用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自從6月6日開始,我就冇開心過
go

自從6月6日開始,我就冇開心過 [複製鏈接]

好自責,明知34網競爭大,如果我乙一填一間區內二線小學,可能仔仔就唔洗四出叩門,仲有細佬9月讀k1,到時都唔知點⋯

2    0    0    0

回覆:自從6月6日開始,我就冇開心過

都有運氣成份,唔好咁諗啦

大抽獎, 唔關你事, 唔好自責,

醒目開學勳章

我親戚 第1志願 填合一堂...派了領島~

希望你叩到一間喜出望外的好學校.

大家都係抽獎,
有人抽中, 亦都有人抽唔中。

唔好咁自責啦,
可能柳暗花明又一村,
小朋友在學校可能讀得如魚得水呢!

媽媽要將正面情緒帶比小朋友啊!

chingleo 發表於 15-6-29 17:01
好自責,明知34網競爭大,如果我乙一填一間區內二線小學,可能仔仔就唔洗四出叩門,仲有細佬9月讀k1,到時都 ...
其實34網除咗乙一填三線或者寶校係必入之外, 一/二線都係要睇運氣.

反而重點係乙2同乙3放乜.

其實你係派咗去34網實校定係黃大仙?

音樂椅到9月初先會停, 唔好咁絕望.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無錯呀 !!

加油, 妳又點知唔係福woo.....

上天安排, 大晒架ma , 抽獎邊有得妳控制.

註左先, 再叩叩叩....叩唔到做個高材生, 點都好過被迫建議退校(其他topic)

引用:Quote:chingleo+發表於+15-6-29+17:01+好自

原帖由 hkpapa852 於 15-06-29 發表
其實34網除咗乙一填三線或者寶校係必入之外, 一/二線都係要睇運氣.

反而重點係乙2同乙3放乜.
派了領島
我經常安慰自己,唔駛派去黃大仙已經好好

hkpapa852  Good luck!  發表於 15-6-29 17:20

引用:好自責,明知34網競爭大,如果我乙一填一間

原帖由 chingleo 於 15-06-29 發表
好自責,明知34網競爭大,如果我乙一填一間區內二線小學,可能仔仔就唔洗四出叩門,仲有細佬9月讀k1,到時都 ...
如果你當初填左二線而入到你又可能後悔'當初'唔選一線。

收拾心情面對面前既問題吧

szewh  agree !  發表於 15-6-30 21:29

多謝你地正面既回覆
我朋友自行時報太子協和,我仲覺得佢浪費左大抽獎既機會,而家幾百人去叩協和,我就知道人地先無有先見之明⋯

auroresy  你同我的想法系一樣的, 我自行都好進取, 想博一下, 不想浪費機會,報協恩, 當然無入到. 但換句話如果當初好   發表於 15-6-30 10:09

引用:多謝你地正面既回覆 我朋友自行時報太子協

多謝你地正面既回覆
我朋友自行時報太子協和,我仲覺得佢浪費左大抽獎既機會,而家幾百人去叩協和, ...
更正:人地係有先見之明

D個月我都煩到嘔,淨帶個仔面試都十幾間

醒目開學勳章 王國長老

努力加油! 音樂椅未完, 而且將來仲有插班機會, 到時做卷講實力, 真見真章

唔怕煩的話, 先在而家考多一年直資私校p1, 到4,5月再試插班小2, 到時睇下有咩offer在手, 再作決定

條條大路通羅馬, 唔好灰心

引用:好自責,明知34網競爭大,如果我乙一填一間

唔好咁快放棄呀,盡力而為,加油

Charlotte_mom 發表於 15-6-29 17:28
努力加油! 音樂椅未完, 而且將來仲有插班機會, 到時做卷講實力, 真見真章

唔怕煩的話, 先在而家考 ...
可以再報考小ㅡ? 會唔會唔接受申請?

Dapika 發表於 15-6-29 17:37
可以再報考小ㅡ? 會唔會唔接受申請?
部份直資/私立小學係接受小一生再考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唉,我都晚晚瞓唔著,不過,唔理咁多,陪小朋友玩埋今個暑假,呢個暑假係佢人生最後一個唔使多想的一年,如果到最後都冇 offer,我會勤力地讀一年,小二再插班,希望明年冇咁多人爭啦。

唔好再比咁大壓力自己,加油!

回覆:chingleo 的帖子

唔駛自責,只是唔夠運氣吧!我填CSK去左黃大仙,有同學填福馬都中,所以好運的話填大熱都會中 一!good luck~

beaclem  中大熱都未必係好事, 讀得上先係good  發表於 15-7-1 16:13
‹ 上一主題|下一主題