用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病??
go

返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病?? [複製鏈接]

各位JM,其實返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病??
阿囡就一歲,唔知返返好。。
   0    0    0    0

回覆:返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病??

預左一定係

playgroup 有家長係到睇住會好d,我個女so far只喺一次懷疑被playgroup (鬼妹miss)傳染病左,所以playgroup唔係大問題,反而n班或自己上果d playgroup就會易d病。

回覆:返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病??

返pg, 只試過一次流鼻水,已上1年了,暫時ok

我女上左一年Playgroyp~ so far touch wood la, 因為一有小朋友打hug痴,老師好緊張馬上遞比酒精spray & tissue你抹. 所以都OK。不過將來上PN班就一定易病了!

引用:各位JM,其實返PLAYGROUP+OR+N班的BB真係會

原帖由 Chinchin0630 於 15-06-27 發表
各位JM,其實返PLAYGROUP OR N班的BB真係會易D病??
阿囡就一歲,唔知返返好。。 ...
唔返playgroup同N班,之後返K1都會病。
要明白人體係要接觸到病菌細菌先會產生抗體。
打疫苗其實係打d病菌入體內。

引用:Quote:原帖由+Chinchin0630+於+15-06-27+發

原帖由 konew720 於 15-07-01 發表
唔返playgroup同N班,之後返K1都會病。
要明白人體係要接觸到病菌細菌先會產生抗體。
打疫苗其實係打d病菌 ...
我睇過兩個醫生都話大個啲抵抗力其實會好啲,所以越遲返學越冇咁易病!我女返咗一個學期pn, 隔個禮拜睇醫生,加上學校空氣唔流通,決定退學!退咗學身體好好多,養返好個身體就返playgroup (一星期三日,每次三個鐘)!到目前為止(touchwood) 幾個月以來先睇咗一次醫生,所以醫生都冇講錯!

一定係

個人經驗,PG頭兩個月燒咗4次

我一向認為越保護小朋友,佢地就越唔會照顧自己,抵抗力都係,要接觸病菌先會產生抵抗力,不過健康當然因人而異。我從小帶我既小朋友游水,全年無休,兩歲多少少番PN都冇乜點病

引用:我一向認為越保護小朋友,佢地就越唔會照顧

原帖由 HauMiranda 於 15-07-06 發表
我一向認為越保護小朋友,佢地就越唔會照顧自己,抵抗力都係,要接觸病菌先會產生抵抗力,不過健康當然因人 ...
我都認同,我小朋友係pn上學期,雖然病了好幾次,但聖誕過後到放暑假期間,已進化到只看了一次醫生。
其實抵抗力係不斷加強,唔駛過份保護。

‹ 上一主題|下一主題