用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 找 ABC / 外籍老師單對單教 ORAL
go

找 ABC / 外籍老師單對單教 ORAL

想找 ABC / 外籍老師單對單教 ORAL, 但不知那裡找好的老師,擔心教學質素, 請用過ABC / 外籍老師單對單教 ORAL 的JM 比比意見.

你係為考小一凖備,定係點樣。你這個計劃其實幾好,聽過有家長講過,佢小朋友未接触過net,第一次見面,佢個女成個呆左,不過好的、有責任心的net好難搵。

ABC(黃埔), 二月開始學,但唔係一對一,我仔唔適合一對一.
一對六七咁, 現在佢話唔想返,所以, cut咗,下個月開始唔返.但有個同學在ABC(九龍塘)學咗好多年,K3開始,又係小組形式,現在也一直返,同學仔就話超鍾意.
我仔在另一個地方也是小組形式(同樣二月開始返),外籍老師,佢就超 鍾意.
兩個課程都不單單係oral

所以 ,人合人緣,要不斷試到合適為止.

deleted

醒目開學勳章 王國長老

h0020345 發表於 15-6-25 15:53
Background

小朋友現 K3,9月就黎讀小一 (學校沒有NET), 英文閱讀呈度可以看Oxford Reading Tree Stage 10. ...
背景我囡讀屋邨幼稚園無 NET 教英文.

P.1 & P.2 時去讀外藉老師教既 phonics class & reading class, 到 P.3 先轉外藉老師既單對單.

個人意見, 等你小朋友習慣左係一大班小朋友面前用英文溝通先, 適應後先再決定係咪搵單對單.

單對單你想教咩先??

無理由全堂都上 oral 掛?

睇下書? 報紙? 玩下遊戲 (uno)? 教 Cambridge?

搵到個大方向想點教先搵單對單喇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

h0020345 發表於 15-6-25 15:53
Background

小朋友現 K3,9月就黎讀小一 (學校沒有NET), 英文閱讀呈度可以看Oxford Reading Tree Stage 10. ...
我仲以為依家HK所有幼小都有NET。不論ABC/BBC/NET都好難搵, 仲要係好既, 超~~~~~~~~難矣!

回覆:h0020345 的帖子

原來依家仲有幼稚園無net, 我依區真係未聽過,不過妳小朋友都好勁,學校無英文支援,都可以自己睇到stage 10

我見有好多英文中心都有一對一服務,大概500元一個鐘,妳望下屋企附近 d education centre

我都以為依家全部都係有NET

deleted

小兒(港島區) 2位 private NETs 都是我在網上(如 hongkong.geoexpat.com, www.myprivatetutor.hk)物悉的。一位有自置辦公室,一位是係"住家"要上門。前者已有一套自設課程,而後者可跟隨家長意見彈性處理 (例如加少少Math)。然而最終都是大同小異 - 由最初(2年前)拼音,到現在故事,寫作及對話。

Remark: 我認為津小NET資源有限,所以須要另覓。
言為心聲,文如其人。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+h0020345+於+15-6-28+08:14+編

原帖由 h0020345 於 15-06-28 發表

Thx for all yr advice. Actually the primary school has  ...
我囡上單對單時補習社問我想點補,我答 "up to you"。

我唔想剩係跟進校內課程,全權由導師睇程度黎教,導師會安排教 grammar,oral,玩 board game,有時導師會講下旅行經歷。

反而補習社唔提議睇故事書,可能係一個鐘時間先睇到幾版,有家長嘈覺得好似浪費時間掛。

其實我好少理上堂教乜,總之上左幾年,學校英文老師都話佢底子唔錯,證明有學到野就算。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:小兒(港島區)+2位+private+NETs+都是我在網

原帖由 poison2 於 15-06-28 發表
小兒(港島區) 2位 private NETs 都是我在網上(如 hongkong.geoexpat.com, www.myprivatetutor.hk)物悉的。 ...
我都想為孩子搵單對單,你那位老師好嗎?可pm 資料給我嗎?謝謝

回覆 mypineapple 的帖子

已pm:)
言為心聲,文如其人。

引用:Quote:原帖由+poison2+於+15-06-28+發表小

原帖由 mypineapple 於 15-06-28 發表
我都想為孩子搵單對單,你那位老師好嗎?可pm 資料給我嗎?謝謝
謝謝

引用:Background小朋友現+K3,9月就黎讀小一+(學

原帖由 h0020345 於 15-06-25 發表
Background

少少分享:亞女由K3到而家,頭一年換過超過6個ABC,換的原因是~人哋炒我魷魚!!!好多ABC多數係過境或騎牛搵馬心態,所以要搵有責任感及口音純正的,真係要講:「緣份」!而家這個是波友爸爸「英國人」,長居香港,所以沒有過境問題,亞女跟咗2年,也非常幸運,而家亞女口音也不錯。。。所以支持細個開始搵net老師。純粹分享,不要pm我介紹,有D好朋友也在等候中,老師爆鐘!!

醒目開學勳章 王國長老

各位,

我簽名檔都講左 "各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~", 麻煩唔好再 PM 我.

Thx

引用:Background小朋友現+K3,9月就黎讀小一+(學

原帖由 h0020345 於 15-06-25 發表
Background

小兒k1開始補習班由net教cambridge, 之後升p1時轉人𨍭得太密, 自己索性揾net上門一對一, 每堂1.5小時, 當日英文功課+ extension exercise, story reading/story making。 一星期二次。

我去大學貼notice board揾人, 揾到個來讀edu master既net, 有心又有料, 不過9月可能會走未知下學期如何。 可能又要再貼街招

我個女 K1-K3 都係係centre 一對一跟 NET, 無限定 NET 做乜,自由發揮。小一轉group tutorial, 評核後编佢同高幾班口既小朋友一齊上, 今年 ICAS Eng result 係 top 2%, 所以我覺得細個跟NET 有用, 不過都要睇多D書.

<<我住山卡啦的, 唔好pm 我問 NET 資料喇 !>>

引用:小兒(港島區)+2位+private+NETs+都是我在網

原帖由 poison2 於 15-06-28 發表
小兒(港島區) 2位 private NETs 都是我在網上(如 hongkong.geoexpat.com, www.myprivatetutor.hk)物悉的。 ...
請教一下, 網站內home tutor 同 private tutor有什麼分別?

回覆 wypy 的帖子

兩者都是1-2-1。前者通常係上你家。後者可以係上你家,或者是你到tutor的家或辦公室。
言為心聲,文如其人。