用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 另類集郵:被reject
go

另類集郵:被reject [複製鏈接]

有無人比我勁?考直資私校,加放榜後叩門,被reject (或叩門不被in)了可能有十幾20次, 我覺得我自已真係堅。

dindin123  Add oil , ma ma  發表於 15-6-26 19:54
   5    0    0    0

回覆:happyritamama 的帖子

咁究竟問題出在哪呢?

引用:咁究竟問題出在哪呢? +

原帖由 karen55407 於 15-06-25 發表
咁究竟問題出在哪呢?
唉,我都想知

回覆 happyritamama 的帖子

但你現在唔係有將天及聖德安肋咩??

引用:回覆+happyritamama+的帖子 但你現在唔係

原帖由 fatwai213 於 15-06-25 發表

但你現在唔係有將天及聖德安肋咩??
將天無收到電話

happyritamama 發表於 15-6-25 16:34
有無人比我勁?考直資私校,加放榜後叩門,被reject (或叩門不被in)了可能有十幾20次, 我覺得我自已真係堅 ...
上年係EK間接創咗"神校"呢個名詞個位mama, 小朋友九龍塘名幼出身, 有一堆cert, 20分自行華仁失敗, 考21間直資私校all failed, 不過佢交完統一表之後無再蒲頭, 唔知佢點啦!

你同佢仲有一段距離
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係細仔, 就唔出奇

引用:Quote:happyritamama+發表於+15-6-25+16:34

原帖由 hkpapa852 於 15-06-25 發表
上年係EK間接創咗"神校"呢個名詞個位mama, 小朋友九龍塘名幼出身, 有一堆cert, 20分自行華仁失敗, 考21間直 ...
可能佢派得好所以唔再出現,可憐我就快破紀錄

回覆:happyritamama 的帖子

仲有一段時間才開學,仲有可能會有機會,不妨再寄求位信。另一方面,你都要客觀分析自己小朋友嘅能力,是否真的稍遜。我有朋友最終開學求到個心儀學校學位,可是真的考最尾,捱了兩年也轉校了!

樂天既性格先係贏在起跑線,你阿仔有你呢個阿媽先sure.win

hkpapa852 發表於 15-6-25 16:45

上年係EK間接創咗"神校"呢個名詞個位mama, 小朋友九龍塘名幼出身, 有一堆cert, 20分自行華仁失敗, 考21間直 ...

其實考廿幾間,間間都「禍」既情況都好普遍,始終競爭大,失敗例子俯拾皆是。   

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2691299&page=1#pid37351801

這位家長由在直資及私立報名,到大抽獎後到不同區的津校,私校叩門,共計超過
四十多間,你們有他的能耐嗎?(我自問就無啦)

hkpapa852  真係好勁!  發表於 15-6-25 17:06
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:另類集郵:被reject

我阿仔當年都係reject大滿貫,冇一間直/私學校收佢,連waiting list都冇機會,後來大抽獎派第六志願,跟住去叩門竟然全部冇回音。

回覆:另類集郵:被reject

我小朋友都係.........考咗數十間直私校、叩門所有都落選......

我女都係細b,所以全部私直學校都係收reject,另外我女最差係面試差(對答),講野唔叻!但佢係學校考試係次次考1、2名(即係學術無問題)

我女d同學(大b)就有直私offer

引用:Quote:happyritamama+發表於+15-6-25+16:49

原帖由 balj 於 15-06-25 發表
你意思係全REJ, 連WAITING都冇?
我有一間直資waiting, 但聽說果間差不多係全民皆wait的

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-06-25+發表你意思

原帖由 happyritamama 於 15-06-25 發表
我有一間直資waiting, 但聽說果間差不多係全民皆wait的
你介吾介意講下係點去預備考小一同小朋友個性?

回覆 kcsam1971 的帖子

我個女係大B,但係一樣連 waiting 都冇,所以未必同年齡有關。

好過我,我一間直資 / 私小都冇

引用:仲有一段時間才開學,仲有可能會有機會,不

原帖由 karen55407 於 15-06-25 發表
仲有一段時間才開學,仲有可能會有機會,不妨再寄求位信。另一方面,你都要客觀分析自己小朋友嘅能力,是否 ...
甘比到嗰位你又如何,捱二年捱到無哂心機讀書

‹ 上一主題|下一主題