用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

馮晴call

有冇媽媽已經收到馮晴call呀?我姪女都等緊馮晴消息,好心急,唔知等到幾時。

噚日喺網上已經有人話收到馮晴嘅CALL了

我有親戚昨天收到call了! 叩門成功呀! 祝你姪女好運!

回覆:MSKAKACHAN 的帖子

是否不會再call了?

引用:我有親戚昨天收到call了!+叩門成功呀!+祝你

原帖由 MSKAKACHAN 於 15-06-26 發表
我有親戚昨天收到call了! 叩門成功呀! 祝你姪女好運!
真係呀!但我啱啱再打去學校問,佢話仲未公佈,佢話最快下星期初先收到call, 仲話取錄或不取錄都會收到電話。

可能未call晒啫!

回覆:MSKAKACHAN 的帖子

未取錄會打嚟話唔得?

MANHOTSE 發表於 15-6-26 10:36
真係呀!但我啱啱再打去學校問,佢話仲未公佈,佢話最快下星期初先收到call, 仲話取錄或不取錄都會收到電話 ...
另一間同一辦學團體的學校都話全部會7月2日先CALL或發信通知啦, 但我身邊已有人第二日就收到CALL話收但信就7月初先比, 啲學校講嘅, 你都好信

引用:Quote:MANHOTSE+發表於+15-6-26+10:36+真係

原帖由 PaulaKwok 於 15-06-26 發表
另一間同一辦學團體的學校都話全部會7月2日先CALL或發信通知啦, 但我身邊已有人第二日就收到CALL話收但信就 ...
咁真係冇望啦!

MANHOTSE 發表於 15-6-26 11:05
咁真係冇望啦!
咁又唔係嘅, 博下可能有人考到出面直資或私立而放棄學位囉, 未必無希望嘅. 雖然係微, 但音樂椅正在轉動, 結果隨時可以變

我大女上年係叩門入馮晴,另亦扣到王余,全部都係7月2日前CALL。

其實你可代入學校角度諗下,官津小學控制唔到收生質數{因為係抽獎},所以叩門階段學校都把握機會收人,而學校之間係有競爭,如果佢認定一個小朋友,佢都想儘快明示暗示,仲催你立刻交註冊証,總之要BOOK到件「荀野」。你諗下,如果其他學校先發制人CALL人,而自己乖乖等到7月2日才通知,到時好可能已俾其他學校截左。

學校盡BOOK首選學生後{其實只係10個位},過幾日可能有人放棄,然後學校會再BOOK次選補上,直至嗰10個BOOKING都交回注冊証,即大局而定為止。不過一線津校好少家長會放棄。而7月2日起即收REJECT信,即係學校覺得唔適合、或高人太多,所以未考慮作次選。

lhyxxx 發表於 15-6-26 16:55
我大女上年係叩門入馮晴,另亦扣到王余,全部都係7月2日前CALL。

其實你可代入學校角度諗下,官津小學控制 ...
想問下你馮晴 去年係111嗎?同埋覺得馮晴同王余比較下,因咪因成績突出0而揀?因今年到我了,想搜集多點意見,謝謝

引用:Quote:MANHOTSE+發表於+15-6-26+10:36+真係

原帖由 PaulaKwok 於 15-06-26 發表
另一間同一辦學團體的學校都話全部會7月2日先CALL或發信通知啦, 但我身邊已有人第二日就收到CALL話收但信就 ...
請問叩到馮晴是否一定係111,同小朋友都係几呀?

回覆:littlestar_2009 的帖子

馮晴係所謂真111,即111係考慮約見既必須條件。而根據上年我觀察佢處理約見既速度,粗略估計佢全日in60個家庭左右,由於111叩門申請應超過此數,因此我猜想並非所有111都有得in。

很多家長說王余聲稱111(我冇去簡介會),但真正叩門時會考慮小朋友質素多D。上年我排王余係乙11... 當然每年安排可能有變。

王余係好學校,尤其設備、環境近乎一流。但我研究過升中派位及視學報告,認為馮晴係另一個grade。呢D都係學校網頁或向教育局查詢可得到既資料,毋須信我,可自行深入比較客觀資料,勤告各位不要以為多人講,就覺得係熱門、好野。

有關我對馮晴小一的意見,可看
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815317&page=49#pid39936730

(第二頁)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3068032

有關我對王余成績的見解,可看(最尾頁)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3058121&extra=page=1

引用:馮晴係所謂真111,即111係考慮約見既必須條

原帖由 lhyxxx 於 15-06-27 發表
馮晴係所謂真111,即111係考慮約見既必須條件。而根據上年我觀察佢處理約見既速度,粗略估計佢全日in60個家 ...
另一個grade 即係點?

回覆 Wonderlady 的帖子

你好,如我上面提及,我當時主要是考慮升中派位及視學報告兩方面。

升中派位:可參考最新統計 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D2
與我當年推算差不多。

視學報告:你可參考兩所學校的報告:
馮晴:http://www.plkfcmps.edu.hk/new_fcs/intro_review.php?type=2
王余:http://www.wyjjmps.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=132&nnnid=185
如果你對這種冗長的專業報告覺得很悶,可只集中看學與教、校風、學生表現這幾章,而總結一章就是此校做得不好的地方。注意這本是官方文件,所以用詞避重就輕。假設,報告非常客氣提到「學生的自律能力有待加強」,你就要醒目領悟到報告即是想說「你班馬騮好頑皮呀!」

{我當年深入讀完95網所有可收集得到的報告。}