用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自從6月6日開始,我就冇開心過
樓主: chingleo
go

自從6月6日開始,我就冇開心過 [複製鏈接]

回覆:自從6月6日開始,我就冇開心過

老實說,我和太太灰爆。這個月心情起起伏伏,心儀學校只見人報喜,未聞電話響。

引用:老實說,我和太太灰爆。這個月心情起起伏伏

原帖由 mrgeeba 於 15-06-30 發表
老實說,我和太太灰爆。這個月心情起起伏伏,心儀學校只見人報喜,未聞電話響。

...
安慰下你先, 機會仍然有,要保持精神,繼續玩呢遊戲。

回覆:4001cc 的帖子

其實學位真係唔夠,我除左乙一填心儀之外,乙二,三填左以為係二線既學校,但原來已經成為各位一線既學校,,咪仲白痴,最後真係派左寶校。我都叩左十幾間,間間都唔得,見到呀囝好辛苦,心好酸。但叩到最後一間,終於成功。仲係最心儀個間,所以要有希望,加油呀

q**p

回覆:Winson_baby 的帖子

真係恭喜晒

引用:回覆+ivan.chankit+的帖子 咁方樹泉好唔好

原帖由 mayyylai 於 15-06-30 發表
回覆 ivan.chankit 的帖子

咁方樹泉好唔好,佢有精英班,有報告出升中派位,一係派得好好,一係就三線:thi ...
我未聽過呢間小學,未能提供意見。

回覆 Winson_baby 的帖子

引用:其實學位真係唔夠,我除左乙一填心儀之外,

原帖由 Winson_baby 於 15-06-30 發表
其實學位真係唔夠,我除左乙一填心儀之外,乙二,三填左以為係二線既學校,但原來已經成為各位一線既學校, ...
恭喜晒,我仲有一間未知結果,因為佢講明係 7 月8日前會寄信嚟。而呢間都係我最心儀嘅小學。希望我可以同你一樣啦:

mayyylai 發表於 15-6-29 17:48
唉,我都晚晚瞓唔著,不過,唔理咁多,陪小朋友玩埋今個暑假,呢個暑假係佢人生最後一個唔使多想的一年,如 ...
"呢個暑假係佢人生最後一個唔使多想的一年"  這句話講的真好, EXACTLY, 人生最快樂的階段啊

言多必失 發表於 15-6-29 18:31
我都係。
當初太進取。
結果派左一間唔鐘意既學校。
same case, 同埋叩門都叩的進取, 我累了不再叩了,有就有, 無就自己勤力讀書

先不要擔心, 我是過來人, 小女9月升3年級了. 回想當年升小一時, 你們現在所想所擔心的我全都經歷過. 當年小女大抽獎派位不滿意, 也考了多間私校全軍覆沒, 和扣門多間也不成功, 最后被逼讀了大抽獎的小學. 期后一直密切留意考插班, 結果只在大抽獎的小學讀了3個月便成功插班一線私校了. 只要你的小朋友有實力, 所有努力是不會白費的, 我小女讀大抽獎的小學時, 出半力也考全級十名內, 只要信念堅定, 機會總會有的, 最重要是小朋友讀得開心. 加油, 繼續努力!

我朋友到而家都無成功,日日都好吾開心,日日鬧仔,鬧完又自責,仲話好想跳樓,佢又吾同老公傾,我真係好擔心

引用:我朋友到而家都無成功,日日都好吾開心,日

原帖由 babykeikeikei 於 15-06-30 發表
我朋友到而家都無成功,日日都好吾開心,日日鬧仔,鬧完又自責,仲話好想跳樓,佢又吾同老公傾,我真係好擔 ...
聽到你朋友甘都sad,我完全感同身受,叫你朋友加油!

引用:先不要擔心,+我是過來人,+小女9月升3年級了

原帖由 小乖豬 於 15-06-30 發表
先不要擔心, 我是過來人, 小女9月升3年級了. 回想當年升小一時, 你們現在所想所擔心的我全都經歷過. 當年小 ...
邊間私小甘得意收中途插班?KTS?

回覆:babykeikeikei 的帖子

叫你朋友快d去睇醫生,好易變情緒病,小朋友亦好無辜

原帖由 babykeikeikei 於 15-06-30 發表
我朋友到而家都無成功,日日都好吾開心,日日鬧仔,鬧完又自責,仲話好想跳樓,佢又吾同老公傾,我真係好擔 ...
叫你朋友快d去睇醫生,好易變情緒病,小朋友亦好無辜

最慘要在小朋友面前扮無事,但其實心情極差

點解要鬧小朋友

其實升小真係只算是成長路上一個小里程,咁快就頂不住壓力就算上一線小學都未必頂得住。我咁講可能你覺得殘忍,不過事實如此。叫你朋友看開一點,不要為了此事傷了和孩子的感情。

beaclem  agree, 長路漫漫, 幾時鬧到大學  發表於 15-7-1 16:20

其實我都覺得佢有情緒病,可能好多人都有

Winson_baby 發表於 15-6-30 07:39
其實學位真係唔夠,我除左乙一填心儀之外,乙二,三填左以為係二線既學校,但原來已經成為各位一線既學校, ...
我都係咁做, 乙一揀心儀嗰間, 大抽獎睇運, 俾我揀多次都咁做
‹ 上一主題|下一主題