用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港學生報UCAS的國藉問題
go

香港學生報UCAS的國藉問題 [複製鏈接]

昨天收到UCAS firm choice的大學電郵提示,盡快檢查UCAS內的學生個人資料是否正確,以便大學下月收到DSE成績後發出的CAS資料必需與學生護照完全相同,包括姓名/證件號碼/國藉等等,否則到時辦理學生簽證便有問題。

當時女兒是用特區護照申報UCAS的,網上填報申請時在國藉一欄因有香港選項,所以選填了香港,現時UCAS系統資料顯示國藉是HONG KONG,但睇番特區護照上國藉一欄是CHINESE。

現在擔心到時大學根據UCAS資料而發出的CAS顯示國藉是HONG KONG,與特區護照上的國藉是CHINESE不符,而影響了簽證的申請。請問各位家長,有冇關於填報國藉的經驗或提點可供參考?

謝謝!

0    0    0    0

tangko 發表於 15-6-25 09:57
昨天收到UCAS firm choice的大學電郵提示,盡快檢查UCAS內的學生個人資料是否正確,以便大學下月收到DSE成 ...
阿仔舊年申請簽證讀Y10時,國籍是填Hong Kong,我覺得唔使疑惑,總之國籍欄有Hong Kong揀就一定揀Hong Kong。冇問題,但如果你揀China,佢就會當你係中華人民共和國公民。

回覆:香港學生報UCAS的國藉問題

上綢見報中國香港,看自由講場一親子㠪王國,出生紙國籍。。。

亮燈 發表於 15-6-25 10:11
阿仔舊年申請簽證讀Y10時,國籍是填Hong Kong,我覺得唔使疑惑,總之國籍欄有Hong Kong揀就一定揀Hong Kong ...
謝謝你的提點!

咁我都放心點了,當時填報國藉一欄是確有疑惑,但見有HONG KONG選項便不作他想地選填了。

tangko 發表於 15-6-25 10:34
謝謝你的提點!

咁我都放心點了,當時填報國藉一欄是確有疑惑,但見有HONG KONG選項便不作他想地選填了。
其實好多網上申請表都係將香港列入國家種類,呢個係外國既睇法,現實亦如是,除左小部份。唔講太多喇!總之有得揀就一定係Hong Kong而不是Hong Kong , China。

brother4 發表於 15-6-25 10:21
上綢見報中國香港,看自由講場一親子㠪王國,出生紙國籍。。。

在那些討論中大部份人都說應該填"中國",我唔抗拒但最重要是合用。

話說4月尾去了新加坡旅遊數天,去程在航機上填寫新加坡入境申報表時我在國藉一欄跟足特區護照填上"CHINESE",但在入境櫃台前,清楚看到新加坡入境職員拿起我的特區護照和申報表,在國藉一欄上我填寫的"CHINESE"一字上狠狠劃了一劃,然後在旁邊用力寫下"HK"兩個字母。

tangko 發表於 15-6-25 10:59
在那些討論中大部份人都說應該填"中國",我唔抗拒但最重要是合用。

話說4月尾去了新加坡旅遊數天,去程在 ...
所以香港人唔好妄自菲薄,這正正係中華人民共和國對香港既潛而默化洗腦手段,目前香港特區護照跟中国護照係有好大分別,唔好混淆啊!

的而且確香港人填寫國籍很混亂,我自己都有一段時期不知如何填寫,現在我都係用亮燈兄的做法~有香港這個選項一定選這個,我有個經驗就是有香港銀行推介基金,而這基金只供港人買,我本來同老公聯名做,但由於開户時不知怎搞我老公填了中國國籍,最終只能用我單名做,所以在香港或國外,香港仍然跟中國分開處理,可能在國內有不同理解吧

我通常寫HKSAR!

香港和澳門已經回歸是政治現實. 在外國人眼裡, 中, 台, 港,澳是不同的. 主
要理由是:
1.        四地簽發護照的機關不一樣
2.        四地的貨幣不一樣
3.        四地入境簽證要求不一樣
4.        四地海關不一樣

引用:+本帖最後由+tangko+於+15-6-25+11:02+編輯

原帖由 tangko 於 15-06-25 發表
原因係HK人用特區passport, 所以填Chinese無註明HKSAR會唔清楚。去Sg我通常寫Chinese (HKSAR).

‹ 上一主題|下一主題