用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道  

引用:Quote:Cclwatson+發表於+15-7-23+23:33+其

原帖由 littlefaith 於 15-07-24 發表
真道獨特教育理念,即不重視考試成績,而重視小朋友是否有獨立思考能力、有遠見、有自理自學自省能力,這是 ...
好多人只短線投資,最後收場⋯

Soundervolt 發表於 15-7-24 18:31
數據皇,乜您對四間TKO直資咁唔客氣呀?!據用家分享呢類直資學校主要教導學生做人處事,並非單單追求公開 ...
其實所有學校都係應該"教好"學生, 唔係淨係直資學校. 而且, 用家其實有幾多個真係能完全中立呢?

我唔係話佢地唔好, 只係無必要將佢地神化.

而且, 如果唔係"追求公開試成績", 點解有D學校係簡介會上都要有意無意講出嚟佢地畢業生如何"出色"呢?

其實我一向唔鍾意直資學校, 因為我唔認同受兩家茶禮既做法. 有guts既, 咪去攪私校囉, 做乜攪直資啫! 我會buy CKY, 自然學校多D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ylmanhk 的帖子

同意。永遠將下一代嘅利益放係第一位去考慮,世界就少好多怪獸家長,高份低能學生,業積主導嘅教學模式。

回覆 hkpapa852 的帖子

食兩家茶禮正正是直資的Advantage, 姑勿論有冇guts, 對辦學團体來說的確盏鬼,其實多啲resources at least 可以請多啲admin, 幫輕下老師的行改工作,等佢地專注啲教學,點都對小朋友好啲啩。

在隔離post 問音小同優才的回應貼過嚟都啱駛

回覆 whywhywhywhy 的帖子

其實好多家長(包括我自己)都有啲精神分裂,首先又想自己揀嗰間學校公開試成'績標青,希望學校聚集哂啲精英,到自己仔才讀得唔好就話有勸退就唔係有教無類,只係教'好''學生, 唔係好學校,其實學校只是provide 個framework, 讀唔讀得好真係好靠小朋友資質同父母各施各法地去培育。As long as 啲老師有愛心同對教學有熱誠,i am fine with that, though personally 頂唔順太濃烈的宗教氣氛,所以冇報音小,但我覺得兩間都唔錯。
其實之前睇過啲舊post話其實大部份中學對提高學生學術水平的增值能力不高,去到中學啲叻同呺叻的小朋友差距開始擴大,一條龍直資冇得再收集過一堆band one 學生,相反啲勁人會跳走,去到考公開試自然唔夠好睇。

hkpapa852 發表於 15-7-25 11:03
其實所有學校都係應該"教好"學生, 唔係淨係直資學校. 而且, 用家其實有幾多個真係能完全中立呢?

我唔係話 ...
直資學校係全津同全私嘅Hybrid。提供多一個選擇「你可以話比較針對中產」而設。就正如,香港有居屋或夾屋。作為一個家長,我唔會喜歡高調又鋪天蓋地去宣傳「威水史」嘅推廣模式,因為資源同精力應用係教育工作上,唔係marketing。但係,學校係特定介紹場合講述一下學校覺得proud of 嘅表現,其實係好合理。學校quoted嘜嘢出嚟,其實係代表咗學校嘅focus係邊。自信嘅表現。做出嚟唔好踩低人哋抬高自己就可以了。如果你去學校網篇同簡介會,一d哩d資料都無,你又覺得足唔足夠?
所謂「神化」,直資學校嘅家長係自己揀,當然係比較認同間學校先揀啦!唔適合嘅,都可能轉咗去更適合嘅選擇。既然係鐘意,當然讚多過扁。

Doray    發表於 15-7-25 12:46

好欣賞優才,真道這樣的直資,事實證明這些新派學校都可以產生莊元但小朋友不用在小學皆段用錯精力來求分數。這些學校將來DSE成績很大機會越來越好。
DGS,SPCC這些神校像藍籌股,已經有MONOPLY收生任他們選成績好是當然不能就這樣看低新派直資吧!