用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?  

魅影 發表於 15-8-29 00:19
男拔,喇沙,官小,啟基,德雅
係,全港直資私校,就好似只有三幾間是粵教中

粵教中才是真正適合本土小孩中文學習, 普教中令港孩變成大陸仔大陸妹 !

回覆:vandr 的帖子

堅持廣教中的校有較堅定的理念

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

其實政府可否廢除普教中?

引用:其實政府可否廢除普教中? +

原帖由 Leanne123 於 15-08-31 發表
其實政府可否廢除普教中?
其實當年教育局推母語教育殺英中班時,阻力同時來自學校本身和家長。而學校反對主要繫怕一旦成為中文中学後會被人認為次等,影響收生,隨之影響成績,影響校譽。故且重點仍然是看家長反普教中的力度。
真繫好需要有一個由下而上從家長發起的,反普教中運動。

chanyw777  good idea  發表於 15-9-10 18:19
chanyw777    發表於 15-9-10 18:18

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

其實,大部分所謂普教中的學校,如不是母語的老師教授,上堂依然是講廣東話的。

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

路過,平時甚少入呢版,因為阿仔都中三了!

我手寫我心!我而家就真係我手寫我心嘞!用母話諗,香港口語化寫返出嚟,覺得特別爽!post帖我一定會用繁體(廣東話輸入法),咁至覺得係自己寫嘅嘢!但要要我寫正式甚至簡體文章,我又睇唔到有難度!

如果能講到一口流利普通話,我就相信可以做到我手寫我心,問題係普教中可唔可以達到呢個目標,做唔到嘅,聽講都差少少,真係有幫助?

當年阿仔小學(津小)普教中小二開始推行,受歡迎,類似精英班,自己冇諗清楚,幫阿仔報,學校唔揀佢,到小三至入到,之後了解咗就後悔了!因為學校其他科用返廣東話,平時根本冇講普通話嘅環境!

唔該唔好咁天真話普教中唔關政治事...每日150個單程証落黎香港溝淡緊呀....

咁應該點做好呢?

teambuilder 發表於 15-9-4 16:30
咁應該點做好呢?
就個人層面上可以:1.若未上小一,盡量揀仍是粤教中或末全面普教中的學校,並要告訴學校我們支持粤教,別讓僅餘的學校也淪陷。
2.就算入左普教中學校,團結共同理念家長,每遇子女因普通話影响學習時應向老師反映,要堅持這是教學語言不適切的問題。
3.要求學校交代普教中成效,從質疑中向學校施壓。
4.要繼續鼓勵子女,切勿强加責迫,上補習死追令老師以為孩子能應付,要學校知道這是他們教育錯誤。

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-9-4+16:30+咁

原帖由 lepetitprincehk 於 15-09-11 發表
就個人層面上可以:1.若未上小一,盡量揀仍是粤教中或末全面普教中的學校,並要告訴學校我們支持粤教,別讓 ...

回覆 sofesofe 的帖子

已經有幾個出咗,你有無查過呀?

我算好彩!小朋友學校只有2班普教中,而我們也選了不入普敎中班😆😆

一級🈶五班(2普3廣)

1.        粵語九聲 vs 普通話四聲  (用9聲定4聲學習長遠會轉數快?聰明啲?)
2.        當年中國投票廣東話(粵語) 和 普通話做法定語言, 廣東話只差一票
3.        唐,宋古詩都係用粵語作架, 用普通話讀, 意景全失. (時至今日,不是城市的地方,主要說方言的老人家,係聽得明廣東話,而聽唔明普通話的)
4.        外國: 美國哈佛大學(Harvard University)後,加拿大卑詩大學(University of British Columbia)近日亦公佈,將開辦附設學分的廣東話課程
5.        香港大學教育學院教授謝錫金指,中文程度高低,並非由教學語言決定,太早以普通話學中文,反而窒礙兒童學習,之前有線有播,自己check返.
6.        或者又講下將來發展, 或者家長都係擔心子女第時搵工情況. 或者每個人對大公司定義唔同,但相信喺香港每個專業日日都用緊英文溝通, 而唔係中文. 就算要同大陸做生意, 真係大的公司,合約都會有齊正式中,英文, 而唔係口語, 俚語, 所以之前有人提到大陸同事唔明,可能是operation 人員吧, 如果用正統中文文句,我未遇過一個管理層睇唔明.
另外分享一件事,於中環某行政人員電梯同一個上市公司CEO傾計,佢話就算你普通話講得幾好, 國內的生意人都會當你外人, 識埋俚語都一樣, 佢一對仔囡喺國際學校讀書, 佢出去幫佢地報廣東話班. 因為想三代都溝通到.
7.        最後,如果普教中咁好, 點解, SPCCPS, DBS, SPC 都唔用?

引用:1. 粵語九聲+vs+普通話四聲++(用9聲定4聲學

原帖由 Hillkymama 於 15-09-15 發表
1.        粵語九聲 vs 普通話四聲  (用9聲定4聲學習長遠會轉數快?聰明啲?)
2.        當年中國投票廣東話(粵語) 和 普通 ...
我也是鐘意廣教中加普通話課的家長。

支持廣教中的原因是因為香港孩子的中文會因此學得更好,用古雅的廣東話學習,可提高孩子對中國文學、中國文化的興趣,有興趣的話,長遠而言家長們關心的DSE中文科成績也會好。

小女在普教中小學就讀,學校是很以學生為本的學校,老師也関愛學生,中文老師大部分是普通話為母語的老師。

小女及其同學們,基本都很愛上學,只是對中文科興趣比其他科目明顯地低,對中文科的學習動機也比較低。

如果著眼想學好中文,廣教中一定最適合香港小朋友;如果着眼「搵食」,當然得出不同結論。

最後,以前工作關係,與內地受過大專教育的同事有深入接觸,所以完全明白其他貼文所言:內地與香港中文的用字遣詞是不同的,但這種不同,讀完書出來「搵食」時用「詞𢑥對照表」學也很容易;最最最最重要的是,香港人點卷脷模倣北方口音、點樣爐火純青地運用內地用語,內地人仍不會當我地係自己人的。恁憑如何「出盡吃奶之力」去模仿取悅別人,結果只是吃力不討好。

引用:Quote:原帖由+Hillkymama+於+15-09-15+發表

回覆:hkpapa852 的帖子

有共鳴

回覆:hkpapa852 的帖子

大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通話,家人全方言。外出十幾二十年唔會見他們不會講自己家鄉話,所以香港人在家講英文,講粵語,在學校學普通話有什麼不可以?

Jason1874 發表於 15-9-16 10:55
大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通 ...
我無話係學校唔應該學普通話, 我只係話, 係香港教中文, 無需要用普通話教.

要學普通話, 應該專科專教, 勉強推行普教中, 受害既只會係孩子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。