, 而家長也要上堂, 上足超過一年
垣白說, 有5分也不是大好多機會入, 你多5分入ls/ maryknoll也沒多大可能

porporchi 發表於 15-7-2 11:00
係, 而家長也要上堂, 上足超過一年
垣白說, 有5分也不是大好多機會入, 你多5分入ls/ maryknoll也沒多大可能 ...
得20分入LS機會微, 但20分入MCS既, 呢兩年都有

Soundervolt  得20分入LS機會極極極極極極極極極微!  發表於 15-7-2 11:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

太多偽教徒!

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

大有人在!!!  為5分咩都做!!

回覆:crm1chm 的帖子

大把人啦,捐埋銭為張洗礼紙。。。有宗教分

tiffany

以前D人窮, 為奶粉&米, 而去信教, 還說得過去. 為咗5分......?! 個人完全不能接受

好多呢d人,有時聽佢地理直氣壯地講,吾可能贊同,又吾想直斥其非反臉...

信吾信之間,帶埋小朋友去接觸吓,最後受洗,係正常。完全吾信,為果5分,攞咗永遠吾上教堂,何必呢

大有人在... 識有人係自行前捐獻比學校, 同樣20分, 自行時收左佢

為左入到學校, 咩都做得出

Jane1983 發表於 15-7-2 11:57
好多呢d人,有時聽佢地理直氣壯地講,吾可能贊同,又吾想直斥其非反臉...

信吾信之間,帶埋小朋友去接觸吓 ...
有D攞完5分但抽唔到學校既, 仲會係度周圍唱人地教會, 呢D先係"極品"

hkpapa852 發表於 15-7-2 12:02
有D攞完5分但抽唔到學校既, 仲會係度周圍唱人地教會, 呢D先係"極品"
其實入左教都唔係一定自行/抽入既, 因為20分實在唔難

回覆 hkpapa852 的帖子

呢d真係自顯質素

當帶細路去接觸下,之後等佢決定繼續與否,我覺得ok wor, 總好過去海外洗

hkpapa852  依家唔接受海外受洗既証明嫁啦!  發表於 15-7-2 12:50

我做唔出,所以辛苦緊

我都做唔出, 過唔到自己果關

大把,有些朋友有左小朋友後,忽然返教。我地D D做唔出既,咪蝕低lor

冇人為左5分,家長去受洗

我唔會