用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy School 【逆流學校】小學唔補習?
go

Happy School 【逆流學校】小學唔補習? [複製鏈接]

小孩子要全人發展,就要日夜溫習中、英、數;放假去學游水、唱歌、朗誦、非洲鼓?屯門­鄉師自然學校的老師,卻創造出一個自由、包容的環境,任由學生到處跑、玩住學,功課不­多,卻要行山、露營、寫報告。一班最多十五人,師生都不叫真名,人人有個自然名。其中­一位老師楓葉說,家長之所以送小孩來讀書,「係想個小朋友讀書開心,唔好淨係得壓力和­害怕。」當人人都追求名校時,這是香港唯一一間標榜向自然學習的另類學校。

https://www.youtube.com/watch?v=uc8hAqhe6uw

1    0    0    0

lauwingtai 發表於 15-6-29 01:25
小孩子要全人發展,就要日夜溫習中、英、數;放假去學游水、唱歌、朗誦、非洲鼓?屯門­鄉師自然學校的老師 ...
呢間絶對係難得既學校, 聽聞佢地壽備緊攪中學, 希望攪得成.... 好期待

不過可惜地點對我嚟講太遠了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:小孩子要全人發展,就要日夜溫習中、英、數

原帖由 lauwingtai 於 15-06-29 發表
小孩子要全人發展,就要日夜溫習中、英、數;放假去學游水、唱歌、朗誦、非洲鼓?屯門­鄉師自然學校的老師 ...
我都好喜歡呢間學校,但係唔夠銀両去舖排中學大學

‹ 上一主題|下一主題