用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生日係學校請同學食嘢。大家點睇?
樓主: train
go

生日係學校請同學食嘢。大家點睇? [複製鏈接]

引用:Quote:haihaimom+發表於+15-7-2+13:22+我仔

原帖由 little_yolky 於 15-07-02 發表
所以老師建議筆袋簡簡單單, 髮夾校規係純黑色.........

小朋友都係越簡單越好。

我仔啲筆袋、水壺、file、文具全部冇公仔,淨色、透明,唔洗比

覚得係好心做坏事。学校係群体地方,—齐慶祝X'mas, Easter, CNY無问題,個人野最好唔好搞禁多。唔好以為各个同学派下礼物仔蛋糕仔等係無伤大雅,其实呢d動作未必受同学、家長,甚至老師欢迎。同学会覚得莫名奇妙(尤是高小),明明同你唔熟,甚至唔鈡意同你一齐,做乜無端端送礼物俾我/請我食野?想拉攏民心还是show off屋企有錢?家長会諗:吓~禁我洗唔洗禁做?老師会覚得:擾乱秩序,做坏規矩~可能送礼或請食野既家長只係想众樂樂,但人地未必禁受落,所以話係好心做坏事。要生曰同慶,都係私下請幾个要好同学仔番屋企开party好过。

回覆:生日係學校請同學食嘢。大家點睇?

我亞仔學校每個月都會同學生慶祝生日,小一至小六都有,家長買蛋糕跟校車送回學校,用其中一個小息時間慶祝,老師還會Whatapp d相俾家長,我覺得佢地好開心呀,食左人地咁多個月蛋糕,自己買返一次都應該,有時老師會買薯片請學生一齊食

Why not,如果是價錢合理,或實用的小禮物或小食。其實只係小朋友分享自己的喜悅,就好似KG時開生日會咁,可能有d家長諗多左,小朋友咁細個唔會諗咁多,如果小朋友想送禮的時候佢會主動提出,唔想的話你問佢,佢會話唔使,況且佢地成日都將自己的文具交換或送贈,就連家長都唔知。小女今天剛行完小六畢業禮了,不但送了禮物給同學,更送了禮物給老師,老師還show俾我女睇即場用了,很開心!但到了中學就唔係咁好啦,因為開始大個.

引用:我亞仔學校每個月都會同學生慶祝生日,小一

原帖由 catcc2000 於 15-07-04 發表
我亞仔學校每個月都會同學生慶祝生日,小一至小六都有,家長買蛋糕跟校車送回學校,用其中一個小息時間慶祝 ...
阿仔間學校都係這樣,覺得幾好啊

引用:Why+not,如果是價錢合理,或實用的小禮物

原帖由 caerion 於 15-07-04 發表
Why not,如果是價錢合理,或實用的小禮物或小食。其實只係小朋友分享自己的喜悅,就好似KG時開生日會咁,可 ...
同意。阿仔今日都係畢業禮,完左之後學生老師家長一起去酒店自助餐答謝老師,校長校監都去埋,氣氛快樂融洽,其樂融融。

回覆 yinyuemao 的帖子

小學畢業後,又展開人生新的一頁,恭喜!恭喜!

Ask the host as the school is not our home.

train 發表於 15-7-2 03:13
亞女升上小一,間學校有啲家長會係自己個小朋友生日當日攞啲蛋糕啊,朱古力啊等等去學校請啲同學食。唔知幾 ...
家長攞去學校?

家長可以自由入學校? 學校容許?

算我背, 聞所未聞

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-7-4 08:40
覚得係好心做坏事。学校係群体地方,—齐慶祝X'mas, Easter, CNY無问題,個人野最好唔好搞禁多。唔好以為各 ...
要諗得咁復雜

小學畢業, 又點同生日會?

Yanamami  问得好!!  發表於 15-7-5 23:39

咪鬼嘥錢,依家d細路已太過幸福, 有蛋糕食也不會雀躍

Yanamami  都係~~  發表於 15-7-6 00:19

Yanamami 發表於 15-7-4 08:40
覚得係好心做坏事。学校係群体地方,—齐慶祝X'mas, Easter, CNY無问題,個人野最好唔好搞禁多。唔好以為各 ...
其實點解有好多家長會覺得小學生 "咁細個", 唔會諗咁多, 只係開心下, 幼稚園都係咁。

依家真係有個現像, 小學幼稚園化, 中學小學化, 大學中學化。

小學生好大個了, 點解會有學校咁奇怪同學生慶祝生日。你講得好啱, 學校係群體既地方, 唔應該有個人化既嘢出現。居然仲有老師買薯片俾同學食, 薯片係junk food啊!唔好話小學, 我哋幼稚園有生日會, 但個別家長再買小食派俾同學仔, 都俾老師叫止。响學校搞個人行為都真係唔咁好。

回覆 雲牛 的帖子

呢樣真!
試過有小朋友送文具比人,d細路吾吼,我女都無要。好奇問點解,佢話「因為吾鍾意公主」

買蛋糕番學校,咪又要老師幫手去分,你估老師好得閒咩?好心啦,搞少D野。

MC1128 發表於 15-7-5 18:33
家長攞去學校?

家長可以自由入學校? 學校容許?
津校多數唔得. 但有些直資/私校/國際學校係可以的.

回覆:train 的帖子

我諗伊家大多數學校都唔俾咁做

‹ 上一主題|下一主題