用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油基vs平兆
go

油基vs平兆 [複製鏈接]

如題,大家點揀?

1    0    0    0

醒目開學勳章

睇埋升中派位.....平兆今時今日冇咁強啦.....我諗成績黎講可能基法會平穩....

lauwingtai  平兆何來56%? 何來48網最高呢?  發表於 15-6-28 23:16
2boba  連續兩年平兆升中band1 rate都超過56% ,係全48網最高。咁都叫"無咁強"?   發表於 15-6-28 12:55
我女2001年1月8日QE出世  

升中應該平兆好啲喎,油基法有公報升中結果?
坦白講 ,油塘果邊學校不算太好,油基法,油基顯先比較吃香。

回覆:油基vs平兆

要睇妳住那裡會方便些,平兆會壓力大於油基。

其實係講緊油基顯定油基法呢?

吾好意思,我想知基顯vs李兆強

引用:吾好意思,我想知基顯vs李兆強 +

原帖由 vincenthkg 於 15-06-28 發表
吾好意思,我想知基顯vs李兆強
其實油基顯都唔係輕鬆。但如果我住油塘,我一定揀油基顯,就近上學有一定的好處。如果兩間都要搭車,就要考慮小朋友係谷得果種,定係好谷得果種!(谷唔代表辛苦)同埋家長配唔配合到學校,家校合作,信任學校,有共同理念係十分重要,硬係成日有嘢唔滿意,咁果六年就好難捱。

知吾知兩間升中派位?其實本身在基顯讀,成績前茅,聽聞平兆升中派位不錯

去校網睇,年年都有show出黎,油基顯反而透明度唔高,你係用家應該收到風,你想考插班嗎? 其實我又唔覺得話兩間學校水準相差到要轉校,

回覆 小兔~阿比 的帖子

Total 89人

謝謝分享。問過老師吾清楚,兩問ranking系咪差不多?

vincenthkg 發表於 15-6-29 07:51
平兆一向都啲

vincenthkg 發表於 15-6-29 07:51
油基顯就唔知, 油基法早前有EK會員提供升中資料, 我記錄咗係呢度.

以升中派位嚟睇, 油基法仲未達兆強既水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分享 !

hkpapa852 發表於 15-6-29 10:10
油基顯就唔知, 油基法早前有EK會員提供升中資料, 我記錄咗係呢度.

以升中派位嚟睇, 油基法仲未達兆強既水 ...
我都唔記得咗, 原來油基顯我都有分析過佢既升中派位, 係呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2845555&pid=40850622&fromuid=1389083

但都係比唔上兆強
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

但基法好似一直小班,只係14-15年度係大班先190,今年又做番小班27人一班喎。

應該小班只係行左幾年,要睇2009年入學果年小班未

政府由2009學年起,於公營小學的小一班級開始分階段實施小班教學。根據政策文件,小班教學以25 人為標準班額,收生上限27人(其餘學校為大班,每班30 人,收生上限33人)。政策訂明學校開展小班教學後,「不可以再選擇回復至每班30名學生,因為這樣做會造成混亂,同時也會浪費政府、學校和教師在籌備小班教學時所付出的努力。」由此可見,政府只有小班教學政策、由大班轉為小班的政策,以及維持大班教學的過渡期安排,而政府向小班教學的學校加派至每班30人的大班教學,並無政策依據,也違反推行小班教學政策的精神。

引用:睇埋升中派位.....平兆今時今日冇咁強啦...

原帖由 gloriap 於 15-06-27 發表
睇埋升中派位.....平兆今時今日冇咁強啦.....我諗成績黎講可能基法會平穩.... ...
今年平兆6年級56%屬b1,德兆都係得54%

‹ 上一主題|下一主題