用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
樓主: happyritamama
go

另類集郵:被reject [複製鏈接]

回覆 happyritamama 的帖子

真X?

其實扣門位唔多,唔應該抱住一定得.
每間學校可能成300-500 人扣門.扣門位得10-20個.
扣不到是正常的.

不要俾太大壓力小朋友

回覆:tangerine 的帖子

回覆:cocokan2004 的帖子

引用:回覆+happyritamama+的帖子 真X?

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-06-25+發表但

原帖由 Soundervolt 於 15-06-26 發表
當年喺冇選擇嘅情況之下阿仔入讀第六志願學校,喺嗰間學校渡過兩年校園生活之後我地向LS遞上成績表副本及申 ...
你仔仔好叻!舊校全級第一?要大型比賽獎項嗎?

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-06-25+發表但

回覆:另類集郵:被reject

我仔咪又係in10幾間。大仔又如何,叩門只是要你們班家長死心。一步一步要你接受派位既結果。我呢刻,巳接受了派位結果。因我巳死心了。亦俾我見識了。

回覆 doni 的帖子

唔好咁灰心,音樂椅遊戲剛剛先開始,努力
其實我都等緊,希望好快輪到我報喜

講野唔叻既小朋友係好蝕底

我中意呢个po,  超级有共鸣,我地得闲聚一聚

lct226 發表於 15-6-25 23:19
我都係, 直資,私小去面試, 得一兩間WAITING, 派唔到心儀, 去叩門, 一間都無回應. 好後悔連區內的寶校都無去 ...
仲記唔記得我?
加油呀... 唔好咁快放棄 !!!

大家都係土瓜灣人, 要振作 !!

lct226  同時天涯淪落人吖嘛, 一齊加油! 唔想喺嗰間做同學仔, 但可以係第二間  發表於 15-6-26 22:01

我好明白果種心情, 晚晚以淚洗面又唔想俾仔見到, 訓唔好食唔落, 一聽到電話響就好緊張, 但次次都係財務公司叫你借錢既垃圾電話眼淚在心裡流, 個人老左好多...

加油! 如果有心儀既直資或私校, 就算之前無報過, 都不妨寫信去求下位. 我朋友前年又係派得唔好, 一手reject 信, 叩門都唔得, 但7-9月好努力寫信去直資求位, 間學校佢之前無考過的, 但最後誠意打動學校, 學校9月開學.見有人唔讀叫佢去interview, 最後成功有offer.

亦有好多朋友先讀住間派位津校, 小一二成績非常好, 之後插班去返心儀果間學校.

我之前都係用以上例子鼓勵自己, 傷心都無用, 不如積極做好準備. 加油呀!

四隻貓 發表於 15-6-26 13:53
我好明白果種心情, 晚晚以淚洗面又唔想俾仔見到, 訓唔好食唔落, 一聽到電話響就好緊張, 但次次都係財務公司 ...
我鐘意呢句 "一聽到電話響就好緊張, 但次次都係財務公司叫你借錢既垃圾電話眼淚在心裡流, 個人老左好多..."

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-06-26+發

原帖由 daisylhn 於 15-06-26 發表
你仔仔好叻!舊校全級第一?要大型比賽獎項嗎?
叻乜鬼吖,缺點多籮籮,普通細路一名....當年佢喺舊校一二年級考試有幸都係全級第一,阿仔對視藝有啲興趣,所以佢以"我的校園生活"為題畫咗一幅畫成為申請插班信嘅封面,佢鐘意打網球但又未至於特異功能級別。

我覺得無論投考直/私學校或大抽獎都存在好多幸運成份,考唔考到直/私學校未必關小朋友能力問題,阿仔除咗LS之外仲被另一間直資學校取錄插班,所以我唔相信喺小一收生階段被直/私學校取錄嘅小朋友就係什麼精英中嘅精英,如果嗰啲學校咁有慧眼,當年就已經收咗我個仔啦!

聽到都心up,下年到我仔,全無勝算!可否透露小朋友做得無禁好的地方是什麼?

攰C人啦,雖知叩到開學或有希望,但成個暑假流流長,又要keep住寫求位信,又要無得去旅行,又要盡量保持心境開朗,愉快地相信希望尚在人間,難度極高

回覆 happyritamama 的帖子

引用:回覆+sissysze+的帖子 問題唔止係小朋友能

原帖由 karen55407 於 15-06-25 發表
回覆 sissysze 的帖子

問題唔止係小朋友能力問題,而係家長沒有或唔識得支援小朋友。所以我覺得揀名校除了 ...
對得不能再對

回覆:happyritamama 的帖子

我冇理咁多,去完旅行返嚟再慢慢研究,一上小一,暑假功課一定唔少,趁冇咁忙,玩咗先。:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題