用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call?
go

有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call? [複製鏈接]

如題?

0    0    0    0

未有呀!

回覆:有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call?

不過好似其他學校叩門已經call咗?唔知佐聖call咗未?好心急.............

devillam 發表於 15-6-25 07:00
不過好似其他學校叩門已經call咗?唔知佐聖call咗未?好心急.............
請問一下, 佐敦谷聖若瑟小學好唔好架, 我囡今年讀K1, 但因為是這校畢業生, 所以想睇下阿囡K3時自行揀唔揀呢間.大仔已經喺TKO區失守, 派得唔好, 所以想幫阿囡諗定

我都係叩門時先知我係舊生

如果早d知, 就唔洗叩門等消息...........

妳係畢業生, 應該都清楚架. 不過以前既所有人都走晒咯.

校舍大, 新, 靚, 資源充足, 天主教, 老師好, 有愛心, 書記都有禮貌唔錯.

當然係我眼睇, 唔係我而家讀緊啦, 派位都唔差.

回覆 PaulaKwok 的帖子

呢間唔系男校嗎

PaulaKwok 發表於 15-6-25 14:02

請問一下, 佐敦谷聖若瑟小學好唔好架, 我囡今年讀K1, 但因為是這校畢業生, 所以想睇下阿囡K3時自行揀唔揀呢 ...

升中女生似乎派位不錯。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call

係咪講緊私校嗰間?

引用:係咪講緊私校嗰間? +

原帖由 herman0114 於 15-06-25 發表
係咪講緊私校嗰間?
我問緊嘅係以前係彩雲聖若瑟小學下午校嗰間

小朋友今年9月k3,
我都係彩雲聖若瑟小學下午校畢業,
爸爸係九龍塘天主教華德下午校畢業,
兩間自行都有20 分, 唔知點揀

Fionacnyu 發表於 15-6-26 12:01

小朋友今年9月k3,
我都係彩雲聖若瑟小學下午校畢業,
爸爸係九龍塘天主教華德下午校畢業,
兩間自行都有20 分, 唔知點揀

唔知點揀?爬完呢個星期的文你一定識揀!  

請問呢間係入邊個校網? 即係間學校好唔好? 我哋本身係95區將軍澳的, 大仔已喺95區失手, 跌落第15志願

PaulaKwok 發表於 15-6-26 12:32
請問呢間係入邊個校網? 即係間學校好唔好? 我哋本身係95區將軍澳的, 大仔已喺95區失手, 跌落第15志願:igive ...

轉自hkpapa數據, 佐效谷聖若瑟屬於46網,升中同48網一樣都係觀塘區。46網得兩間小學有全面的升中band 1 比率:

中學網

校網

學校

升一線中學比例

觀塘

柏德

33.77%

佐敦谷聖若瑟

27.59%

聖馬太

53.85%

藍循

49.66%

平兆

56.41%

德兆

54.43%

月華基法

*36%

油塘基顯

30% - 45.6%

聖安當

40.00%

秀明

32.21%

觀塘官立

26.90%

觀塘官立(秀明道)

* 33.56%

樂天

30.51%

以下係佐敦谷聖若瑟天主教小學2012-2014升中派位:

http://www.jvsj.edu.hk/news/1415/2012-2014%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E6%A6%82%E6%B3%81.pdf

Band 1

伊利沙伯中學 1

聖馬可中學 1

藍田聖保祿中學  2

聖傑靈女子中學  5

保良局何蔭棠中學  2

中華基督教會協和書院  1

聖言中學 1

觀塘瑪利諾書院  1

德愛中學 1

將軍澳官立中學  1

觀塘官立中學 2

順利天主教中學  2

梁式芝書院 3

新生命教育協會呂郭碧鳳中學  1

Band 1 Total 24

Band 2

陳瑞祺(喇沙)書院 1

文理書院(九龍)  3

何文田官立中學  1

聖母書院 1

順德聯誼會鄭裕彤中學  1

寧波第二中學 1

聖若瑟英文中學  10

香港神託會培敦中學  2

佛教孔仙洲紀念中學  1

聖文德書院 2

慈幼英文書院 1

仁濟醫羅陳楚思中學  1

聖公會梁季彝中學  1

李求恩紀念中學 2

天主教伍華中學 1

彩虹邨天主教英文中學  3

嶺南中學 1

博愛醫院八十週年鄧英喜中學  1

中華基督教會基智中學  2

寧波公學 3

陳樹渠紀念中學  1

Band 2 Total 40

根據2013-14學校報告, 小六人數為 87 人, 升band 1比率27.59%.

再抽出佐聖女仔派band 1 學校和人數:

聖傑靈女子中學    5

伊利沙伯中學 1

藍田聖保祿中學    2
保良局何蔭棠中學 1

順利天主教中學    2

梁式芝書院      3
德愛中學   1

Band 1女仔共15人。男仔9人

畢業生人數87人,但唔知有幾多個女生,計唔到比率。

hagupit 發表於 15-6-26 13:32

轉自hkpapa數據, 佐效谷聖若瑟屬於46網,升中同48網一樣都係觀塘區。46網得兩間小學有全面的升中band 1 比 ...

德愛中學是KL4的B1c女校啊。

另外此校的男生派往「同系」的聖若瑟英文中學特別多,個人認為情況
一如聖若瑟英文小學般,有部份B1男生選擇唔搏B1校而選擇同系的
中學。

奥脫福 發表於 15-6-26 13:51
德愛中學是KL4的B1c女校啊。

另外此校的男生派往「同系」的聖若瑟英文中學特別多,個人認為情況
德愛我係計佢band 1喎, 上面我列得好清楚。
上面都係客觀數據從學校網頁找到, 至於是否多人入一間band 2學校, 就假設當中有多個係band 1生, 我就唔清楚了。

hagupit 發表於 15-6-26 14:46
德愛我係計佢band 1喎, 上面我列得好清楚。
上面都係客觀數據從學校網頁找到, 至於是否多人入一間band 2學 ...
CSK, 文理, 聖母呢D二線英中, 都呃到少部份B1去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-26 14:50
CSK, 文理, 聖母呢D二線英中, 都呃到少部份B1去

每間小學都可能有相同情況吧,每年都總有人band 1入左band2,但沒有實質數據,也不能當多人入一間band2學校就當佢哋當中係band1生。

hkpapa852  這個當然, 就好似會有B2學生入到一線中學一樣  發表於 15-6-26 15:09

回覆 Fionacnyu 的帖子

兩間差別好大下.....其實不需要諗啦.

回覆:有冇人收到佐敦谷聖若瑟取錄call?

大家有冇收到Call?老師話過如合適會提早Call,但打去學校問就話2號主任先call.....究竟係唔係call哂?

SHARONJULIO215 發表於 15-6-29 15:43
回覆 Fionacnyu 的帖子

兩間差別好大下.....其實不需要諗啦.
其實差別"未必"好大既

九龍城中學網一線學位足夠, B2學生都有機會偷雞入到, 反而觀塘中學女網既一線學校學位唔夠分晒俾B1生, 部份B1生可能要入二線學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題