用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校開生日會
go

學校開生日會 [複製鏈接]

學校開生日會

我個囝讀緊幼兒園.上年9月入學.個個月學校都會為該月份既小朋友開生日會.咁我個囝係8月出世.即係來緊8月會開.但佢9月就會讀過另一間幼稚園.我諗緊可能計劃7/8月同佢去旅行.咁有機會8月唔比佢返學.咁佢咪冇得係學校開生日會law....

我覺得佢個個月都係"鄧"人開心.返而到佢生日果個月份就冇人同佢慶祝.好似好慘咁...到時大個會冇左個開心既回憶.

你地有同感嗎??  

Re: 學校開生日會

CPY,

What about if you suggest the school to include him on June?

swimblue
我又冇諗過咁喎.....唔知學校肯唔肯呢?? 不過多謝你既提議  

CPY 寫道:
我個囝讀緊幼兒園.上年9月入學.個個月學校都會為該月份既小朋友開生日會.咁我個囝係8月出世.即係來緊8月會開.但佢9月就會讀過另一間幼稚園.我諗緊可能計劃7/8月同佢去旅行.咁有機會8月唔比佢返學.咁佢咪冇得係學校開生日會law....

我覺得佢個個月都係"鄧"人開心.返而到佢生日果個月份就冇人同佢慶祝.好似好慘咁...到時大個會冇左個開心既回憶.

你地有同感嗎??  

路過也多手回應下,媽媽也要為仔仔做好轉校既準備,否則孩子也會有不快的回憶,我朋友個BB,轉校後整天哭過不停,又嘔大哭,因為BB掛住以往的先生與同學仔。

BabaMama,
Any suggestion so that make child not feel bad when change school?

我想要告知小朋友你既安排,如可以既話,多d帶佢去新學校周圍看,問下校長,可否比孩子玩一會,熟習下環境啦!
‹ 上一主題|下一主題