用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求助--關於N班到底要報幾多間
go

求助--關於N班到底要報幾多間

各位媽媽,
小朋友14年1月出世,超大B,想16年讀N班,今年4月已經幫佢報左幾間,不過救世軍,保護兒童會等都話已經收到一箱applicaion forms啦(驚恐萬分。。。。),來緊8,9月都會有很多間開始報名, C6話同區的學校全報,咁就會有成十幾二十間啦。我就擔心來緊11月interview會好密,好辛苦。。。。C6就擔心如果唔報,分分鐘一個offer都冇。

請教大家啦: 1)果D熱門ga學校,收左我份application form,系唔系可以理解為我ga機會同其他人均等,定系話,都要睇返遞交applicaion form的時間次序??
                      2) 真的需要間間都報嗎?到最後1個都唔收ga幾率有幾大?

請教請教~~~thanks to all.

回覆:woodyniu 的帖子

我囡龍年出世大B都只係報10間(五間名幼、五間二缐)、最後4個offer! 今年應該冇甘大competition 掛、你全報只會end up到時interview 撞時間或者一日走好多場、小朋友辛苦又影響performance! 建議study下每間學校先、好想讀個d就一定報、再pick 幾間做backup

個人認為報十間八間左右應該夠.

回覆 adalyho 的帖子

多謝JM意見啊。交左application form系唔系一定有的IN,知唔知道呢?

大部分都係有得in, 國際學校除外。其實不需要太擔心、你小朋友係一月大b, 很多學校都喜歡收大b!

woodyniu  ho,thank u ~~~  發表於 15-6-29 17:01

又唔需要間間報,有d學校根本唔係你杯茶,就無謂報啦!不過我覺得多報幾間好d,因為會有種種原因影響機會:撞期/病/扭眼瞓/心情唔靚/問題太深/其他小朋友搶玩具等不能盡錄,又或者簡單地學校唔收!但又駛過份擔心,始終大b有一定優勢,祝好運!

回覆 ensy 的帖子

好,多謝ensy的意見~~~講真,我都唔知自己中意邊D學校, 慚愧~~~
真係要學習多D每間學校,做多D功課啦~~~

我意見就是向你區最近的有N班的幼稚園,上它網站了解一下先,了解什麼,例如怎樣教學方法,是否有全日,上,下午班? 有些幼稚園網站有報告升小一派位情況,是否多人入你心儀的小學,之後先打去幼稚園問有沒有校巴,有冇開放日,收N班人數多少,

woodyniu  好詳細,多謝  發表於 15-7-2 17:29

一月大B報四五間心儀就夠. 如果四五間全部都係名校.
就報多兩個易入既打底, 好夠了!

woodyniu  好~~thank u  發表於 15-7-2 17:30

回覆:求助--關於N班到底要報幾多間

要睇下你小朋友性格是否外向,去面試會不會怕醜唔出聲,如果係咁既報10間20間都可能無間收!
如果小朋友唔怕醜唔驚人又主動就報少d都無所謂!
d學校鍾意揀同一類小朋友,面試時睇落乖巧肯笑肯講下野,所以有人會有好多offer慢慢揀,有人會一間offer都無要周圍去乞!

如果未有心水,報多幾間都好合理。有得選擇好過無得選擇。

報多機間, 機會大些

你睇下係咪每一間都鍾意先,.我仔13年只報—間n也有offer,因面試同家長傾同睇小朋友表現。平常心啦
我唔係報名校,但也10人揀一個

我報了六七間,報太多好辛苦又好多撞時間。

又唔駛咁擔心。我9月細 B 報 10 間都有 8 個 offers,你大 B 更有優勢!最緊要間學校係你杯茶,唔駛晒時間,搞到大細都辛苦。

回覆 hibb71 的帖子

哇,成功率咁高~~~好叻啊~~~你有冇幫BB報讀playgroup?

我個囡囡系屋企就好活躍,不過出去陌生地方,始終驚驚地~~唔中意笑~~
諗緊要唔要幫佢報讀一下playgroup,只不過兩公婆都要返工,坊間週六日的playgroup好少。。。。。

回覆 woodyniu 的帖子

10間8間唔少得,我都係1月,報左8間,只去到6間,2間唔收,2間收,2間waiting,end up waiting都收埋。大b唔一定好d,最重要有反應

我小朋友第10個月已經開始返 playgroup 喇。覺得都有幫助,大小肌訓練、認知發展,都明顯進步,最重要係社交能力,就算見到陌生人甚至鬼佬都唔會驚,識主動打招呼,有反應的確對 interview 有幫助。

....