用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?  

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表分清

原帖由 Soundervolt 於 15-07-02 發表
大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家 ...
家下講緊香港呀,講乜全國呀?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-02+發

原帖由 sorman 於 15-07-02 發表
家下講緊香港呀,講乜全國呀?
我咪話香港係中國嘅一少部份囉....

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表分清

大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家 ...
又,你都好似仲係撈埋學好PTH同普教中囉。

仲有,研究報告嘛,之前EDB喺佢網頁都唔小心提過,不過發覺「唔對路」刪左了。

明明有研究,你又話偏頗不能信。
你就自己提及香港是中國既一部份,一定要學好普通話(我冇話唔應該學)。你呢個理由就正正係政治理由啦。
唔係政治?先去了解「政治」二字為何物吧~

daidaianna    發表於 15-7-2 14:28

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表家下

我咪話香港係中國嘅一少部份囉....
講緊香港既教育政策呀。香港教育政策,要令香港學生(大部份母語係廣東話)學好中文係最重要呀?你拉埋全國黎講仲乜呢?

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 反對普教中不等

原帖由 ngsmum 於 15-07-02 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

反對普教中不等如反對學普通話。

我本來都好似您所講一樣,但近年跟國內人工作時有書信往來,發現我地用字及語句跟佢地有好大差異,我地用嘅傳統中文係冇問題,但國內因為毛澤東將文字改革後起咗變化,所以發生差異,如果要跟國內人溝通,除咗要識講仲真係要識寫"普通話"。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-02+發

講緊香港既教育政策呀。香港教育政策,要令香港學生(大部份母語係廣東話)學好中文係最重要呀?你拉埋全國 ...
如果將來閣下小朋友冇機會跟國內人接觸,咁普通話對閣下小朋友係學嚟都冇用

Soundervolt 發表於 15-7-2 14:12
嗱, 如果你話普教中我手寫我口, 你呢篇都唔得喇, 因為普通話係冇"閣下"呢個TERM嘅.

分清楚「學好PTH」同「普教中」係兩回事來。

而且,家下講既係教育政策。當九成學生佢既母語係廣東話,作 ...
完全同意!好可惜,學校好少撥亂反正,要有一間有選擇比較難

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-2+14:12+大

原帖由 daidaianna 於 15-07-02 發表
嗱, 如果你話普教中我手寫我口, 你呢篇都唔得喇, 因為普通話係冇"閣下"呢個TERM嘅. ...
對!我地好多時用字都係口語化,夾雜唔同嘅用字及詞槖。普通話跟傳統中文係有好大分別,普通語只係新中國語言,但生活喺現代嘅中國,唯有要學撓佢。

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表講緊

如果將來閣下小朋友冇機會跟國內人接觸,咁普通話對閣下小朋友係學嚟都冇用

...
各位我投降了。

佢仲未搞清楚「學好PTH」同「普教中」

連EDB自己去宣揚「普教中」時,都只係強調「什麼我手寫我心、提高中文水平乜乜物物」咋

又,成日講同國內人溝通,但其實佢地好多都充滿地方口音,當香港人有基本既識聽識講既能力,我諗唔到有乜溝通問題。

我自己PTH屎,但身邊唔少朋友都係廣教中、再另學PTH長大,佢地同上面既人溝通都係冇問題。

點解硬係不停要將「同國內人溝通」同「普教中」拉埋一齊講?

各位我投降了。

佢仲未搞清楚「學好PTH」同「普教中」
我相信係你未搞清楚,普通話喺書寫上跟我地一路已嚟所學嘅中文已有好大分別,溝通並不只限Oral.

Soundervolt 發表於 15-7-2 14:36
對!我地好多時用字都係口語化,夾雜唔同嘅用字及詞槖。普通話跟傳統中文係有好大分別,普通語只係新中國語 ...

其實講普通話, 寫港式中文, 國內式中文, 係三樣野.

而且只計中文既"標點符號"應用, 我諗大多數人都唔合格. 我地用開既中文標點符號, 其實係中華民國式(即係台式), 唔係國內用既. 國內用既標點符號, 係有唔同, 可以去睇下:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A0%87%E7%82%B9%E7%AC%A6%E5%8F%B7

逗號, 句號, 頓號個D唔明有咩分別? 其實國內既逗號, 句號, 頓號係好似英文咁, 放係句子既下方, 而唔係中間. 仲有引號既分別, 係更加大.

其實寫完份野俾國內人, 可能都係錯漏百出, 或者人地根本唔會明.

學D唔學D, 但自己為識晒, 先係最大鑊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-2+14:36+對

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表
冇錯!其實講普通話, 寫港式中文, 國內式中文, 係三樣野.

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

擺到明黎緊要行普教中,好多國際學校都行緊,其實香港都已經係中國一部分,吾明點解咁吾喜歡,如果吾喜歡可以選擇移民,留低嗰d就要接受啦!

醒目開學勳章

其實,有JM提到中國其他講方言的地方,如上海,廣州都是普教中。不過,其實上海和廣州的語境同香港唔同。上海,廣州除英文外,科科都用普通話教。在學校更是用普通話。但香港只是中文用普通話,學生都學得唔湯唔水。如果家庭無法提供支援,仲有機會影響中文。因為,未必個個小朋友的語感都是咁好。我反而認為小學可以一半班廣教中,一半班普教中給不同程度的學生。

香港老師啲普通話口語及書寫都係半桶水,點用來教中文?引入國援啦!之後就唔需要在課程中白紙黑字寫明國民教育,愛國愛黨,課堂中日積月累慢慢滲入,不知不覺間就學會。

大家都是討論, 香港是多元社會, 人人發言權,
有人喜歡,有人不喜歡普教中是正常,
請不要一點點討論都叫人移民去,多點包容吧 !

waiwaiyin    發表於 15-7-3 13:51

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

PTH 是一定要學的
但極憎普教中
邊有人國家用非母語或非本地方言教本地語文的
香港人的母語是廣東話

chanyw777    發表於 15-8-28 03:43
bbkingdombb    發表於 15-7-5 01:54

siden 發表於 15-7-2 16:06
PTH 是一定要學的
但極憎普教中
邊有人國家用非母語或非本地方言教本地語文的
如果家長本身唔係以普通話做母語或主要溝通用既語言, 但硬要小朋友去接受普教中, 我覺得其實幾可笑..... 家長, 你有能力教好小朋友既中文嗎? 尤其係口試同聆聽.

momotang    發表於 15-9-16 16:17
chanyw777    發表於 15-8-28 03:44
bee_eed    發表於 15-7-3 16:46
siden    發表於 15-7-2 17:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

babykeikeikei 發表於 15-7-2 15:06
擺到明黎緊要行普教中,好多國際學校都行緊,其實香港都已經係中國一部分,吾明點解咁吾喜歡,如果吾喜歡可 ...
雙非搶左你o係政府產房o既床位, 你要接受。雙非搶左你小一校網個學位,要你小朋友誇區就學, 你要接受。
水客搶哂你o的奶粉、火車空間、的士小巴巴士, 你都記住要接受。

如果唔喜歡, 你記得如你自己所講, 移民。

真好笑, 個家明明我有份, 唔滿意就唔可以要求改?唔可以批評? 只可以一走了之?
希望你唔係咁教仔。

nancy0116    發表於 15-10-1 21:41
ww08423    發表於 15-8-28 09:22