用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德兆 vs 陸慶濤
樓主: nerds
go

德兆 vs 陸慶濤 [複製鏈接]

奥脫福 發表於 15-6-27 17:12
我心諗,陸慶濤你番叩佢一定易過叩德兆(今年陸慶濤仲玩埋第二輪添)。我真係好
想同佢講,她的個案玩抽 ...
唔係, 陸慶濤起碼過去三年都有第二輪, 不過上年第二輪收生係第一輪公佈結果後半年, 今年係第一輪公佈結果後一個月啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實陸慶濤係咪因爲一條龍關係先至令到中學成績差咗呢?照理說,作為直資學校,有權挑選自己嘅學生,按道理學生質素會有保障,理應會令到中學成績更好至係。

talknwrite  話就有得揀, 只是優秀學生都不會揀在這間讀  發表於 15-6-27 21:32
talknwrite  陸慶濤第一屆直資學生明年才考DSE  發表於 15-6-27 21:26

回覆:德兆 vs 陸慶濤

陸慶濤呢條龍,我覺得吸引力唔係幾大⋯⋯

lauwingtai    發表於 15-6-28 23:33

B.B.BaBa 發表於 15-6-27 20:24
陸慶濤呢條龍,我覺得吸引力唔係幾大⋯⋯
最惨仲要小6冇呈分,焗住2串1

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-6-27+19:28+最

原帖由 hkpapa852 於 15-06-27 發表
不過無閑無鼻, 算唔算係地球人?
教育局局長都無腦,一樣係地球走黎走去啦

3歲定80,多多少少都有啲道理,叩得入德兆,讀書應該唔會差去邊,中學應該都無乜話好煩,反而係跟尾果個啱唔啱讀德兆啫,不過到時先算拉

引用:徳兆高一班,羅氏近年DSE差咗好多 +

原帖由 chloe_b 於 15-06-27 發表
徳兆高一班,羅氏近年DSE差咗好多
今日聽LTH講座,校長話第一屆由LTH直升上羅氏既只到F.4,未考DSE。
係咪可理解為近年DSE成績未反映到LTH的功效?

回覆 juliakmy 的帖子

我小朋友今年九月份升小一,雖然未知明年羅氏基金嘅dse成績會係點,但如果兩間小學都屬咁上下水準嘅話,我相信德兆會靈活啲,到升中時都叫話有得博更好嘅中學。

我叫朋友叩番德兆,佢話上討論區查過,陸慶濤正過德兆好多,無呢個
必要。最頂癮係佢仲叫我得閑上多dEK爬下文喎。。。  

唔知她有無緣睇番呢個帖呢?  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

實在太多人覺得直資,私校好過一線地區學校,佢吾讀都好,冇左住有心人入讀。

回覆:德兆 vs 陸慶濤

我一定選陸慶濤啦!有保證!如果入了德兆後,成績考得平平,那升中時就唔知派了去邊

WinkyLee    發表於 15-6-29 12:00

引用:我一定選陸慶濤啦!有保證!如果入了德兆後

原帖由 chung222 於 15-06-28 發表
我一定選陸慶濤啦!有保證!如果入了德兆後,成績考得平平,那升中時就唔知派了去邊

...
德兆有約6-7成b1,LHT有無六成b1?
就算入左神校,唔努力都無可能成為top students。

juliakmy 發表於 15-6-28 00:46
今日聽LTH講座,校長話第一屆由LTH直升上羅氏既只到F.4,未考DSE。
係咪可理解為近年DSE成績未反映到LTH的 ...
呢個係不少直資學校話高考成績唔好既漂亮理由, 咪睇多幾年睇下點!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 starry_night 的帖子

check返資料,德兆今年差咗,得54%。

回覆:starry_night 的帖子

LHT 直升羅氏,我就不喜歡超谷的學校,如平兆和德兆

直升又會唔會無競爭力,我覺得都要睇返小朋友本身,佢叩到,又摶得過,我自問自己小朋友都無本事叩得入,德兆叩入去好似in成粒鐘又考記性,但如果派入咁就唸下啱唔啱自己小朋友喇

WinkyLee    發表於 15-6-29 12:01

chung222 發表於 15-6-28 23:14
LHT 直升羅氏,我就不喜歡超谷的學校,如平兆和德兆
我諗你唔係好認識LHT, 呢間出咗名係TKO最谷既直資小學, 一年2測4考加每週/隔週每科評估, 成績唔達標一定留班, 要學指定樂器和運動項目, 而且係計入考試分

我唔認為係LHT讀會輕鬆得過李兆強

bobbob  係n測4考至真  發表於 15-6-30 00:13

回覆:hkpapa852 的帖子

我意思係我不喜歡谷的學校,其實陸慶濤和德兆我都不喜歡,如要二選一,一定是陸慶濤

引用:Quote:chung222+發表於+15-6-28+23:14+LHT+

原帖由 hkpapa852 於 15-06-29 發表
我諗你唔係好認識LHT, 呢間出咗名係TKO最谷既直資小學, 一年2測4考加每週/隔週每科評估, 成績唔達標一定留 ...
2測4考?邊有咁多, 一年考4次試, 間間都咁上下啦。

hkpapa852  好多學校一年都只考2次/3次試就真  發表於 15-6-29 11:52

hkpapa852 發表於 15-6-29 09:38
我諗你唔係好認識LHT, 呢間出咗名係TKO最谷既直資小學, 一年2測4考加每週/隔週每科評估, 成績唔達標一定留 ...
更正!  一年係2測2考.  

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif
‹ 上一主題|下一主題