用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
樓主: happyritamama
go

另類集郵:被reject

引用:我都係,+直資,私小去面試,+得一兩間WAITING

回覆 happyritamama 的帖子

add oil ma ma

回覆:moviemovie 的帖子

回覆:mayyylai 的帖子

Me too,,,,一收到呢啲電話就好灰,跌到落坐谷底,電話都想掉爛

moviemovie 發表於 15-6-26 19:52
如果係天虹,咁就想你知道呢間學校老師好好,新校長有幹勁,學校配套設備令學生十分喜歡返學,雖然有跨境生 ...
唔係天虹, 係溥仁. 無乜人講呢間學校.本來PLAN暑假同埋其他家人去台灣, 而家都無晒MOOD.
派位到而家都瘦咗5磅.

回覆:happyritamama 的帖子

呢個po 真係好有共鳴! 我也是全被reject, 只有一間私校仍在waiting, 阿仔係細仔, 宜家我地仲諗緊如果到八月waiting 也冇望時, 俾阿仔重讀k3,
定照上派到的小一, 再插班心儀學校的小二。。。

引用:呢個po+真係好有共鳴!+我也是全被reject,+

原帖由 doo0911 於 15-06-27 發表
呢個po 真係好有共鳴! 我也是全被reject, 只有一間私校仍在waiting, 阿仔係細仔, 宜家我地仲諗緊如果到八月 ...
原校repeat K3?

如今年已參加大抽獎, 下年重讀K3就不可以再抽津校, 你真係要諗清楚.

唔可以架,除非你出年考私校或直資

大家唔好灰心,希望在人間,相信自己的小朋友!

回覆:另類集郵:被reject

真係心情跌到谷底。。又再寫信。。好痛苦。但會嘗試。津校/直資照寄信?

doo0911 發表於 15-6-27 23:52
呢個po 真係好有共鳴! 我也是全被reject, 只有一間私校仍在waiting, 阿仔係細仔, 宜家我地仲諗緊如果到八月 ...
照到派位小學讀,
到時阿仔讀得好叻咪插小二,唔太叻咪考直私小一。

佢都比大部分學生有優勢,因為已接觸小一課程。

又或者讀讀下唔使轉

回覆:四隻貓 的帖子

我想問如果一直寫信去求位,係咪每次內容都要不一樣?我又怕比人覺得好煩。有有sample借我睇下。

引用:呢個po+真係好有共鳴!+我也是全被reject,+

原帖由 doo0911 於 15-06-27 發表
繼續寫信俾waiting 學校嘅校長

引用:我想問如果一直寫信去求位,係咪每次內容都

原帖由 SHARONJULIO215 於 15-06-28 發表
我想問如果一直寫信去求位,係咪每次內容都要不一樣?我又怕比人覺得好煩。有有sample借我睇下。

...
EK 置頂post 有sample

引用:回覆+happyritamama+的帖子 唔可以架,除

原帖由 mayyylai 於 15-06-28 發表

唔可以架,除非你出年考私校或直資
多謝jm們提醒, 明年冇得再抽獎我係知道的, 如果最後揀repeat K3 , 我都係再考直資/私校

回覆:anubisking 的帖子

多謝jm的意見, 其實我內心都唔係好想阿仔repeat, 只係諗定幾條路到最後時選擇

回覆:elmobeebee 的帖子

我有呀! 只係驚寫得太多, 校長會厭我煩

doo0911 發表於 15-6-28 13:53
多謝jm們提醒, 明年冇得再抽獎我係知道的, 如果最後揀repeat K3 , 我都係再考直資/私校

...
但如果出年考唔到直私咁點算?

回覆:doo0911 的帖子

有冇考慮過好好地讀一年,二年級考插班;我宜家都打算如果開學都冇 offer, 我會比佢讀住先,呢一年要佢乖乖地讀,考好啲,明年插小二.