用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 真係唔知教育局班人諗乜!
go

真係唔知教育局班人諗乜! [複製鏈接]

小學派位要劃咁多區,限制以住址去報小學。OK,如果話係想小學生就近返學,沒問題。但點解又設甲部給人家選全港任何一間小學?又容許叩門生去叩全港小學?為何不直接D,不準叩他區學校,和取消甲部?
又好似母語教學,先不談佢既禍害。如果你班高官真係認為用母語學知識係好D,為何又容許114間中學用英文教?製造階級觀念,令到家長學生疲於奔命去爭入英中?入了中中就像低人一等?

為了升小叩門一時感慨。
   0    0    0    0

大力同意

我還鄧在英中邊緣學校執教的老師慘。萬一學校成績稍差,會比教育局下令某些班別要用中文教。即係教材要預備多一份之餘,上某些班要用英文授課,上某些班用中文。

教育局班高官就坐在冷氣房成日玩微調,調到班老師家長學生叫天。

比親孫明陽攪既野都係咁, 公屋唔比養狗變可以養到佢死, 英中可以自己微調教學語言!

回覆:mrgeeba 的帖子

最搞笑係, 62網唔夠位要借65,66網嘅學校, 但65,66嘅學校有d係冇校巴覆蓋全部62網地區...........

仲有用普通話教中文,唔知邊個提議呢 ? 話可以改善書面語。

ken244644 發表於 15-6-26 13:09
最搞笑係, 62網唔夠位要借65,66網嘅學校, 但65,66嘅學校有d係冇校巴覆蓋全部62網地區...........

...
黎緊仲話62網會收誇境, 真係好好笑!

呢D咁既教育制度真係玩C人

回覆:mrgeeba 的帖子

agreed

回覆:真係唔知教育局班人諗乜!

如想有改善,凡當官嘅子孫,一律強制性要係香港讀書。

引用:如想有改善,凡當官嘅子孫,一律強制性要係

原帖由 ronniedad 於 15-06-26 發表
但佢地有頭有面直私一早收哂啦!點會知我地平民百姓苦況

kirstyau 發表於 15-6-26 14:11
但佢地有頭有面直私一早收哂啦!點會知我地平民百姓苦況
直資私立學校佢地唔會吼, 通常都係送子女去外國, 或者去國際學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mrgeeba 發表於 15-6-26 12:28
小學派位要劃咁多區,限制以住址去報小學。OK,如果話係想小學生就近返學,沒問題。但點解又設甲部給人家選 ...
如果我個女入到培正, 我諗我會開心到瞓著都笑咗出嚟。

SO AGREE! 你知道嗎? 我為了這個議題, 真想過及電郵給教育署表達意見, 但遍尋了他們的網頁,都找不到有那裡可反映意見的。
班離地高官完全唔明白我地小市民嘅苦況!

唔通我地都要去整條添美村?

mrs.crown 發表於 15-6-26 14:29
SO AGREE! 你知道嗎? 我為了這個議題, 真想過及電郵給教育署表達意見, 但遍尋了他們的網頁,都找不到有 ...
你真係想向教育局反映意見?

去佢個網站就得: http://www.edb.gov.hk/tc/contact-us/index.html

有人會覆你email, 不過可能要等一段日子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大抽獎要靚no.先好笑,放埋一齊抽咪算囉

仲俾學校自行教快課程。而家好多學校教快半年。攪到小朋友氣喘咁滯😒😒

引用:如想有改善,凡當官嘅子孫,一律強制性要係

原帖由 ronniedad 於 15-06-26 發表
大大大力讚成,而且一定要讀官津校:;pppp:

ccyin 發表於 15-6-26 13:15
黎緊仲話62網會收誇境, 真係好好笑!
佢地真係PATPAT諗野架咩?

可唔可以要求城市論壇搞個主提俾我地呢
‹ 上一主題|下一主題