用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生日係學校請同學食嘢。大家點睇?
go

生日係學校請同學食嘢。大家點睇? [複製鏈接]

亞女升上小一,間學校有啲家長會係自己個小朋友生日當日攞啲蛋糕啊,朱古力啊等等去學校請啲同學食。唔知幾時、邊度來哩個習俗?大家學校有冇?

little_yolky  無  發表於 15-7-2 12:50
王家爸爸  幼稚園可能得,小學應該唔得。  發表於 15-7-2 09:40
   0    0    0    0

引用:亞女升上小一,間學校有啲家長會係自己個小

原帖由 train 於 15-07-02 發表
亞女升上小一,間學校有啲家長會係自己個小朋友生日當日攞啲蛋糕啊,朱古力啊等等去學校請啲同學食。唔知幾 ...
屋村幼稚園,學校規定不可以!

亞女升上小一,間學校有啲家長會係自己個小朋友生日當日攞啲蛋糕啊,朱古力啊等等去學校請啲同學食。唔知幾 ...
我小朋友都係小一。KG時有送蛋糕同自己pack小禮物包去學校(7成咁做,3成係出去開生日會)。升上小一,仔有問我有無蛋糕送去學校?我話小學唔可以喇!

試过有家長禁做,但班主任都有提过唔可以。絶对可以理解,的確唔係禁好。

之前有聽過朋友講過下, 佢囡學校每個月都會同果個月份的壽星仔女慶祝, 但唔係每個月都有蛋糕, 但每次壽星仔女都會收到小禮物, 佢囡果間係直資

回覆:生日係學校請同學食嘢。大家點睇?

學校沒有!
升上小學就無呢啲活動!

無聽過甘,但有個別同學自己生日時會帶零食糖果小息時送給好朋友

班主任上下學期各一次幫上半年和下半年生日的同學慶祝生日,買蛋糕回來,有小禮物,小文具之類

想像下,如果全校幾百人,個個都係咁做會點?大家仲使上課?

雖然我自己唔會做, 但不反對其他家長攞啲蛋糕返學校請同學lunch 之後或小息時食.
因為每個人對慶祝生日有不同既方式同睇法, 只要學校和老師批准, 也只是lunch 或小息時分享蛋糕, 不會影響上課, 也沒什麼大問題吧.

我自己唔會做, 也不希望有同學咁做成為風氣.

有家長咁做,影咗d相發出whatsapp群組,小朋友好開心。本來我都打算照做,點知學校好快出咗email,話吾好。

估計係擔心食物衛生、安全等等。

Yanamami  其实仲有价值覌问題~~  發表於 15-7-2 12:01

什麼價值觀問題?係怕小朋友炫耀?

Jane1983 發表於 15-7-2 12:15
什麼價值觀問題?係怕小朋友炫耀?
因為小朋友好開心, 所以自己都想要有, 但係無考慮過爸爸媽媽既情況, 始終錢係爸爸媽媽的。如果大部份小朋友都有, 自己無會唔開心, 就算有, 又會比較呢個同學係東海堂, 果個係美心, 又或者呢個同學生日派小禮物, 自己又無...........下列一百樣比較。

始終學校都係一個學習的場所, 禮物、慶生等等都係小出現為妙, 留一個樸素既環境讓小朋友學習。

我的小朋友試過送獨立包裝小食比全班同學~
只要家長唔參與、小食較健康, 老師唔會出聲~

回覆:train 的帖子

我仔讀直資,佢嗰班有,間中就有生日會攪吓,有啲父母會為小朋友準備蛋糕(真係幾靚下,唔係聖安娜、美心嗰種)及小食回校一齊慶祝,我冇所謂,咪一齊開心吓。我自己冇諗過要噤做,仔亦冇要求。其實要比較,乜都有得比口架啦,鞋、書包、筆袋、甚至髮夾都可以比一餐,小朋友既價值觀既建立-在於家庭多過學校,平常心看待好了。

回覆 little_yolky 的帖子

大d都可能會,不過我女在學校飽之後,剩係記得d牛丸好味,邊個生日都吾記得
大家講得啱,小朋友大咗可能多野諗,都係小心d好。

haihaimom 發表於 15-7-2 13:22
我仔讀直資,佢嗰班有,間中就有生日會攪吓,有啲父母會為小朋友準備蛋糕(真係幾靚下,唔係聖安娜、美心嗰 ...
所以老師建議筆袋簡簡單單, 髮夾校規係純黑色.........

小朋友都係越簡單越好。

無可能!因有很多小朋友有食物敏感!校長連交換食物也不准許!送蛋糕去學校簡直天方夜潭!

如果蛋糕都送得入班房、咁不如加埋麥麥送、pizza 速遞…………諗起都開心!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:train 的帖子

有—位同学家長响谷度問:想買小蛋糕,有無介绍。

原來佢仔响学校旅行日生日!
最终,每個同学—盒迷你Lego玩具!

我個人唔贊成呢類送禮话動!

恐龍家

小曳人 發表於 15-7-4 07:00
有—位同学家長响谷度問:想買小蛋糕,有無介绍。

原來佢仔响学校旅行日生日!
倒不如開個生日會仲好。
其實蛋糕高糖高脂,少吃為妙,我有fd 一個生日食幾個,新曆、舊曆、生日會和就一家人weekend 吃飯,唔好意思都提下,真是為害子孫。
至於那些小禮物,consumable都ok, 不過我屋企的鉛筆擦膠,應該讀完小學都用唔哂

‹ 上一主題|下一主題