用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵家長可低調些嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

集郵家長可低調些嗎? [複製鏈接]

maomaochoi 發表於 15-6-25 14:47

可能學校先收我註冊證,到7月2先註冊?但佢話我唔交註冊證就當我放棄。可能佢想保障自己

不過咁樣對家長就無乜保障囉!一旦學校反口(不過機會好細)唔收, 家長即時
兩頭唔到岸!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

我覺得呢個情況真係應該好少,我相信如果學校咁做,個家長一定嘈到拆天,學校都要保持住佢聲譽

引用:但其實好多津校會要求你2日內要註冊,因為

原帖由 maomaochoi 於 15-06-25 發表
但其實好多津校會要求你2日內要註冊,因為好多人排緊,如果你唔註冊就放俾其他人

...
今年唔同。
D津小通知咗叩門結果,
都係等2/7先註冊

mayyylai 發表於 15-6-25 14:59

回覆 奥脫福 的帖子

我覺得呢個情況真係應該好少,我相信如果學校咁做,個家長一定嘈到拆天,學校都要保持 ...

唔記得睇過邊個帖,北區有學校因要「安置」派唔到位的跨境學童而要加派,
「叩門位」被微用,故先前的「偷叩」要被取消。

事實上所有在六月份的所謂「註冊」,其實都要等到七月才可正式「成交」;
偷步偷出禍來,學校除左講句抱歉,仲可以做d乜?真係有位佢都嘔左俾你啦

PS:有d好奇,我見你有時好似好熟派位d野,但有時又見你問d野好elementary
。。。如有冒犯,望莫介意。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我都有朋友hold住3間, 我回應都知邊間好, 便快決定去放位, 她說3間各有特色, 唔知如何選擇。 所以最好學校限時(如10日)給家長去決定, 不會如此等到開學9月才定。

MY FRIEND CASE
個女派左寶校
6/6 局注冊
6/13 叩門 ( 3 SCHOOL )
LAST WEEK 有2間收左
他 2 個位 也 HOLD, 其實他己定了 1 間聖公會的 ( COZ 111 )
BUT 他又不放呂外個間 天主教

回覆:mimi005 的帖子

其實她什麼心態, 是否還在考慮中?可以隨時改變主意。

回覆 奥脫福 的帖子

原因係大女當年自行派位已經攪掂,但係今次阿妹衰咗,所以咪知啲唔知啲囉

雲牛  阿妹不報讀家姐那間?  發表於 15-6-25 18:14

奥脫福 發表於 15-6-25 14:50
不過咁樣對家長就無乜保障囉!一旦學校反口(不過機會好細)唔收, 家長即時
兩頭唔到岸!
所以有電話錄音好重要.....
收到後.. 直接將個FILE SEND 埋俾老公...

自己有遺忘又可以拎返出黎聽...

奥脫福 發表於 15-6-25 14:50
兩頭唔到岸!
我地當年就係要穩陣,唔敢通知已交學費私校取消學位, 驚甩轆, 等左2星期~~~

回覆:集郵家長可低調些嗎

我早二年肯定係6月就去叩門嗰間交哂嘢。乜而家又唔同哂呀...

引用:也許是叩門結果陸續公布,+近日都聽到有d家

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-24 發表
也許是叩門結果陸續公布, 近日都聽到有d家長話自己小朋友hold 住一兩間然后又再收到另一間offer.
對於其他 ...
唔使担心,佢哋得個講字。通常學校要啲家長2至3日內去註冊,法定時間內唔出現就 next 架喇,邊到佢哋左諗右諗。

醒目開學勳章

回覆:集郵家長可低調些嗎

其實真係有灰色地帶....
因為每間學校處理叩門既申請時間唔同,面試時間唔同,要求都唔同。

有啲津校,成功叩門既要您2日內攞埋註冊證辦手續,有啲就只係同您講您得咗(但咩都唔使做直至再通知,2/7才註冊)昨為家長保守啲都真係會等到心儀嗰間辦妥手續至即放其他(當然我都唔同意hold住咁多間,但hold一間可能係人之常情,因為有乜E郁真係喊唔返間學校出嚟架)

當然有啲家長興趣真係集郵(不要得),但亦有些提出問“甲vs乙vs丙”既家長又真係咁啱同日收2間call。咁本來叩到1間,突然又多2間話收,花多眼亂問吓人又正常既。。。

都係嗰句張心比己,唔好hold咁多又唔好hold咁耐囉!

‹ 上一主題|下一主題