用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call?
樓主: devillam
go

有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call? [複製鏈接]

devillam 發表於 15-6-29 15:53
大家有冇收到Call?老師話過如合適會提早Call,但打去學校問就話2號主任先call.....究竟係唔係call哂?

...
还未有call,請問你是否111叩門?

hagupit 發表於 15-6-26 15:08

每間小學都可能有相同情況吧,每年都總有人band 1入左band2,但沒有實質數據,也不能當多人入一間band2學校 ...

講你又唔信,在聖若瑟英文小學就有呢個Bl生入B2直屬中學的情況(#58)。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075263&extra=page%3D1&page=3

佐敦谷聖若瑟小學同聖若瑟英文中學亦有聯繫(但不是聯繫中學),所以情況同在聖
若瑟英文小學有點相似。我口中的B1生,係出於合理推斷,並唔係「當」出黎既。

事實上數字有十人派聖若瑟英文中學係特別偏高既,遊遍KL5網內各小學,又有幾
多間派到咁多B2生入去?我就唔信係偶然喇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-30 16:56
講你又唔信,在聖若瑟英文小學就有呢個Bl生入B2直屬中學的情況(#58)。
不過我一向唔理會呢D"關連闗係". 唔係官方既"直屬位"或者"聯繫位", 隨時變咗你都唔知.

最怕好似有D學校咁出口術, 將同一辦學團體既學校話係"聯繫學校", 信咗佢諗住升中有著數就大鑊了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-30 17:24

最怕好似有D學校咁出口術, 將同一辦學團體既學校話係"聯繫學校", 信咗佢諗住升中有著數就大鑊了

我都有去簡介會,聽佢咁講印象分即係減左一半。。。

奥脫福 發表於 15-6-30 17:30
我都有去簡介會,聽佢咁講印象分即係減左一半。。。
話時話, 你有冇諗過個間小學所謂個間B1"聯繫學校"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-30 17:40

話時話, 你有冇諗過個間小學所謂個間B1"聯繫學校"?

從來無。。。我的目標中學一直都是在九龍半島的小山丘上。  
‹ 上一主題|下一主題