用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否針對子女強/弱項來選校
go

會否針對子女強/弱項來選校

如中文弱, 應選中文强既學校?定相反?

回覆 jollyma 的帖子

how about English?

引用:如中文弱,+應選中文强既學校?定相反? +

原帖由 jollyma 於 15-06-24 發表
如中文弱, 應選中文强既學校?定相反?
我會,我仔普通話弱,會盡量避開普教中學,中學又有文言文,都怕有大影響。

引用:回覆+jollyma+的帖子 how+about+English?

原帖由 connielam 於 15-06-26 發表
回覆 jollyma 的帖子

how about English?
英文OK, 數最好。如果學校DSE中文較差,會唔會收啲中文好既學生呢?

jollyma 發表於 15-6-26 18:04
英文OK, 數最好。如果學校DSE中文較差,會唔會收啲中文好既學生呢?

言下之意,係咪想問該中學在DSE中文科向來表現差DD的前因下,該中學是否會偏向收中文較好的小學生嗎?

回覆:YmOra 的帖子

引用:英文麻麻地,其他科標靑,會否不選英文中學

原帖由 chanmaymay 於 15-06-26 發表
英文麻麻地,其他科標靑,會否不選英文中學?
如果諗住在HK讀大學或外國留學,遲早都要面對英文,越早面對肯定越好!

如果諗住去台灣或國内升學或者唔讀大學,中中可能有著數!

補充一句,要有好英文,同係咪讀英中唔一定有絕對嘅關係!

回覆:Band5 的帖子

回覆:Band5 的帖子