用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 統計一下10~12月份出世的囝囝囡囡,有冇可以做超大B讀到 ...
go

統計一下10~12月份出世的囝囝囡囡,有冇可以做超大B讀到N班 [複製鏈接]

如題,或者是照常入噃該年份的K1做細 B呢?如果是細 B入了 K1, 進度又怎麼?有冇BB需要重讀 N班或 K1呢?
   1    0    0    0

回覆:統計一下10~12月份出世的囝囝囡囡,有冇可以做超大B讀到N班

我俾佢做超大B讀N班

回覆:統計一下10~12月份出世的囝囝囡囡,有冇可以做超大B讀到N班

可否統計apply/interview/offer/waiting??

回覆 Karenlai1101 的帖子

當時你是否又申請N班和K1?現在你小朋友讀緊那一級?
進度如何?

我仔12月生,當年學校收入k1,來年k3,現在回望,想是否重讀,如打算hea讀、入那家小學都無所謂,那造大b細b無甚分別;否則造大b啦,起碼自理能力、成熟一點,學校少點投訴。

follow

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

謝謝你的回覆.

引用:如題,或者是照常入噃該年份的K1做細+B呢?

原帖由 Queenie1031 於 15-06-29 發表
如題,或者是照常入噃該年份的K1做細 B呢?如果是細 B入了 K1, 進度又怎麼?有冇BB需要重讀 N班或 K1呢?
...

我大仔12月出世,比同齡發展慢,智力正常,但大小肌有障礙,3歲先放到手行,2歲9個月讀N班,k1(3歲9個月)轉左特殊學校,學術都係k1課程,但有幾種專業治療師堂。現在k2課程都ok跟到。

細女11月出世,發展正常+快,2歲插班N,老師話比同齡快講野,學野快,大小肌都發展快,黎緊2歲10個月讀k1,預計無咩大困難。
結論係,人人發展不同,做大B定細B無一定,我大仔如果做細b,追C佢,又辛苦。做大B都係剛剛好,免強追到進度。
我細女如果做大B會悶,所以足2歲就比佢讀N,2歲10個月讀K1,好適合佢發展需要。

Follow

回覆 methy 的帖子

多謝妳的寶貴經驗.

10月B做超大B,PN下個月開學

‹ 上一主題|下一主題