用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問[基真]好定[葉漢千禧]好呢?
樓主: sandysu
go

請問[基真]好定[葉漢千禧]好呢? [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-8-2 11:18
1993年7月14日發生牧愛小學校長燒屍案,前校長王世明因盜竊公款在校內殺害一名女會計後,將屍體運往鰂魚涌 ...
唔知/唔記得都好正常,當年仲讀緊書... 機舖都未入得...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-2+11:18+19

原帖由 MASAYA 於 15-08-04 發表
唔知/唔記得都好正常,當年仲讀緊書... 機舖都未入得...
雖然當年仲讀緊書,但因為係校長殺人案令整個教育界相當震憾!最後好似誤殺罪成只係判監九年...

Soundervolt 發表於 15-8-4 12:00
雖然當年仲讀緊書,但因為係校長殺人案令整個教育界相當震憾!最後好似誤殺罪成只係判監九年...

...
毀屍滅跡就唔止誤殺咁簡單喇嘛?不過我一直都唔明法律同常理既關係...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 cscsmlkyh 的帖子

呀女都讀得開心, 成績當然冇係基真咁好, 但都總叫OK.

sammilcm 發表於 15-8-4 12:43
回覆 cscsmlkyh 的帖子

呀女都讀得開心, 成績當然冇係基真咁好, 但都總叫OK.

我想下年沒人敢選基真了, 轉了是明智選擇~

我表妹是教小學的, 她曾教過其他中華基督教會的小學, 不是基真, 但她說中華基督教會的學校都把聲譽及成績看得很重, 她曾教的那所學校取消了很多課外活動, 因為要學生多點時間溫書.  我不喜歡這樣的學校理念, 太偏重成績, 對小朋友身心發展也有影響.  不過現在大部份家長選校時也只著重學校聲譽及成績....

quiqui 發表於 15-8-5 09:49
我想下年沒人敢選基真了, 轉了是明智是選擇~
咪傻啦.... 香港人善忘既, 我相信下年一定仲有人會問 "基真 vs XXX"

BEBIBE    發表於 15-8-5 10:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-5 10:03
咪傻啦.... 香港人善忘既, 我相信下年一定仲有人會問 "基真 vs XXX"

那真的是可悲.....    雖然我都明白大部份家長心目中, 成績重於一切....  

quiqui 發表於 15-8-5 10:00
我表妹是教小學的, 她曾教過其他中華基督教會的小學, 不是基真, 但她說中華基督教會的學校都把聲譽及成績看 ...
我去中華基督教會的小學叩門..

主任第一句就問我地邊間跟功課了..

Soundervolt 發表於 15-8-2 11:18
1993年7月14日發生牧愛小學校長燒屍案,前校長王世明因盜竊公款在校內殺害一名女會計後,將屍體運往鰂魚涌 ...
記得,响公園附近燒,太愚蠢了。

就係發生左呢件事, 今年小一我完全無考慮報呢間咁嘅小學, 成績已經係其次, 無良知無道德, 連做人嘅基本都無, 唔只係一個嘅問題, 副校, 主任, 老師都係枉為人師, 呢班教畜影衰晒教育界~ 死因庭嘅審訊過程更加令大家睇到人性醜惡, 只係可惜該校嘅好老師被牽連~~
‹ 上一主題|下一主題