用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我想轉校 旺角附近有沒d band 2噶學校
go

我想轉校 旺角附近有沒d band 2噶學校

搭地鐵or 巴士 三四十分鐘到噶都沒問題
多謝嗮先

回覆:我想轉校 旺角附近有沒d band 2噶學校

依噶讀噶系band 3 因為我系新移民 果時没找到學校讀 就插咗果家band 3讀咗中三 第一次考試全級第6 第二次全級第二

熱血勳章

引用:搭地鐵or+巴士+三四十分鐘到噶都沒問題 多

原帖由 QinyanA 於 15-07-01 發表
多謝嗮先
可以試試莊啓程。

引用:Quote:原帖由+QinyanA+於+15-07-01+發表搭

原帖由 EASTCOAST 於 15-07-01 發表
可以試試莊啓程。
點解我上網查不到太多關於莊啓程噶資料

引用:Quote:原帖由+EASTCOAST+於+15-07-01+發表

點解我上網查不到太多關於莊啓程噶資料

http://www.sfc-plk.edu.hk/plk/sfc/home/view.html?cid=124462731675165&parentid=115007704403006

不過,剛過了申請插中四的限期

回覆:fion6406 的帖子

仲有沒其他噶?

引用:仲有沒其他噶? +

仲有沒其他噶?
劉皇發中學和信義中學是這區的Band 2 ,你可以試試。

回覆:fion6406 的帖子

謝謝•̀.̫•́✧

引用:Quote:原帖由+QinyanA+於+15-07-01+發表仲

原帖由 fion6406 於 15-07-01 發表
劉皇發中學和信義中學是這區的Band 2 ,你可以試試。
•̀.̫•́✧ 謝謝

QinyanA 發表於 15-7-1 12:12
多謝嗮先

九龍城區:培道 (女校)、九龍真光 (女校)

深水埗區:瑪利諾神父 (男女校)、大雄 (男女校)

回覆 fion6406 的帖子

插班7月16日先截止喎。

你好,我的情況同你差唔多,不過我唔系新移民,而系4年前返左上海讀書,上年再返黎香港。

band3想轉band2的學校的話,以你全級第6應該也可以轉到band2中或者尾的學校,band2頭的就未必收你。

我上年都因為唔熟香港ge學校,宜家系九龍塘的陳樹渠紀念中學(band2中-尾)就讀,我上下學期都系全級第二,想轉好D的學校,但係都未必得。

你可以考慮下:
陳淑渠紀念中學(老師好,同學就麻麻感覺不求上進,老師話升左f4會好D,不過我就唔信,靠自己)(九龍塘)
香島中學(較左派,band1c-band2a學校)
佛教大雄(盡快不然就要截止了)
瑪利諾神父教會學校(band1b-c,校網有form可以填,16號之前親自去交後安排考試)
基督教崇光中學(band2a-b校網上有form,我被安排在10號考試,不過學費貴,F4一年學費29900)

回覆:asm_alfoi 的帖子

_(:з」∠)_多謝

可否提供莊啓程是Band幾?

回覆 巴不得爸爸 的帖子

我個人認為系band1-band2.有好多名校生特意轉過去,今日去左莊啟程度報名,感覺學生麻麻。。

醒目開學勳章

引用:依噶讀噶系band+3+因為我系新移民+果時没找

依噶讀噶系band 3 因為我系新移民 果時没找到學校讀 就插咗果家band 3讀咗中三 第一次考試全級第6 第二次全 ...
咩係「噶」??「依噶讀噶」係咩?點解大家都睇得明?

引用:搭地鐵or+巴士+三四十分鐘到噶都沒問題 多

多謝嗮先
五旬節, 陳瑞祺(喇沙)書院-男校,何文田官中, 鄧境波 -男校, 路德會協同中學

引用:Quote:原帖由+QinyanA+於+15-07-01+發表依

原帖由 小木偶媽咪 於 15-07-10 發表
咩係「噶」??「依噶讀噶」係咩?點解大家都睇得明?
內地人用的一個音節,個音大概和我們香港話的「嘅」差唔多

引用:回覆+巴不得爸爸+的帖子 我個人認為系band

原帖由 asm_alfoi 於 15-07-10 發表
回覆 巴不得爸爸 的帖子

我個人認為系band1-band2.有好多名校生特意轉過去,今日去左莊啟程度報名,感覺學 ...
點解覺得麻麻