用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道   [複製鏈接]

引用:回覆+sorman+的帖子 明白係完全兩回事。我

原帖由 teambuilder 於 15-06-27 發表
回覆 sorman 的帖子

明白係完全兩回事。我只可以說,為左優才dse的成績,小班教學和愉快學習,我個黎講接 ...
其實我鐘意GT多過真道好多。

可惜個收生程序實在太令人反感。

回覆:優才vs真道

同意以上有觀㸃指根本是兩種唔同學校,點揀好睇您喜歡小班愉快學習vs非全統DSE課程,有些朋友入了真道,2-3年覺得唔啱小朋友及家長期望,想轉全統學校有點困難。

引用:同意以上有觀㸃指根本是兩種唔同學校,點揀

原帖由 heha2010 於 15-06-27 發表
同意以上有觀㸃指根本是兩種唔同學校,點揀好睇您喜歡小班愉快學習vs非全統DSE課程,有些朋友入了真道,2-3 ...
Logos 有冇TSA?

回覆:hkpapa852 的帖子

sorry,我不是這個意思,我的意思是,有必要讓家長去聽十堂課然後出paper嗎?!我的宜家應該是為孩子有好的發展環境而努力,就像選校。

回覆:hkpapa852 的帖子

sorry,我不是這個意思,我的意思是,有必要讓家長去聽十堂課然後出paper嗎?!我的宜家應該是為孩子有好的發展環境而努力,就像選校。

我覺得其實洗唔洗腦,好兩睇。有朋友好喜歡個10堂,因為佢覺得了解更多自己和更多小朋友成長方向。    好多人都話,如果排除個優才小學校長,可能多些人喜歡優才,因為其他老師好似正常ok.    只看簡介會,直道一定高分啲。

我認為真道讀11年無問題喎。相比於蔡繼有12年,真道無考IGCSE,可以慳返d時間。如果佢課程緊湊些,考完試d時間hea少d,都可行架。

回覆:picture 的帖子

唔覺有,11年就考DSE,我估他們也不太跟教育局大路吧。

引用:我認為真道讀11年無問題喎。相比於蔡繼有12

原帖由 cat_house 於 15-06-28 發表
我認為真道讀11年無問題喎。相比於蔡繼有12年,真道無考IGCSE,可以慳返d時間。如果佢課程緊湊些,考完試d ...
同意,呢個其實係直道其中一個賣點。

heha2010 發表於 15-6-28 00:04
我覺得其實洗唔洗腦,好兩睇。有朋友好喜歡個10堂,因為佢覺得了解更多自己和更多小朋友成長方向。    好多 ...
我亦有朋友,原來抱住了解學校多些和或自己學多一些教育知識,但上了幾堂後頂唔順quit 左。

引用:回覆+sorman+的帖子 明白係完全兩回事。我

原帖由 teambuilder 於 15-06-27 發表
回覆 sorman 的帖子

明白係完全兩回事。我只可以說,為左優才dse的成績,小班教學和愉快學習,我個黎講接 ...
公道話:真道早面試,好多人想考當實習、又可以拎個水泡先又未定。

引用:學生好不好不是收生時決定,是老師好不好,

原帖由 朱總理 於 15-06-24 發表
學生好不好不是收生時決定,是老師好不好,家長好不好,是在畢業時決定。 教育本身就有洗腦的意圖。不明白 ...
呢d説話如係出自資助小學maryknoll就有説服力,堅強不轉直資不選學生(插班除外)中學自行+派位+叩門留定128位比小學部上。而家優才係選精英家長+小朋友去教炸,更加談不上有教無類,真係有料就吾洗in 完又in 又in 又in 去選the best of the best去教啦

引用:Quote:原帖由+朱總理+於+15-06-24+發表學生

原帖由 josephbaba 於 15-06-28 發表
呢d説話如係出自資助小學maryknoll就有説服力,堅強不轉直資不選學生(插班除外)中學自行+派位+叩門留定128 ...
精英家長+小朋友?洗腦家長更合識

回覆:josephbaba 的帖子

坦白說,優才一向都係小朋友見兩次,一次見家長,只不過之前係第一次面試同時見小朋友及家長,舊年開始要入咗圍至見家長。至於份功課,我覺得如果你係真係心儀優才嘅,家長一定會做。其實好多人都對校長有微言,但反而在校內我見到嘅陳校長,佢對小朋友係嚴裏有愛,有時仲幾幽默𠻹。講真的,他說話好直接,對一啲家長嘅怪獸提問,佢係唔會就住答。至於優才係咪揀best of the best ,我只可以講,小朋友們都好平均,絕對冇只著重成績好嘅學生,反而對成績稍遜嘅作出補底。每個小朋友都有好多機會上台表演,小朋友返學返得開心。我囡囡都係2nd in完之後話暫時冇位,有人退出至可以補上,我都有氣憤過,但囡囡讀完呢年後,見到佢嘅進步,見到佢嘅愉快學習,當初嘅堅持係值得嘅。

LuLuKiuKiu    發表於 15-6-30 09:53

真心覺得做家長要有口德。開口埋口洗腦洗腦,講果個係咪都想洗人腦呢?收生做得不好,就所有野都講成不好,你知道你所㨂的學校是完美嘛?自己又唔係優才家長,不相信你有多清楚間學校,知少少就周圍講,唔該你尊重下人,亦尊重下人地的選擇啦。真討厭!

LuLuKiuKiu  agree no more!  發表於 15-6-30 09:54

tko幾間直資嚟講,優材嘅成績應該係最好。D用家都好似好滿意!不過個收生程序就真係……

洗腦又唔見得是。我亦唔認為佢咁既收生程序會收到best of the best. Best of the best一早已被一線學校羅至,點會同你上晒10堂交2份功課。校長可能好有教育理想,想教育所有家長,不過唔個個受囉。

ok3 發表於 15-6-28 12:33
tko幾間直資嚟講,優材嘅成績應該係最好。D用家都好似好滿意!不過個收生程序就真係…… ...
只係蜀中無大將啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-28 15:28
只係蜀中無大將啫
你一句就踩晒TKO 4間直資

hkpapa852  只係講事實啫!  發表於 15-6-29 09:48

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-28+15:28+只

原帖由 tantanmama 於 15-06-29 發表
你一句就踩晒TKO 4間直資
我只識優才同真道,請問另外2間咩名?

‹ 上一主題|下一主題