用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對中華康山開放日後的小分享
樓主: jcaling
go

對中華康山開放日後的小分享

回覆:Cliff_Li 的帖子

不過,連舊生都唱衰呢間學校,睇黎都栽培唔到啲咩人才
好似有乜深仇大恨咁,係唔係舊生都未知

回覆 Cliff_Li 的帖子

其實上次係簡介會,學校有講到有咁多英文班係要確保每個學生一定要入到英中,重申左幾次向家長咁講,所以我相信呢間學校既決心

我住附近,學術成績我唔清楚,但係品德教育就一般。佢地放學有老師帶住出學校(唔知行去車站定邊度),由佢地學校經南豐新邨條行人路已經唔係闊,你話小朋友唔識單行行同埋行埋一邊我接受到,但係老師見到都唔出聲提醒佢地就真係。相反滬江小學呢方面就做得好好,d小朋友行去康怡廣場嗰邊永遠都係佔好少位,唔會霸晒條路。

利申:我個小朋友9月升小一,不過呢兩間我都冇揀,自行嗰陣已經入咗軒下

Cliff_Li 發表於 15-7-7 18:46
不過,連舊生都唱衰呢間學校,睇黎都栽培唔到啲咩人才
好似有乜深仇大恨咁,係唔係舊生都未知

…
唔係唱好定唱衰, 而係我自己都有仔女,我唔揀跟住叫你揀,你會覺得咁樣係人才?同今日D高官冇個讀津校,你就覺得佢地係一流人才?當你見到一群好地地BAND2/3(當年5個BAND)的同學,俾人送一個個送入職業先修學校,今日生活因難,我都係反映事實。

上一個校長係好好,有心教學,到好多幼稚園推介,遠到觀塘都有去,副校榮修仲攪左個GATHERING,好多舊生都有到。但係到頭來,佢都係要走, 辦學團體派返個自己人入黎。

我只可以講,我三個小朋友都唔會俾佢讀呢度,其一我有較好選擇,其二呢度派位一般,其三對辦學團體完全冇信心。你話老師好唔好,教學如何如何,我唔評論,因為我冇再深入了解過,你地睇過覺得好,咪俾自己仔女讀,祝君好運咁解。

你要質疑我係唔係舊生,我呃你做乜,會有六合彩中?仲有我唔知點解你要踩人,你覺得咁樣好開心定好威?

Cliff_Li 發表於 15-7-7 18:43
據知今年新鮮出爐入band1比例有35%,一班小六黎講算派得唔錯啦!
我就冇數據響手,不過幾多班同百份比有幾高,係冇任何參考價值,只要睇百份比就可以同其他學校比較, 如果有35﹪ 即係同全港的AVERAGE 差不多, 因為BANDING係按人口平均分三份, 每一個BANDING該有33.3﹪。所以算派得正常。
但係你有咁靈通的消息,咁即係派左邊D學校, 佢近年都冇公佈,只係話派到BAND1之中,有百份之幾入左邊間學校,並無在校務報告完全公開派位實況。

回覆:gsrover 的帖子

我終於明白點解咁多家長咁無知,識少少又扮代表,功課唔做足又喺度發表偉論
中學分3個band,唔代表每個band各佔33.3333%, 正如香港有香港九龍新界,唔通人口各佔三分之一?

回覆 Cliff_Li 的帖子

唔識真係唔好做代表(笑)

我見東區banding分怖應該 1376:1332:932  (置頂資料搵出黎的)  37.8%:36.6%:25.6%

小兔~阿比 發表於 15-7-11 01:05
我見東區banding分怖應該 1376:1332:932  (置頂資料搵出黎的)  37.8%:36.6%:25.6%
你睇呢個係中一學額按大家共識左的BAND1/BAND2/BAND3中學分類,而得出東區有多少BAND1/BAND2/BAND3 的中學學額。解單來說就是東區實際中學的質素情況,與學生自身質素和BANDING無關。
而我講緊嗰樣野係學生於派位時自己的BANDING。每所小學各學生排名係先按學校隔年的畢業生於PRE S1考試成績而定,然後得出一個不會公佈的排名。學生以呈分試調整後成績跟同校同學排先後,再按呢個先後佔有該小學的PRE S1所得的排名。

到升中自行派位時, 所報的中學會獲得該學生的全港排名。

而重點就是大抽奬時,會分甲部和乙部。甲部是按全港排名,BAND 1/2/3各分3份1人,然後按隨機號碼排先後,然後派位。而乙部就會按該區排名,然後按隨機號碼排先後,然後派位。

我都想了解下呢間學校..聽下你地0的MAMA 意見

数據呢位爸爸有好多,可以比較下,实事求是好d:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

回覆 cat2007 的帖子

http://media.hkbc.tv/program/eduaction/2/1/

@[email protected]   thanks for share, my son will study in this school at the following academic year. and m   發表於 15-8-12 20:45

jcaling 發表於 15-8-12 09:50
回覆 cat2007 的帖子

http://media.hkbc.tv/program/eduaction/2/1/
唔該曬